Данък богатство – панацея или демотивация на работника?

Въвеждането му няма да даде нужният резултат, твърдят финансисти
Обновена: 12 сеп 2017 10:01 | 12 сеп 2017 09:47,
104

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ето пълно с квачки, които реват за ин витро, пият, пушат и не излизат от салоните за красота. А уж нямали пари, ето за какво отиват ин витри парите. После цялата нация да им плаща.Предлагам да се изследва кръвта на желаещите ин витро двойки за тютюн и алкохол системно и който го има, да му спират процедурите. За раждане на 2-ро дете да се изисква висше образование. Така няма да издържаме етноси, които снасят деца като кокошки в люпилня и ги зарязват на помощи
85
2
 
1
 
! Отговори
Ме преди 6 години
Искате ли да ви сметна, колко от разходите ви са напълно излишни?Средно 60 лева месечни за цигари - 720 лева годишно, средно - 70 лева на месец за бира и вино - 840 лева за 12 месеца, 80 лв за месечен сешоар на жена ви, 80 лева месечно боя и подстригване на жена ви - 1760 лева годишно само за фризьорка. До тук общо годишен разход - 3320 лева годишно излишни средства. Ако добавим маникюр, козметик, ботокс, силикон, а да и масови татуировки - сметката набъбва значително.
84
1
 
1
 
! Отговори
Ме преди 6 години
Уф, злобний завистливий юроде, писна ми от коментатори и страхливи завистници, които само си държат парите на лихва и си стискат имотите. За разлика от вас предприемчивите хора ипотекират имотите си, продават ги, дори се изнасят на квартира, редуцират разходите си - не пушат, не пият, не висят по фризьори, маникюристи, козметици, ботокс процедури, силикон и прочие, а харчат пари само за наистина необходими неща. Искате
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо преуспелия трябва да плаща повече от непреуспелия ? Каква е логиката ? Значи аз ако рискувам всички имоти и правя бизнес ..трябва да плащам повече? А този който не рискува и не гради - по малко ??Е какъв ще е стимула тогава аз да създавам фирми и ти бедния да работиш при мен ? Създай ти тогава нещо, пак аз ще дойда да работя при тебе за 2,000 на месец :)
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез функционери от КНСБ колко ефективни работни дни на нормална позиция са имали? Колко работни места са открили и поддържали, колко данъци са внесли в държавата?
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дигнат ли данъците и остават само НАП и *** в тази държава. Не може нищо да не даваш и все да искаш. Да има страни с 50% данък, но всичко се приема за разход, храна за работника, облекла, семинар, командировки, телефони...администрацията е пушка ...а как е в България? колко компетентни отговора може да получите от кое да е подразделение на НАП, на МВР, на митници...кой си разбира от работата...В Германия имаш питане, пишеш писмо, получаваш отговор. В България не получаваш отговор - изживяно
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас Вальо Златев пак няма да го хване данъка, че той все на загуба и за полза роду работи човека
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bigata6ite i sem im milionerite 38% danak
78
5
 
5
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Ако вярваме на приказките на Каролев за демотивация на богатите, то западните страни с данъци до 60-70 процента за богатите да са спрели работа
77
3
 
4
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Цитат: "Капиталистите инвестират печалбите си за да увеличат продукцията.."Аз пък си мислих, че инвестират печалбите си в крайна сметка да получат още повече печалба, но щом ти така смяташ -добре. А едни тлъсти изедници междувременно си пият уискито и се хилят отстрани, докато ти им браниш богатството от дивана в панелката.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, гледайте само, сега как ще изпълзят всякакви платени клакьори от всевъзможни помещавани в боксониера "институти" и ще започне едно кълчене от екрана как по-високите данъци за богатите ще доведат всъщност до още повече бедност, по-висока безработица, как щял бизнесът да се срине, как ще почне да вали киселинен дъжд и ще спрат кокошките да снасят, ще настане тъма и апокалипсис по цялата земя. (отварям пуканките)
75
1
 
3
 
! Отговори
Soros преди 6 години
...dnes ste otpusnem malko sudzuk za muleto ni pod N 89...S cift dunki i dvoina porcia banani...da si pokrie zalkarskite si nuzdi i otpred i otzad...ROBUT mu zaluk...
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всички трябва да са в кюпа? Какво общо имат частниците, които кретат от началото на прехода с новоизлюпените еврохрантутници, които получават пари на готово? То е същото като хванат нашенски ром да краде в Западна Европа и да пишат, че е българин, като пропускат етноса.Истинското зло за България идва от Европейския съюз.
73
5
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Минко (номер 84)Виж какво, те и капиталистите не са чисти, с други думи, капиталистите са мръсни капиталисти които само се чудят как да ни експлоатират повече за да натрупат повече богатства.Обаче дори мръсните капиталисти са хиляди пъти за предпочитане пред убийците комунисти за които ние, пролетариатът сме животни а не хора, лош материал с други думи! Капиталистите инвестират печалбите си за да увеличат продукцията, докато комунистите изяждат всичко което спечелят и искат още!!!
72
2
 
1
 
! Отговори
men преди 6 години
Lukoil е Руска, що лъжете:lukoil/Company/CorporateGovernance/BoardofDirectorsЕто официалната й страница. Тази компания притежава 87% от Българската Лукойл
71
0
 
18
 
! Отговори
До "корпоративе преди 6 години
Дефинирай богат, защото за тези тук богат е всеки със заплата на 1800лв на месец, което е смешно. Дори и с 10000лв на месец не си богат, а си работник. Това са 5000 евро, което е заплата на специалист със сериозен стаж в нормална фирма на всякъде по белите държави.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** ДмитриевичТи вярваш ли ,че братята руснаци ще си оставят бизнеса с нефт на други хора?Нали за това си взеха и нефтохима,защото те си го построиха и не искаха да го оставят на БГ.Така че ,това за Холандска ф-*** не е много за вярване,но това е без значение,пак няма данъци.
69
5
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 69 (Цонко)Другарю Цонко, аз не съм комунист, аз съм просто човек!Разбра ли бе, другарю???България се управлява от свръхбогатата бандитска класа на бившите комунисти.Ако под "низша" класа разбираш свръхбогатите баровци които не искат да ги облагат с данъци да не им намалеят шкембетата, то да, така е. Низша класа ни управлява.И точно тя пречи на средната класа да вирее. Познавам такива хора които не успяха в България и изкласиха в чужбина успешно.
68
3
 
4
 
! Отговори
До 67 Георги преди 6 години
Браво! Завършил Иван в Германия, значи всичко знае и всичко може, направо премиер да го направят. То това, е така ако питаш Иван, значи ти си Иван. 6000 лева заплата е около 910 лева удръжки за данъци и осигуровки. Взимат ги хора с определени професии, но винаги първо трябва да имат опит, а да не са калинки като Иван и второ, много е важно да попаднат на правилното място, защото за една и съща работа в България плащат и 2 и 200. Другият начин за 6000 лева заплата е да си голям шеф някъде, но Ива
67
2
 
16
 
! Отговори
Az преди 6 години
Аз работя в Дания и плащам 53% данък + осигуровки. Данъкът ми е около 23% от тази сметка, останалото са осигуровки, но те са си за мен, не за "бедните". Имам право на транслантация, храна от ресторант като съм в болница, обезщетение в рамер на 90% от заплатата ми. Пенсия в размер на 70% от сегашния ми доход, което без данъка и осигуровките е повече от това, което реално получавам в момента. Направете системата така в България и се връщам. Но вие искате 50% данък, а това го няма никъде