С или без Хелоуин: България – страна №1 на тиквите в Европа!

Страната ни е произвела 133 000 тона през миналата година
30 окт 2017 14:24,
103
С или без Хелоуин: България – страна №1 на тиквите в Европа!
Снимка: Dnes.bg

България е страната, която произвежда най-много тикви в Европейския съюз. Това са данни на Евростат, които бяха разпространени в навечерието на утрешния Хелоуин.

Страната ни е първенец по производството на тикви с 133 000 тона за 2016 година. Това е сериозен ръст спрямо предходната година, когато от родините бостани са излезли едва 25 200 тона тикви, съобщи bTV.

След нас в класацията е Испания с 97 000 тона, а на трето място е Франция с 1000 тона по-малко – 96 000. Далеч назад в остават Германия и Португалия.

Ако състезанието по тикви се проведе сред всички страни в Европа, не само тези в ЕС, България ще отстъпи първенството, макар и с малко, на Турция. При съседите реколтата през миналата година е била 138 000 тона, но на доста по-голяма територия.

В Румъния се наблюдава различна тенденция от тази у нас. Докато в България производството на тикви бележи солиден ръст, в северната ни съседка има сериозен спад - от близо 60 000 тона преди 5 години до малко над 12 000 през 2016 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тиква начело, няма как да не произвеждаме тикви!!!
36
3
 
35
 
! Отговори
ХЕйЛУИН преди 6 години
С или без Хелоуин: България страна 1 на тиквите в Европа!.........Е ВИЕ ОТКРИХТЕ ......ТОПЛАТА ВОДА, .........ТА НИЕ ИМАМЕ НАЙ УНИКАЛНАТА ....ТИКВА, ДАЖЕ " РЪКОВОДИ" ...ДЪРЖАВАТА,........А НИЕ СМЕ СМЕ ПЪЛНИ ......ТИКВЕНИЦИ ЩОМ ОЩЕ Я ТЪРПИМ !!!!!!!!!!!!!!!
35
4
 
33
 
! Отговори
Rali преди 6 години
Е как да не сме на първо място като парламентът е пълен с тикви
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас тикви само да искаш под път и над път. Освен това там са и парите от субсидийките за тези които са добре усведомени предварително.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво, ама с какво това допринася за благосъстоянието на държавата? Навремето бяхме първи по производството на калцинирана сода на глава от населението и втори в света. Е и? Тогава поне селско стопанство и лека промишлест имахме. Сега имаме възможността да теглим кредити от световните банки, да купуваме собствено производство, препродадено ни от някой и да наливаме от пусто в празно.
32
1
 
15
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Нещо в евросубсидийте да няма врътка и съответното деклариране? Или пък за Айфони или коли в Баховица да сме произвели? В нещо хубаво да сме начело е направо невероятно :)
31
5
 
38
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
банкевския сорт са най-големите и най-кухи тикви!
30
1
 
24
 
! Отговори
Баш Тиквата преди 6 години
Тая година магистрала към морето ,другата цяла магистрала към морето ,по другата ремонтирана цяла магистрала към морето ,по-по другата пусната цяла магистрала към морето за ремонт...
29
1
 
29
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименХелоуин трябва да е празник на МВР, НСПАБ, ДАНС, НСО, ГДО, ГДИН и т.н. служители с полицейски правомощия - интелектът им е по-нисък от този на тиквите.
28
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ от Тикви, премиер Тиква.Закономерно.
27
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит Имен ден, другарю Борисов.Предлагам Хелоуин да бъде нашият нов Национален празник.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикви или кратуни, от тия - дрънчащите на кухо?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мюмюннапротив - тиквите се пръскат с далеч по-скъпи препарати за растителна защита отколкото слънчоглед, царевица, жито, ечемик, и т.н. Освен това се окопават на ръка а и за прибирането им са нужни много хора. Ако искаш лесен добрив - сей пшеница
24
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо, баща ми е на 60 години и като дете заедно с приятелите си е правил фенери от тикви без да е чувал за Хелоуйн.Значи и преди е имало, а той е 57-ми набор.Аз съм на 34 и като дете също с приятелчетата от махалата правехме фенери.И Хелоуйн е келтски празник, въобще не е американски.Второ, ето още едно нещо, по което сме първи по производство в Европа, а комуналонанистите все разправят, че нищо не произвеждаме, че селското стопанство било съсипано и т.н.Една по една опорките ОТПАДАТ ХА ХА ХА
23
16
 
10
 
! Отговори
Мюмюн преди 6 години
Нищо чудно, тиквите почти не изискват труд и знание, напролет сееш, на есен береш. Ни пръскаш, ни плевиш ( те задушават бурените ). Голям добив, ниска добавена стойност, колкото стига капацитета на бг земеделието.
22
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19чувството за хумор е хубаво нещо. Но когато влезеш в един сайт и прочетеш 20 горе-долу еднакви шеги, вече не е смешно а банално и детинско
21
2
 
5
 
! Отговори
bobi преди 6 години
До Гацо Бацовмного оригинално..
20
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пфффчувството за хумор е хубаво нещо. Но когато влезеш в един сайт и прочетеш 20 горе-долу еднакви шеги, вече не е смешно а банално и детинско
19
5
 
30
 
! Отговори
До пффф преди 6 години
В България има само един вид тиква и е 4-сезонна, вирее в София :)
18
3
 
23
 
! Отговори
Някога, преди 6 години
Произвеждахме най- сладките дини. От 1989 год ни нападнаха тикви. На където и да се обърнеш- тикви.Явно според статистиката,те имат добра почва у нас. Карпузът вече не се харесва.....Сега налитаме на чипс,попкорн и кухи тиквени семки. Да ви е сладко!