Московски: Председателството ни – национална кауза!

Министърът представи приоритетите в областта на транспорта
23
Московски: Председателството ни – национална кауза!
Снимка: БТА

Приемаме председателството на Съвета на Европейския съюз като национална кауза.

Това каза днес транспортният министър Ивайло Московски при откриване на форум за представяне на приоритетите на България за предстоящото председателство в областта на транспорта и телекомуникациите.

Министър Московски заедно със заместник-министрите Велик Занчев, Ангел Попов и Димитър Геновски представи проекта на програма в двата сектора.

Акцентът в нея е поставен върху мултимодалните превози, конкурентоспособността, постигане на напредък по законодателните предложения и т.нар. автомобилен пакет, посочи транспортният министър и пожела на форума консенсус върху предлаганите общи позиции по време на общественото обсъждане.

В немалка степен разглеждаме развитието на единен цифров пазар като източник на растеж и конкурентоспособност, отбеляза Московски, цитиран от БТА. По думите му друг приоритет е осигуряването на сигурността на личните данни и цифровото пространство.

Ивайло Московски изтъкна факта, че еврокомисарят Мария Габриел е поела темата за развитието на дигитална Европа и цифров пазар.

Предстои приоритетите да бъдат представени за обсъждане и парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации.

Зам.-министър Велик Занчев представи приоритетите за развитието на въздушния транспорт. Той изтъкна, че над 1,450 млрд. пътници заминават или пристигат на европейските летища годишно. Проучванията показвали, че инвестиция от 1 евро в сектора на въздушния транспорт дават почти 3 евро добавена стойност на икономиката като цяло. По думите на Занчев едно работно място създавало повече от три работни места в други сектори на икономиката.

"Поради липсата на международна рамка, която да определя условията за конкуренция на въздушните превозвачи, е възможно да възникват практики за различно третиране на превозвачите в различните държави. В рамките на ЕС това не е възможно. Има правила, които гарантират на всички превозвачи еднакви права и възможности за достъп до въздушноплавателните услуги", посочи още зам.-министър Занчев.

Той увери, че по време на българското председателство ще продължи работата по предложението на Европейската комисия за изготвяне на регламент за защита на конкуренцията в областта на въздушния транспорт.

По думите на Занчев борбата с нелоялната конкуренция засяга предимно авиокомпаниите на трети страни, извън ЕС, където съответните законодателства позволяват дотиране, несъвместимо с правилата на ЕС. По този начин се позволява изкривяване на пазара, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: МТИТСИвайло Московски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари