Защо фалират болници, умират пациенти...

Специалист коментира причината за трагичните случаи
5 окт 2017 09:28, Петя Славова
39
Защо фалират болници, умират пациенти...
Снимка: архив, Булфото

Системата куца и се случват неща, за които години наред Българският лекарски съюз алармира. С особен поглед и особено отношение се отнасят към това, което сме твърдяли, каза в "България сутрин" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод нестихващите скандали в здравеопазването и трагичните случаи от последните седмици.

Вчера директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев призова от ефира на Bulgaria ON AIR Българският лекарски съюз да сложи проблемите в здравната ни система на масата.

Д-р Грозев посочи някои от най-големите проблеми като недофинансирането на системата, прословутата по думите му надлимитна дейност, демографската криза сред медицинските лица.

"Моите лекари и медицински сестри се явяват донори в здравеопазването. Полагат своя труд в максимална степен и въпреки това се отнасят към тях като към втора ръка хора. За съжаление не можем да внесем закона в парламентарните комисии", обясни гостът в студиото на Лора Инджова.

Той бе категоричен, че дългогодишните проблеми в здравеопазването в крайна сметка дават своя ефект и посочи за пример болницата във Враца, която остана без реанимация.

"Намеква се, че имаме голям процент недобросъвестност. Българските лекари и сестри не са нито крадци, нито мошеници. Постоянно се повишават минимална работна заплата, осигурителни прагове... болниците обаче получават от години едни и същи цени за един и същи труд", каза още д-р Венцислав Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в касата, а в източването на касата.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде да питаме баце, да ни разкаже как всичко е цветя и рози и как хората живеят от добре та по-добре!
14
2
 
38
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Материала в БГ не е лош, но ни управлява лош материал. Затова фалират болници и умират пациенти. Затова Българоя е 30г в батака.
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямия проблем е здравната каса. Всички ядове тръгват от там.
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До като болнците са търговски дружества, чиято цел е печалбата, а не медицински грижи положението няма да се оправи.Вече доста мои познати взеха кредити от банки по 5-10 000лв. за операции.Ако човек е около и над 70г. банките не му дават никакви заеми. Като е беден и болен да мре- това е същността на днешния див и варварски капитализъм у нас, който не знам защо наричаме демокрация и пазарна икономика..
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , ама пък частните болници процъфтяват ! А кажете , че няма здравеопазване в БГ !
10
3
 
16
 
! Отговори
бита карта преди 6 години
За какво са ви болници в прифронтовия казан, болници в Турция и Гърция - бол.
9
3
 
14
 
! Отговори
Николай преди 6 години
За съжаление наистина проблемите трябва да се сложат на масата. Но ми се струва, че проблемите пак ще се прехвърлят на друг ( било то недофинансиране или каквото и да било друго). Парите за "здраве" не са нито малко, нито много. Лекари, сестри и целият здравен персонал трябва да намерят начин за по справедливо разпределение. Случаите как частните болници "взимали " от парите на държавните с по-леки и добре финансирани пътеки е смешен. Кой работи в тези частни заведения? - същите лекари ии сестри
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липса на контрол,на санкции,на законодателство,на компетентност,въобще ЛОШ МАТЕРИАЛ!
7
3
 
17
 
! Отговори
мен преди 6 години
За болницата във враца не говорете! Обществена тайна е че там не само санитарите са принудени да изнасят консумативи към.частни клиники, защото лекарите имат по няколко практики, взимат се пари под масата а не през касата за избор на екип или други манипулации, пациентите са принуждавани да си купуват дори и бинт от аптеките около болницата..и ред други злоупотреби за които се мълчи
6
1
 
25
 
! Отговори
на командно дишане преди 6 години
С наближаването на 2020г ще затварят дори и ваксаджиите по улиците, какво остава за скъпо струващи сектори.. Без евро парици, БГ ще разпродава планини, гори, дерета, рекички и там какво дал бог.
5
7
 
30
 
! Отговори
ВЪРНИ СЕ ТОШЕ преди 6 години
Демокрацията ни умори, другари. Изчезваме като народ. Бай Тошо от 5 ни направи 9 милиона! Сега сме в демографска криза. Имаше сериозно здравеопазване, безплатно! Шкембето беше 13 стотинки. Такситата 6 стотинки на километър. МРЪСНИТЕ СДСАРИ ОБРАХА НАРОДА, БЪЛГАРИ!!!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На негранотния и некадърен фукльо цялата му система е рухнала.Той няма капацитет и знания за този пост ,но болното му самочувствие не го проумява.Да пита тенора Елена Йончева как да действа.
3
3
 
28
 
! Отговори
Суджук Тиквочев преди 6 години
Това не е вярно, свидетели сме на невиждано благоденствие и просперитет. А престъпност няма.
2
0
 
18
 
! Отговори
на доизживяване преди 6 години
Хах, защо ли. Преди няколко години ОПГ-то прокара законопроект за пълно либерализиране концесиониране по здравно, религиозно, дори териториално адмиснистративно направление. Като знам какви капацитети имат, съм 100% че тия изменения им ги пускат директно отвън, а те само вдигат ръчица.
1
19
 
7
 
! Отговори
гербист от ЕНП преди 6 години
А господнът защо досега е мълчал и не е казал нищо?Ето, ние от ГЕРБ управляваме тази държава вече почти 10г., можеше да реформираме сектора и да няма такива проблеми. Обаче като мълчат лекарите, как да стане?