Правната комисия срещу 10-годишната давност на дълговете

Манолова: С новия ГПК дълговете ще се събират, но справедливо
17 окт 2017 18:10, Василия Пейчева
20
Правната комисия срещу 10-годишната давност на дълговете
Снимка: архив "Булфото"

Въвеждането на 10-годишна давност на дълговете е под въпрос. Правната комисия в парламента не е подкрепила идеята. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, която коментира промените в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/.

Те се обсъждат и предстоят да бъдат гласувани на второ четене от депутатите.

Въпреки че 10-годишна давност над дълговете едва ли ще има, с новите текстове ще се даде глътка въздух на българските граждани, заяви омбудсманът. По думите и с промените ще има удовлетворителни решения по четири от най-важните въпроси за гражданите.

Едно от тях е хората да не бъдат съдени без да знаят.

Още по темата

"Направили сме промени в призоваването. Дадена е възможност много ясно гражданинът да плати в рамките на съдебния процес и да не стига до частен съдебен изпълнител. Има методика за оспорване на оценката на недвижим имот. Има ясни текстове, които да осигурят съразмерност между действията на съдебния изпълнител и размера на дълга", каза Манолова.

Омбудсманът уточни, че ще бъдат внесени и допълнителни текстове, за да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители.

"Единственият въпрос, който засега като че ли не намери удовлетворително решение, е този с извънредните правомощия на банките", допълни Манолова.

Омбудсманът коментира и че до предложението за 10-годишна абсолютна давност на дълговете няма да се стигне, тъй като предложенията не са подкрепени от правната комисия.

Според нея по-доброто и по-честното решение и към длъжниците, и към кредиторите, е да бъде приет специален закон за частния фалит, за гражданската несъстоятелност. Така ще се отчетат интересите и на двете страни.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Заблудена в приказки преди 1 година
Толкова беше категорична Манолова, че 100 процента бях сигурна,че ще изпълни обещанията си,но уви...😏
19
0
 
2
 
! Отговори
Един от измъчените преди 1 година
Гарван гарвану око не вади!
18
3
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 година
Народа да се научи да смята и да не тегли кредити, които неможе да плаща. Давност не би следвало да има, защото така задълженията се прехвърлят към коректните платци!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13
Пълни глупости. Няма нищо вярно в това, което сте написал/а
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не е точно така. Други неща водят до прекъсване на давностните срокове, т.е. когато срокът започва да се брои отначало. Погасителната давност не е способ за опрощаване на дългове. Идеята е, че ако този който има да взима не прави нищо, за да си събере вземането, то той вече не се интересува от събирането му. Ако действа и има интерес да му платят, законът не трябва да го санкционира да си събере дължимото.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дадена е възможност много ясно гражданинът да плати в рамките на съдебния процес и да не стига до частен съдебен изпълнител" Как може да има такива полулистки изказвния? И сега е същото. Винаги е било. А ако плащането идва навреме, няма и съдебен процес-няма разноски. В момента имаме що годе работещо принудително изпълнение. Защо да връщаме неработещият модел на стария ГПК? Процесът има две страни! Взискателят по едно дело обикновено с години моли и кани да си вземе дължимото му доброволно.
14
1
 
13
 
! Отговори
кдк преди 1 година
Няма как да има давност.след като Банковата Консолидационна Компания с председател Петър Андронов всяка година се отчита на депутати,министри,на юристи със 29 000 000лв !!!!!!!!!!!!!!.И Мая много добре го знае.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

"Какво цели, подобна давност ? Не, честно, обяснете ми ?"

примерно имаш глоба от 50 лева. Изтича й давността, но вместо да падне, една институция я прехвърля на друга - другата й я връща и глобата се оказва със "занулена" давност и така до безкрай. С абсолютната давност, този процес се прекъсва
12
8
 
7
 
! Отговори
Търговище преди 1 година
Когато Мая се бори за вашите права и тогава къде сте бе ,,мъже,, ..драскате пи форуми и сте недоволни"))) Застанете зад нея ,Тя Е!!! Тя застава зад и най смешните койошкарски проблеми и над най сериозните в разбитата ни от простотия индиянозеленчукова родина..
11
1
 
12
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
Вижте се какви предатели сте си избрали да ви управляват бе мишоци. Сопи, камъни и Белене за вас бездушни мръшляци.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такива! Всяко нещо има давност! Не се баламосвайте! То нека остане сегашната давност 5 годинки! А мая! Навярно е взела нещо!!! Не я подкрепям вече! !!!!
9
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонимен
Нашите депутати не работят само взимат грешни пари.
8
10
 
13
 
! Отговори
Търговище преди 1 година
Мая Манолова е най големият Мъж и Жена в умираща България..Мая обичаме те!
7
1
 
25
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Че то какво направи бе Майче ... едно голямяяяяяямо нищо ... вечния длъжник си остава, тормоза на банките остава ... затова хората са казали: голяма хапка хапни, големи приказки недей ръси!!!
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние май сме единствената държава в ЕС, която няма регламентиран фалит на физически лица. Срам за нашите депутати.
5
2
 
28
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Нали уж по конституция формите на собственост са равни, каква е логиката да има фалит на юридическо лице,а да няма на физическо. След като втория е много по често срещан. Ето това би била истинска промяна.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проста, проста, ама тя е там, на висок пост, където ти никога няма да бъдеш.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво цели, подобна давност ? Не, честно, обяснете ми ?
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек едно нищо.Мафията ще продължи да тормози народеца....Няма справедливост в тая държава и туй ту...
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проста жена !