За семейни помощи – без акт за раждане, семейно положение...

Искат по-малко документи и за помощи по Закона за закрила на детето
30
За семейни помощи – без акт за раждане, семейно положение...
Снимка: архив, БулФото

Правителството облекчи процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца и за помощи по Закона за закрила на детето.

Удостоверението за раждане на детето няма да се изисква при кандидатстване за всички видове семейни помощи. Премахва се и изискването за представяне на удостоверение за семейно положение. Дирекциите "Социално подпомагане" ще получават необходимата информация за отпускане на помощите по служебен път.

Отпада също необходимостта за представяне на копие от влязло в сила съдебно решение за развод. Документът ще се изисква само в случаите, в които дирекции "Социално подпомагане" не могат по служебен път да получат тази информация.

Кандидатстването за помощи по реда на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето също се облекчава и вече и ще става с по-малко документи. Отпада изискването да се представя копие от акта за раждане на детето. Няма да се изисква и заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или решение на съда за настаняване на детето извън семейството.

И в тези случаи необходимата информация ще се осигурява от дирекциите "Социално подпомагане" по служебен път чрез справка в националната база данни "Население". Служебно ще се проверяват и актовете, с които е предприета мярка за закрила. За кандидатите за приемни родители се премахва изискването да представят документ, удостоверяващ, че не получават месечни социални помощи по реда на Закона за социално подпомагане.

Правителството предлага промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и одобри промени в правилника за неговото прилагане.

Промените в закона обединяват в една три от декларациите за издаване на удостоверения за регистрация на лицата, осъществяващи дейност по предоставяне на помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания.

Срокът за изготвяне на социален доклад се намалява от 30 на 20 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До да 22Е, тези хора, дето асфалтират улиците, дето метат, събират ***, работят по полето, те да не получават детски, ако нямат средно? В нашия град над 300 жени правят консерви в голяма чужда фирма и издържат децата си с честен труд- какво, и тях ли да лишат!?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Румен 11Напротив, улеснението е за всички: за да подадеш документи за детски първо ти трябва удостоверение от Грао (общината) за поредност на детето, там такса, срокове, после отиваш да си го вземеш-пак отсъстваш от работа и ти се мусят или направо навикват! За единствено дете майката всяка година взема бележка за поредност на детето, сякаш може да стане второ или трето! Ей такива безумия ще изчезнат!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Георги ЛамбуровПодкрепям те!Ти си направил най-разумното предложение.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и без бяла кожа!
21
1
 
16
 
! Отговори
Както са подкарали, преди 6 години
в скоро време жените от един етнос ще започнат да си дават назаем една на друга новородени бебета, за да се регистрират като правоимащи да получават какви ли не помощи.Браво, браво!Хора с по 40 г. трудов стаж ще мизерстват с пенсии от по 200-300 лева, а държавата ще се чуди как да облекчи едни, за да могат те да взимат колкото е възможно повече пари,но да не работят и да не се главоболят да вадят документи.А хора с ампутирани крайници ще се явяват периодично на ТЕЛК,да доказват,че са инвалиди
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закона се променя, за да могат да улеснят неграмотните хора. Аз бял, висшист, с легални доходи баща на три деца, едва ли някога ще мога да взема детски. Гледам мача отстрани.
19
1
 
20
 
! Отговори
да преди 6 години
Средно образование за майката иначе без помощи, детски, майчинство.
18
1
 
24
 
! Отговори
Една българка преди 6 години
Важно е да има за електората🤔- "братята роми". Нашите деца не са деца на България!!!!! Накъде водите народа и държавата, държавнициииии?! Ми и аз един ден бих направила всичко да изкарам детето си от Бг!!!! А кого ще упрявлявате след това - сиганята?!
17
0
 
10
 
! Отговори
До Вергил преди 6 години
Точно. А тези пари определено не стигат.
16
0
 
13
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До 13 И какъв е стандарта на живот-2000 лв е прагът за петчленно семейство.Т.е ако и двамата родители получават по 1000 лв бруто,800 лв чисто ,няма да получат помощи.800 лв е средната работна заплата.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да ви имам стандарта на живот, щом като 5 членно семейство не ви дават детски. Дай боже на всеки българин такива доходи."Вие нормални ли сте, да правите такъв коментар? Тавана за получаване на детски е 400 лв, за 5 членно - 2000 лв БРУТЕН ДОХОД. Ако е 2001 лв. няма. След данъци и осигуровки чисто 1500 лв, а ги раздели да 5 членно семейскво и тогава завиждай. Радвайте се, че има български семейства с три и повече деца, които не висят на помощи, а се издържат сами.
14
1
 
15
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Мен пък ме интересува защо не третират бащите за родители. Ако баща отиде да подаде документ, го връщат, да дойде майката или искат неин подпис. Сякаш вече всички семейства се приемат за разбити, разведени, сякаш всички живеят на свободни начала. Навремето мъжът е гласувал и вместо жената, не за друго, а защото са имали еднакво мнение. Днес изобщо държавата не го брои за нищо. Мъжете какво са, биологичен материал за зачеване? Държавата трябва да спре да дели и дроби семействата, те са едно цяло
13
0
 
23
 
! Отговори
за 20 лева баце преди 6 години
Демек се стимулира раждаемостта при контингента на герб.Важното е да има повече гласоподаватели ,а не с каква интелигентност са !
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"То аз и детски не взимам, само една такса в ДГ дето ми намалят за трето дете"Да ви имам стандарта на живот, щом като 5 членно семейство не ви дават детски. Дай боже на всеки българин такива доходи.
11
0
 
15
 
! Отговори
нация техническа преди 6 години
Е, свързали са най-сетне 10 компютъра.Иначе все сме айфони.
10
2
 
35
 
! Отговори
до Румен преди 6 години
За да се извадят въпросните документи, лично лицето на място попълва искане за издаването им. Естестевно, че става въпрос за улесняване на контингента, защото за тях е проблем да си попълнят искането. Никой не мисли за мен и теб. То аз и детски не взимам, само една такса в ДГ дето ми намалят за трето дете, но дори и за нея ми искат 101 документа и декларации през 6 месеца.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, това ясно, аз все пак за пълнолетието питам.
8
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А няма ли да им се изисква пълнолетие преди да започнат да снасят яйца и да смучат помощи.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 6 години
без помушти няма да стават изборите штото няма да фъргаме гласове за боико
6
15
 
12
 
! Отговори
Цъфнал ГЕРБ преди 6 години
Обаче българите сега се вълнуват най- много от случващото се в Биг Брадър. Там гледа цяла България и се вълнува, обсъжда, вживява и подражава.