Мюфтийството иска: Въвеждане на определение за "ислямофобия"

Искат и координатор да следи за дискриминация срещу мюсюлманите
Обновена: 9 ное 2017 13:09 | 9 ное 2017 13:09, Венцислава Вельова
66
Мюфтийството иска: Въвеждане на определение за "ислямофобия"
Снимка: архив, Булфото

Правителството да приеме работно определение и за ислямофобията, както и да се определи координатор по ислямофобия и дискриминация срещу мюсюлманите в страната. За това настояха от Главното мюфтийство в отворено писмо до всички отговорни институции у нас, аргументирайки се с твърдението, че в последните години мюсюлманите са подложени на нетолерантно отношение, дължащо се на ширещата се ислямофобия в обществото, пише "Дарик".

От Висшия мюсюлмански съвет са на мнение, че престъпленията от омраза към мюсюлманите, включително нападенията над лица и религиозни обекти, продължават да са актуална тема на общността.

Според мюфтийството, можем да говорим за цялостен подход и активна борба срещу всякакви форми на расизъм, антисемитизъм и ислямофобия едва когато мерките срещу тях обхванат цялото общество.

Писмото е изпратено до министър-председателя, до завеждащия дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, както и до Комисията за защита от дискриминация.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 68 преди 9 месеца
от там. Е, тогава отричащите Всевишния Аллах и последния му пророк Мухаммед(с.а.с.) би трябвало да са достатъчно достойни да напуснат пределите на Вселената, пределите на големия взрив, пределите на времето и пространството. Борбата ми е за обществата извън Исляма, срещу вижданията на техните лидери, а не със самите общества. Един от принципите в Исляма гласи: това, което искаш за себе си, го искай и за останалите и това което не го искаш за себе си, не го искай и за останалите!
68
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 67 преди 9 месеца
и да е религия извън исляма. Лекторът така и не се осмели да го направи. За да изразя искреността си го поднесох в писмена форма на ректора. В Корана Аллах повелява, че Ислямът е продължение на Юдеизма и Християнството и е завършената (последна) форма на монотеизтичните (единобожните) религии. Според айетите в Свещенния Коран, Всевишният Аллах е създателят на "Вселената", на времето и пространството, чрез големия взрив. В много коментари чета призивите срещу мюсюлманите да се изселват от тук,
67
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 66 преди 9 месеца
повечето работят далече от семействата си. Ето за това лидерите са длъжници на народа, който ги поддържа. Когато бях студент, за обща култура ни преподаваха и "Религиознание". В тези лекции призовах лектора да се съюзят със всички учени -теолози, философи, психолози, учените физици астрономи и да оборят вижданията ми, че Ислямът е последната воля на Създателя, да се защитят с научни факти, тогава и без да ме поканят казах, че ще приема тяхната позиция, било то християнство, юдеизъм или която
66
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 65 преди 9 месеца
До преди няколко години отричаха, че финансират терористични групировки, сега го правят явно. Много скоро американският президент заяви, че вече няма да снабдяват с оръжие терористичната групировка за която казваха, че е техен съюзник в близкия изток. Всички общества имат "лидери", които ги поддържат със своите данъци, с потта, с труда на обикновените хора, данъкоплатците. Това са хората, които в стремежа си да осигурят препитанието на семействата си не могат да се насладят на семейния живот,
65
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 64 преди 9 месеца
влиянието на бившия СССР. Тази битка приключва с разпадането на комунистическия съветски съюз и съществуването на НАТО станало безпредметно.Всички тези генерали да няма да останат на улицата? За това НАТО спешно трябвало да оправдае съществуването си, т.е. да намери нов враг с който да се бори. И така, избраха исляма за враг с който да се борят, географските територии на ислямския свят са пълни с нефт и злато, икономически не са толкова развити, което ги прави идеален за враг на НАТО.
64
0
 
0
 
! Отговори
продължение на 63 преди 9 месеца
но никой от Вас не смее да каже тази истина, а може би така Ви отърва. В която ислямска държава има залежи от петрол и други подземни богатства, там веднага възникват терористични групировки и войските на НАТО веднага идват там, уж да разрешат проблема, но остават в тези земи за неопределено време, докато техните фирми източват петрола и златата им. Според думите на един християнски теолог с докторска степен НАТО е военна организация, създадена с цел да пази капиталистическия западен свят от
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Bismillahirrahmanirrahim
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
Като четях коментарите за ислямофобия, видях, че са изпълнени с гняв и омраза към Исляма. А запитвали ли сте, ако не сте прави, ако сте излъгани от лидерите си или подведени от тях, тогава какво ще правите? Всички в медиите говорят, че терористичните групировки в ислямския свят са планирани, създадени и финансирани от израелтяните и западния свят (западно европейските държави в т.ч. и американското правителство),
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много често си задавам следния въпрос,ако наистина през тези 500 години както се говори са ни клали,убивали,измъчвали и т.н,аз лично мисля,че ако са избивани по 1 човек на ден то нацията ни няма да изчезне но значително е щяла да намалее,но спад на нациятя ни нее имало по време на робството.От тази гледна точка мисля, че тук някой ни лъже,някой върл комунист е написал историят ни.Е комунизмът умря,нека с него си отиде и фалшивата ни история.
61
2
 
1
 
! Отговори
bulgarin patriot преди 11 месеца
Do anonimen 22
Bravo mnogo dobre kasano. Bashta mi kazvashe edno vreme ( toi beshe kraen radikal) Turchin li e Na kol taka kakto sa izmachvali, bavno ubivali, iznasilvali prez 500 godini robstvo I prodalzavat sled Osvobozdenieto. Prokleti da sa tesi mrasni ischadia TURCHELIA. Na kol za nazidanie!!!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Турция има много тайни християни. И днес има явни християни принудени да бягат от там.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предлагам определение за ислямофобия:
"Рационално отношение към култа на невежите мизантропи."
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Българина

Ако имаш проблем с партиите, оправяй се с тях. Не насочвай гнева си към обикновените хора.
57
2
 
9
 
! Отговори
Българина преди 11 месеца
Ето определение, обратна реакция на икономическия политическия и етническия турски натиск в България чрез трите турски партии. Мисля че определението е кратко и ясно, за тези които знаят български
56
4
 
8
 
! Отговори
Българина преди 11 месеца
Не знам дали в Япония е забранен но знам че мюсюлманите са 0.01 процент и нямат атентати. Също така знам че там всички мюсюлмани са под отчет към държавните служби и имат персонален отговорник. Япония не поддържа отношения с арабски страни
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой в Япония не е забранявал исляма.
Това са руски фалшиви писаници.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До # 50:Абе турска дизинтерия - кога ще видим цялата ви държава,барабар с вас,местните мюсулмани,на съд за пет вековното робство,за избитите милиони българи,за прокудените над 300 хиляди и избити над 90 хиляди българи през 1913 г.?!

Къде е "тежи" всичко това,пред отишлите на екскурзия,привикани преди това от турското правителство?!Къде бе,домуз дюнерджийски?!При нито един убит "екскурзиант" и убити една шепа турци,след зловещото убийство на жени и деца въвъ влака на гара Буново!

Аман от наглос
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това ли му е проблема на бедния турски избирател на ДПС ...?!
Що се занимават с глупости ?
Нямат кво да правят ли?
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами затъпелите християни да си спомнят случайно,за думите на евреина Паси,който пред цял народ извика "майната му на православието"????

Никой не реагира!Никой не каза "гък"!Никой не го обвини в хритиянофобия!Никой не поиска специално длъжностно лице да следи за християнофобия!

БЪЛГАРСКИ ХРИСТИЯНИ!ВИЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ?В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА С ПРЕОБЛАДАВАЩО ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ,ИЛИ В ТУРЦИЯ,ЧЕ ДАЖЕ,В САУДИТСКА АРАБИЯ!!!

Докога ще се превивате като виновни,пред всякакви "малцинства"?!
51
1
 
10
 
! Отговори
Скоро преди 11 месеца
Отваря първия дюнер кебап със домус - свинско месо. Ще бъде с доставка по домовете заради мерките за сигурност.
50
0
 
13
 
! Отговори
Реално преди 11 месеца
Ние да искаме ли в Турция фобия от Християнството?