Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

Проф. Иван Илчев: Много хора, които влизат в университет, нямат капацитет да завършат
27 авг 2017 10:35, Красимир Ангелов
139
Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти
Снимка: Булфото

България няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области изобщо няма нужда, заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призна, че университетите дават завишени бройки за приема си, но по думите му това е база, за да се стигне до реалистичното. "Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", допълни още проф. Илчев

Коментарът му идва по повод поредната година, в която почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто класиране заради незаети места.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира бившият ректор на СУ. Той посочи, че нещата в света се променят и е нормално да има нужда от различни специалисти в годините, но за изграждането на един специалисти не са достатъчни само няколко години.

"Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
14
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Не само вишисти но и среднисти , много от Професиите са остарели и в Чужбина ги няма вече а у нас са остнали от Комунистическо време , не само това но и някои Средни училища си променят Модела на Образование примерно от СПТУ към Професионална гимназия да но тези които са с Диплома от СПТУ нямат право на кандидатстване в ВУЗ в Чужбина , вероятно в Министерство на Образование не го знаят и не са информирани
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и едни преподаватели, учебни програми, реализация....
7
5
 
24
 
! Отговори
нико преди 6 години
Няма нужда от и толкова университети / две трети трябва да се затворят / и от толкова студенти и да има най много две класирания..какви са тези класирания и приеми.... има места за преподаватели в средните училища да отиват там даскалите ,като им са ниски заплатите защо се натискат за университетски преподаватели. А и за даскалите трябва да има изпити - публични за да работят като такива.................
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израстването в йерархията е средство и за повишаване на заплатата. Заплатите на преподавателите във Висшите училища са много ниски. Говори се за заплащането на учителите, а то би трябвало да е по-ниско от университетски преподавател, даже без научна степен. За никакво напреднало общество не може да става и дума, когато не се цени интелектуалният труд. Заплащането според брой студенти е върховна глупост.Унижаваме най-ценните, тези, които и знаят, и искат други да знаят даже повече от тях.
5
4
 
38
 
! Отговори
Така е преди 6 години
То светът е вече така променен, че 80% от дипломите не струват нищо! Синът ми учи да програмира сам, в някакви и-нет училища на англ-ки от други на неговия акъл. В училище са им хвърлили по един учебник и преподават на дъската, като преди 30 години. И дипломи и политиците, абе и бандитите ни -майко мила!
4
3
 
37
 
! Отговори
до номер 2 преди 6 години
Имам приятели, които завършиха специалности в Софийския с отличие, без да стъпват в университета - работеха на пълен работен ден и ходеха само по изпити!Не съм чул някой да е завършил така УАСГ или Медицинския университет!
3
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво му е на Жан Виденов - чудесен икономист, от който може да се научат много неща...Това, че не искаше да извърши престъпна приватизация и му спретнаха пуч е съвсем друг въпрос...Интересно ми е къде ли са и какво правят сега глупаците, които скачаха и викаха СДС...
2
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има само един Университет и това е Софийският.
1
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от толкова професори и доценти имаме ли нужда!? Само да припомня, че Алексей Петров е доцент, Жан Виденов и Румен Гечев тези гении на икономиката са професори.