Процент по процент... Маслото скочи с 50% за половин година

Причината: Сериозен недостиг на суровини в Европейския съюз
9 окт 2017 08:10,
51
Процент по процент... Маслото скочи с 50% за половин година
Снимка: Flickr

С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Очаква се това да се отрази на цените на дребно на продукта в търговската мрежа още днес.

За по-малко от година цената на маслото се повиши с близо 50%, на кашкавала с 9%, а на сиренето с 8%, като основната причина за тази тенденция е недостиг на сурово мляко в България и в целия Европейски съюз, тъй като голяма част от суровината у нас е внос. Според експерти особено осезаемо се усеща увеличението при цената на маслото заради високата концентрация на мазнина, необходима за продукта.

Данните на ДКСБТ показват и ново повишение на цената на краве сиренето с 1,7%, което на едро достига средна стойност от 6,15 лева за килограм за изминалата седмица. С 2,5% до 0,82 лева за брой поскъпва и кофичка от 400 грама кисело мляко над 3%.

С настъпването на студеното време логично се повишават и цените на повечето плодове и зеленчуци. По-сериозно това се наблюдава при доматите, корнишоните, патладжаните и морковите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
38
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Наистина има голям скок при цената на маслото през последната година- от 2.45 лв преди няколко месеца до 3.60 и повече лв. Освен това хубавите бг масла (напр. Домлян, Елби) изчезнаха от големите вериги и бяха заменени с немски.НО! Това не е само при цените на маслото, сиренето и кашкавала. Това е при всички цени. Някой като каже: "ее вдигнала се цената с 10 ст. какво толкова". Какво толкова но на цена 1 левче- 10 ст. са 10%! И това увеличение като е няколко пъти в годината какво правим?
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време захранвахме с мляко, масло, кашкавал и серене целият източен блок барабар със СССР, както и арабските държави. До там сме ги докарали нещята, че дори сами не можем да си произведем едно краве масло. Смятайте колко сме зле и в какво са ни превърнали. Вече нещо не произвеждаме, а сме просто едни консуматори на западните боКлyци.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще скачат разбира се защото " кой не скача е червен "
20
1
 
33
 
! Отговори
бай той преди 6 години
Е как така бе? Едно време бяхме един от най-големите износители на млека и млечни продукти, а сега разчитаме само на внос?! Къде са ни кравите да попитам евролиберастите? Къде изчезнаха българските породи, които са селектирани и пригодени за нашите ширини от стотици години и са хранили не само нашият народ? Къде отиде цялото ни животновъдство? Къде са ни овцете? За незнаещите изнасяхме овче месо за всички араски държави и Турция. Къде ни е земеделието бе "демократи"?
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, на Вълчев маслото, дето не се води да е по БДС, за 125 г. - 3.69 лв. го гледам вчера в магазина, а беше 1.50 лв., 1,70, 1.90, 2.40...Това е кощунство.
18
1
 
33
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Имало едно време България. Сега е само територия БГ.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нали имаше свръхпроизводство, евро*ейците пари даваха да си затриеш кравите, че сме нямали право мляко да изнасяме
16
1
 
24
 
! Отговори
мас,газ,оцет преди 6 години
Мажете маргаринец,маслото е за висшата класа в България.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 27 год. България имаше около 1 милион и повече крави и няколко милиона овце.Имаше в изобилие ефтино и качествено масло, сирене месо и голема част от това се изнасяше да папкат западно европейците. Дойде "големата демокрация с ликвидация".Сега и на един крак да скачаме и на два - нема вече управия.
14
2
 
6
 
! Отговори
до някой по-долу преди 6 години
Много си прав българския пройзводител е голям ***.Аз също си купувах от една комшиика дето има 10-на крави. Левче за литър , и уж хубаво , сутринта издоено и като взема да го варя и се пребива, 2 пъти поред ми се случи и й теглих една м**на.
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма крави,избиха ги или направиха така ,че отглеждането им е да е нерентабилно,не е като с айфоните.и по-зле ще става.
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали преди 2 години на нашите фермери им даваха по няколко хиляди евро евросубсидия, щото имало свръхпроизводство на мляко в ЕС.Сега купувайте френско масло по 40 лева килото да ви дойде акъла че Европа само е грижи как да ни дои и стиже.
11
0
 
36
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Те ,цените на всички продукти скочиха драстично от месец, два ама овцете траят......както винаги...
10
0
 
26
 
! Отговори
ined преди 6 години
За европата ясно, тука защо поскъпва като маслото и сиренето не го правят от мляко?
9
0
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
в интерес на истината и в Европа поскъпна. Маслото което купувам беше 2.50 евро/500 г пакетче само преди два месеца. Сега е 3.86 евро.
8
0
 
30
 
! Отговори
Az преди 6 години
Те и цените на сиренето и кашкавала скочиха, ама вече никой не купува.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарувам от млеларници със собствено производство. Цените са с 30% надолу. Млякото е с един пръст сметана отгоре. Сиренето е добре узряло и вкусно. Проблемът е че като се забавиш и може да е свъшило млякото.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте си тия бо....ци, не консумирам хранителни продукти (маде ин Б)г.
5
1
 
20
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
..."средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро"... и къде е това ? По-малко от 3,50 лв аз не мога да видя по магазините. Ако е поскъпнало с 50 % значи е било 1,50 лв преди това. Нещо не ви се връзват сметките...
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като няма масло, ще си купуват маргарин хората, а по-хитрите ще идат в една ферма за мляко или мекарница и ще си купят от масло, че поне знаеш какво купуваш. Да си държат скъпото немско масло на витрината в Лдл и КФЛ! Краварката ще седи на студено в ляво.