"Топлофикация" като Хари Потър за Манолова: Опитвам всичко!

Омбудсманът иска законови промени за справедливи сметки и такси
47

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

63 хил. души са потърсили съдействието на омбудсмана за последните две години, отчете Мая Манолова на втората година от встъпването си в длъжност.

Получени са 22 607 жалби. Манолова, която обяви данните пред сградата на "Топлофикация" в София, призна, че буквално е вдигнала ръце от дружеството.

Омбудсманът разказа, че преди няколко месеца млада жена се е обърнала към нея за помощ и с въпроса какво се случва с това дружество. "Отговорих ѝ искрено, че съм опитала всичко и съм предприела всички мерки, но нищо не се случва и съм вдигнала ръце. Тогава тя ми даде пример с авторката на книгите "Хари Потър", която е обиколила 12 издателства, преди да издадат успешните ѝ романи, затова никой няма право да се отказва. "Топлофикация" е един мой Хари Потър, който с магьоснически способности прибира парите от джобовете на столичани“, каза Манолова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ други нейни Хари-Потъровци са частните съдебни изпълнители, фирмите за бързи кредити, работодателите, които отказват да плащат заплати на своите служители.

"Всяка една от тези битки срещу икономически силни противници не е лесна и няма да приключи бързо, но повтарям, че няма да се откажа", каза омбудсманът.

Манолова призова "Топлофикация" да работи публично и прозрачно и обяви, че ще настоява през депутатите за законови промени.

"Защото е ясно, че едно справедливо определяне на такса "Сградна инсталация" може да стане само чрез промени в закона. Ще настояваме също така най-накрая сметките на гражданите да станат разбираеми, така че всеки, като получи известие, да знае какво, защо и колко дължи. Ще настояваме на ясни договорни отношения да се базират взаимоотношенията между гражданите от етажната собственост и т.нар. топлинни счетоводители и да има ясни правила за абонатните станции, които са важно звено в цялата система на „Топлофикация“, каза омбудсманът.

По думите й системата за виртуално деловодство, за която са похарчени над 1 млн. лева, така и не работи.

"Ще настояваме също така и за пълна информация за това къде, в какви срокове и за какви суми се извършват ремонти, защото и днес получихме жалби, че след току-що приключил планов ремонт, отново има авария. Просто мениджмънтът не е на необходимото ниво", посочи Манолова, която смята, че е необходима промяна и на  Столичния общински съвет, който е органът, контролиращ "Топлофикация".

Според нея генералното решение на проблема е в преминаването от колективни към индивидуални договори, което обаче може да стане само чрез промяна на закона.

Манолова обяви, че повече от година едно лице злоупотребява с името на шефката на кабинета й Полина Стоянова. Последният случай е от вчера, когато е подведено ръководството на столична болница с невъзможни искания. За случаите са подавани жалби в полицията, а Манолова иска среща и с вътрешния министър.

"Това е нещо като случая с Александър-Спас. Ще е хубаво всички граждани да бъдат информирани за това, защото допускам, че много институции от неудобство така и не са ме информирали за щетите, които са претърпели в резултат на тези действия", обясни Манолова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
12
 
! Отговори
корумпирано гето преди 6 години
Не можете да ги пипнете с пръст ,върху тях има разпънат корумпиран политически чадър и не е само политически ,а и от други корумпирани държавни служби - няколко са!
20
7
 
6
 
! Отговори
Ядосан Гражданин. преди 6 години
Защо няма закон за частния фалит?. Навсякъде по- света го има,само тук не.Брей толкова ли сме пък напред с материала че няма фалирали хора.И пак казвам Мая Манолова е пълен провал.Много шум ,накрая нищо,и казва победихме.Глупости на търкалета.Оставаме си вечни длъжници,дори и онези които не дължат.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ТОплофикация"-държавна фирма за рекет на гражданите.С активното участие на кметицата,премиера и съда.Не може са мо една Мая Манолова да се пребори с тях.Трябва и гражданското общество да се събуди,ако има такова.
18
5
 
12
 
! Отговори
Ядосан Гражданин. преди 6 години
Я да попитам?Никъде по- света освен тук няма такива наглеци.Практически няма давностен срок за ЧСИ.Като наближи срока за изтичането му,веднага ти образуват ново дело и пак 5 години давностен срок.За мен Мая Манолова е кьорфишек.Големи обещания,голямо нещо,и накрая абсолютно нищо.Не им е удобно 10 години давност,защото искат да държат хората зависими.Малко ли е че 600 000 хиляди човека щяха да могат да започнат на чисто?Вместо това ще продължат да работят в сивия сектор,и така и държавата ще губи
17
2
 
3
 
! Отговори
jj преди 6 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХА ...чакай да си взема въздух....ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААХХАХАХАХАХАХАХАХАХА
16
5
 
3
 
! Отговори
Ядосан Гражданин преди 6 години
Гола Вода е.
15
4
 
6
 
! Отговори
Smurf преди 6 години
Мая премиер
14
3
 
8
 
! Отговори
ъ преди 6 години
Много шум за нищо.Нито въведе 10 годишна давност,нито не можеш да се откажеш от топлофикация,ако не им искаш услугата.Чл.417 не е премахнат.Само задължиха призовкарите да ходят още веднаж в неделя.И малко намалиха таксите за чси,защото е нагло за 10 лв.дълг от целия дълг,прехвърлен чрез цесия да вземеш 500 лв.разноски.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези,които пишат законите нямат този проблем,защото не плащат за нищо.Всичките им разходи плащаме ние.И понеже разходите им растат се налага да ни съдират по десет кожи.Но защо пък не,щом овцете си мълчат.
12
4
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи от как се махнах от топлофикация спрях да плащам сметки от по 300-400лв на месец за зимните месеци и 80-90лв за летните! Просто беше ад! И комисии идваха в нас и жалби и накрая нищо! И им казах *** повече и лев няма да ви дам и смених апартамента! Един вид ме изнудиха да се преместя някъде другаде! Това е като по времето на робството единствения начин да се отървеш а си роб е бил или да умреш или да се преместиш в друга държава! Само, че тук ако умреш няма да се спасиш!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топлофикация първо няма "сметки" те са незаконни ,не съществуват и не се базират на нищо.отпаден продукт
10
10
 
7
 
! Отговори
ало преди 6 години
А дали пък проблема не е в добрите ви съседи, които уж са си окачили радиаторите, а в последствие ги връщат и набримчват на макс?!? Кой плаща сметката тогава? Вова разбира се е валидно за старите панелки и блокове със стар тип инсталация.При новото строителство ситуацията е малко по-различна.
9
3
 
18
 
! Отговори
ддт преди 6 години
Не обичам комунистите,но Мая ме кефи
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно България ще пламне, пи много причини които се трупат. Всички знаем къде се намира Топлофикация - София. Първо тсм да се удари. Има една Елизабет Павлова, ментарджийка и половина. Моля да ни се запази, защото от нашия блок искаме всички вкупом да я метнем от прозорците. И после който намерим в сградата.След това идва ред на Техем.Лъжат, лъжат, надписват, по три кожи дерат. Чакаме тези дни с нетърпение.И крадливата кметичка, слуга на Суджук ефенди, не е успяла да избяга, да му мисли
7
6
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
До АнонименПроблема е че ти и много подобни като теб сте си останали някъде по "хълмовете на времето"в далечната 1976 г.А оттогава страната не може да се съвземе.
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП НАПРАВИ БЪЛГАРИТЕ РОБИ НА МОНОПОЛИТЕ!
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМАНОЛОВА Е РОЖБА НА МОНОПОЛИТЕ
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До1 и 2 Престанете да пишете глупости. Ако не бе Манолова ще сме роби на монополите. Когато съм учил какво е обмундсман вие сигурно не сте били раждани, тъй като това бе 1976г. Манолова и да иска не може да обърка нещо, защото бъркотиите идват от Народното събрание и монополите.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитваш всичко,но "топлофикация" е като октопод-сграбчва те и пускане няма.Няма значение дали ползваш жилището или друго помещение.Това не ги интересува.Изпиват ти кръвчицата докрай,заедно със съда,който ви осъжда за 2 лв.да платите 1002,без да знаете,че ви е осъдил и без да вземе пред вид вашите възражения.Роби сте на "топлофикация" и на чиновниците като цяло.Без права,а само задължения.
2
16
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Колкото и да обяснявате за ползата от дейността на другарката такава няма,даже нещо в повече същата е непосредствен съдател на повечето каши в правния мир.