Мюфтийството иска: Въвеждане на определение за "ислямофобия"

Искат и координатор да следи за дискриминация срещу мюсюлманите
Обновена: 9 ное 2017 13:09 | 9 ное 2017 13:09, Венцислава Вельова
66
Мюфтийството иска: Въвеждане на определение за "ислямофобия"
Снимка: архив, Булфото

Правителството да приеме работно определение и за ислямофобията, както и да се определи координатор по ислямофобия и дискриминация срещу мюсюлманите в страната. За това настояха от Главното мюфтийство в отворено писмо до всички отговорни институции у нас, аргументирайки се с твърдението, че в последните години мюсюлманите са подложени на нетолерантно отношение, дължащо се на ширещата се ислямофобия в обществото, пише "Дарик".

От Висшия мюсюлмански съвет са на мнение, че престъпленията от омраза към мюсюлманите, включително нападенията над лица и религиозни обекти, продължават да са актуална тема на общността.

Според мюфтийството, можем да говорим за цялостен подход и активна борба срещу всякакви форми на расизъм, антисемитизъм и ислямофобия едва когато мерките срещу тях обхванат цялото общество.

Писмото е изпратено до министър-председателя, до завеждащия дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, както и до Комисията за защита от дискриминация.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 68 преди 1 година
от там. Е, тогава отричащите Всевишния Аллах и последния му пророк Мухаммед(с.а.с.) би трябвало да са достатъчно достойни да напуснат пределите на Вселената, пределите на големия взрив, пределите на времето и пространството. Борбата ми е за обществата извън Исляма, срещу вижданията на техните лидери, а не със самите общества. Един от принципите в Исляма гласи: това, което искаш за себе си, го искай и за останалите и това което не го искаш за себе си, не го искай и за останалите!
68
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 67 преди 1 година
и да е религия извън исляма. Лекторът така и не се осмели да го направи. За да изразя искреността си го поднесох в писмена форма на ректора. В Корана Аллах повелява, че Ислямът е продължение на Юдеизма и Християнството и е завършената (последна) форма на монотеизтичните (единобожните) религии. Според айетите в Свещенния Коран, Всевишният Аллах е създателят на "Вселената", на времето и пространството, чрез големия взрив. В много коментари чета призивите срещу мюсюлманите да се изселват от тук,
67
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 66 преди 1 година
повечето работят далече от семействата си. Ето за това лидерите са длъжници на народа, който ги поддържа. Когато бях студент, за обща култура ни преподаваха и "Религиознание". В тези лекции призовах лектора да се съюзят със всички учени -теолози, философи, психолози, учените физици астрономи и да оборят вижданията ми, че Ислямът е последната воля на Създателя, да се защитят с научни факти, тогава и без да ме поканят казах, че ще приема тяхната позиция, било то християнство, юдеизъм или която
66
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 65 преди 1 година
До преди няколко години отричаха, че финансират терористични групировки, сега го правят явно. Много скоро американският президент заяви, че вече няма да снабдяват с оръжие терористичната групировка за която казваха, че е техен съюзник в близкия изток. Всички общества имат "лидери", които ги поддържат със своите данъци, с потта, с труда на обикновените хора, данъкоплатците. Това са хората, които в стремежа си да осигурят препитанието на семействата си не могат да се насладят на семейния живот,
65
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 64 преди 1 година
влиянието на бившия СССР. Тази битка приключва с разпадането на комунистическия съветски съюз и съществуването на НАТО станало безпредметно.Всички тези генерали да няма да останат на улицата? За това НАТО спешно трябвало да оправдае съществуването си, т.е. да намери нов враг с който да се бори. И така, избраха исляма за враг с който да се борят, географските територии на ислямския свят са пълни с нефт и злато, икономически не са толкова развити, което ги прави идеален за враг на НАТО.
64
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 63 преди 1 година
но никой от Вас не смее да каже тази истина, а може би така Ви отърва. В която ислямска държава има залежи от петрол и други подземни богатства, там веднага възникват терористични групировки и войските на НАТО веднага идват там, уж да разрешат проблема, но остават в тези земи за неопределено време, докато техните фирми източват петрола и златата им. Според думите на един християнски теолог с докторска степен НАТО е военна организация, създадена с цел да пази капиталистическия западен свят от
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bismillahirrahmanirrahim
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
Като четях коментарите за ислямофобия, видях, че са изпълнени с гняв и омраза към Исляма. А запитвали ли сте, ако не сте прави, ако сте излъгани от лидерите си или подведени от тях, тогава какво ще правите? Всички в медиите говорят, че терористичните групировки в ислямския свят са планирани, създадени и финансирани от израелтяните и западния свят (западно европейските държави в т.ч. и американското правителство),
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много често си задавам следния въпрос,ако наистина през тези 500 години както се говори са ни клали,убивали,измъчвали и т.н,аз лично мисля,че ако са избивани по 1 човек на ден то нацията ни няма да изчезне но значително е щяла да намалее,но спад на нациятя ни нее имало по време на робството.От тази гледна точка мисля, че тук някой ни лъже,някой върл комунист е написал историят ни.Е комунизмът умря,нека с него си отиде и фалшивата ни история.
61
2
 
1
 
! Отговори
bulgarin patriot преди 1 година
Do anonimen 22
Bravo mnogo dobre kasano. Bashta mi kazvashe edno vreme ( toi beshe kraen radikal) Turchin li e Na kol taka kakto sa izmachvali, bavno ubivali, iznasilvali prez 500 godini robstvo I prodalzavat sled Osvobozdenieto. Prokleti da sa tesi mrasni ischadia TURCHELIA. Na kol za nazidanie!!!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция има много тайни християни. И днес има явни християни принудени да бягат от там.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам определение за ислямофобия:
"Рационално отношение към култа на невежите мизантропи."
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българина

Ако имаш проблем с партиите, оправяй се с тях. Не насочвай гнева си към обикновените хора.
57
2
 
9
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Ето определение, обратна реакция на икономическия политическия и етническия турски натиск в България чрез трите турски партии. Мисля че определението е кратко и ясно, за тези които знаят български
56
4
 
8
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Не знам дали в Япония е забранен но знам че мюсюлманите са 0.01 процент и нямат атентати. Също така знам че там всички мюсюлмани са под отчет към държавните служби и имат персонален отговорник. Япония не поддържа отношения с арабски страни
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой в Япония не е забранявал исляма.
Това са руски фалшиви писаници.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До # 50:Абе турска дизинтерия - кога ще видим цялата ви държава,барабар с вас,местните мюсулмани,на съд за пет вековното робство,за избитите милиони българи,за прокудените над 300 хиляди и избити над 90 хиляди българи през 1913 г.?!

Къде е "тежи" всичко това,пред отишлите на екскурзия,привикани преди това от турското правителство?!Къде бе,домуз дюнерджийски?!При нито един убит "екскурзиант" и убити една шепа турци,след зловещото убийство на жени и деца въвъ влака на гара Буново!

Аман от наглос
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли му е проблема на бедния турски избирател на ДПС ...?!
Що се занимават с глупости ?
Нямат кво да правят ли?
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами затъпелите християни да си спомнят случайно,за думите на евреина Паси,който пред цял народ извика "майната му на православието"????

Никой не реагира!Никой не каза "гък"!Никой не го обвини в хритиянофобия!Никой не поиска специално длъжностно лице да следи за християнофобия!

БЪЛГАРСКИ ХРИСТИЯНИ!ВИЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ?В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА С ПРЕОБЛАДАВАЩО ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ,ИЛИ В ТУРЦИЯ,ЧЕ ДАЖЕ,В САУДИТСКА АРАБИЯ!!!

Докога ще се превивате като виновни,пред всякакви "малцинства"?!
51
1
 
10
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Отваря първия дюнер кебап със домус - свинско месо. Ще бъде с доставка по домовете заради мерките за сигурност.
50
0
 
13
 
! Отговори
Реално преди 1 година
Ние да искаме ли в Турция фобия от Християнството?