Почитаме паметта на Свети Великомъченик Мина

Имен ден празнуват Минчо, Мина, Минка, Виктор, Викентий
11 ное 2017 07:52, Елка Василева
3
Почитаме паметта на Свети Великомъченик Мина
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Мина.

Той е бил египтянин, изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван, а накрая отсекли главата му.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Свети Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца.

В народните представи светецът е и господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Затова неговият празник бележи средата на т. н. Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което старите хора са вярвали, че вълците бесуват.

В днешната събота имен ден празнуват всички с имена Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.
 


3
Още по темата: Свети Мина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
Честит празник на всички
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честит празник на всички именици, живи и здрави