Българското военно чудо – превземането на Лозенград

Сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни
52

Битката за превземането на Лозенград през 1912 г. е във фокуса на втория епизод от документалната поредица "Българско военно чудо". В рамките на близо 8 минути авторите на филма пресъздават първото голямо сражение от Балканската война. Окрилена от своето желание за постигане на националния идеал, още в първите дни на конфликта, войските на Царство България постигат неочаквани резултати.

Победата е изненадваща както за Османската империя, така и за Великите сили. Военният съветник на турците генерал фон дер Голц твърдял преди войната, че Лозенград може да бъде превзет само от германци и то след тримесечна обсада, но българите го опровергават, като постигат успех след двудневни боеве, на седмия ден на войната.

Датата е 5 октомври 1912 г. Цар Фердинанд обявява война на Османската империя, като в манифеста си припомня думите на Царя Освободител Александър ІІ – "Святото дело трябва да се доведе до край", т.е. Руско-турската освободителна война трябва да получи достоен финал чрез една обединителна война.

Така се слага началото на едно сражение, което е сред най-големите изпитания за армията ни. Войските ни се сблъскват с редица сериозни трудности като липса на прехрана, на транспорт. Изправени са и срещу вражеската армия, която е със сериозно числено превъзходство.

И въпреки многобройните проблеми, когато на 5 октомври войната е обявена, генерал Радко Димитрие отбелязва: "Моите славни сътрудници при щаба посрещнаха известието с такава радост, като че ли се готвеха за сватбен пир".

Късометражният филм е част от документалната поредица на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Тя се състои от 10 епизода, посветени на 10-те най-големи сражения  на българската ни армия по пътя за национално обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Жезъл преди 6 години
Ние си имаме чудо :) нямаме политици , армия и общество - засега . Но имаме уран , протон и учени :) но най вече - доайен :)
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше превзела тогава Истанбул през 89 нямаше да ми се наложи да се преселя.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха ха ха ха хаха.
17
2
 
28
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Да почиват в мир всички български войници паднали във войните. В Балканската война те са влизали с голяма надежда, били са окрилени, вероятно да обединят българските земи , за което говори вълнението и радостта , по - малко вероятно да отмъстят за робството. Важен е мотивът и времето в което една държава воюва. Но има държави надраснали това изискване и поддържащи своята чест и достойнство с постоянна силна армия, към което и ние трябва да се стремим. Дано не доживеем нова война. Никога повече.
16
3
 
5
 
! Отговори
само факти преди 6 години
абсолютен фак е 4е още през 1903 скъсваме изцяло с руския военен устав и структура и Минаваме на опростена версия на Пуския устав и воена структура с елементи на Австрийския и Френски не го твърдя аз а Генералите Савов и Димитриев - а те двамата рядко са на едно мнение за нещо - казано на простонародному от къде идва Прусаците на Балканите
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До само фактисамо "факти" е правилно за това което си писал.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БНА е спряна на 50 км от Цариград от заплахите на Англия и САЩ.
13
17
 
8
 
! Отговори
само факти преди 6 години
Царската армия победи и турция русия БНА през соца освен да копае градинки друго не можеше .... днес нямаме кой знае каква армия но сме в най мощтния военен съюз на планетата НАТО
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция и НАТО и днес нарушават Лондонския мирен договор и отказват да върнат Лозенград и Одрин на България.
11
0
 
24
 
! Отговори
Неделин преди 6 години
Абе много хора тук не могат да свържат едно изречение, но седнали да критикуват българите, живели преди тях и българите, които днес се опитват да правят нещо градивно. Айде първо да научим граматиката и тогава да имаме някакво самочувствие, че думите ни имат тежест, а?
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три думи: битката при Дойран. Настръхвам само като го пиша.
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все големи геройства от обикновени хорица, а накрая-загубени войни и плащане на репарации. Цели села са били обезлюдени заради големите амбиции на велики политици, които са маали пържоли, докато войската е студувала и гладувала. Накрая всенароден глад, мизерия и разбити животи. Който иска да се гордее с това - на мен ми е мъчно, въпреки че ме има, зашото моят пра-дядо е оцелял в тази война. От тогава никога не е стъпвал в църква, защото казал, че Бог е бил убит на бойнотот поле.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Селянин ЕХ Ваня Ваня -руската ти армия капитулира пред тях 1917
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фон дел Голц казва ЦИТИРАМ - окрепена позиция от тип Одрин лозенград и 4аталджа - Може да бъде взета при (обсада) след три месеца САМО от армия по (пруски образец )- 1 БГ армията е организирана по Пруски образец -масова повинос и структура- 2 сражението е 4елно като турците излизат от Укрепленията според френската воена доктрина за полево сражение -НАПЪЛНО в разрез спредписаното от фон дел Голц Когато си сеят в окопите на 4аталджа нещо не успяваме да ги избутаме
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изправени са и срещу вражеската армия, която е със сериозно числено превъзходство."Винаги е удоволствие да напляскаш устато турче, перчещо се с армията си. Така и не се научиха, че битка се печели с тактика, а не с бройка и техника. Затова се провалиха и с преврата миналата година.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БАЧКАТОРТова, че наричаш Фердинанд, държавник, аз отдавам на това, че от бачкане не ти е останало време да четеш история.Обявяването на война на Турция и думите които повтаря от руския цар, са безспорно един голям държавнически акт.За съжаление обаче, Фердинанд много бързо заличава доброто впечатление с Междусъюзническата война и ПСВ. Така този "държавник" проваля завинаги идеята за обединението на българите и довежда страната ни до две национални катастрофи.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре нали сме в НАТО сега, къде са военните маршове. парадите на войските. Тиквата не може 2 двигателя да ремонтира и 5 самолета да купи едно време си е едно време нека сe зне за историята децата да ги учат не да се комерсиализира, че става грозно. Като пусна парада на китайската армия еми красиво и униформи и всичко избарали хората и подредени като струни на китара.
3
4
 
25
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Oт много ''успешни'' войни останахме без територии стига със тия чудеса, битките се водят на масата за преговори, а раята долу нека се думка кукловодите са едни и същи и се подписва некъде на Запад. Цар Калоян и цар Cимеон плюха на запада и ги направиха на пистил как са териториите при тях и населението. Как са статистиките ? Как е територията на Русия която не работи със Запада ?
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лежим на стари лаври. Дано да не се налага на днешната метросексуална младеж да среща трениран камилар на бойното поле. Един афганистанец на 13 разлгалбя, почиства и сглабя АК47 по-бързо отколкото един 20 годишен модерен българин си бръсне единия крак с бръсначката.
1
4
 
29
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Де ги сега такива държавници и такива българи ?