Престараване! Струните на цигулка – опасни, вън от самолета!

Охрана на летище Пловдив принуди пътничка да ги свали, били опасни режещи предмети
Обновена: 11 ное 2017 13:07 | 11 ное 2017 12:36, Елка Василева
39
Престараване! Струните на цигулка – опасни, вън от самолета!
Снимка: Facebook

Бдителен служител на летище Пловдив накара пътничка да свали струните на цигулката си, защото били "опасен режещ инструмент" и по този начин предотврати евентуална заплаха за живота на екипажа и пътниците на полет до Италия, пише "Труд".

Ето какво написа потърпевшата Евелина Бодукова във Facebook: "Това е състоянието, в което излезе цигулката ни след контролите за сигурност на летище Пловдив (Крумово), България на път за Бергамо, Италия към дата 05/11/17 21:05 ч. с полет на Ryanair. Бяхме принудени от служителите по сигурността да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени и да ги оставим на родителите ни, които ни изпращаха на летището. Струните били считани за "режещи предмети" и затова потенциално опасни. Очакваме Министерство на вътрешните работи да вземе отношение.

Очевидно, за някои от родните специалисти по сигурността струните на цигулката са оръжие и затова музикалният инструмент трябва да пътува на борда на самолетите без тях".

Това научи на собствен гръб асеновградчанката Евелина Бодукова-Марино, която от 2002 година живее в италианския град Кремона със съпруга си Христо Маринов-Марино. Семейство Марино минават за едни от най-известните производители на струнни инструменти на Апенинския полуостров и сред техните клиенти са прочути на Ботуша и по цял свят музиканти като Салваторе Акардо, Бруно Джурана и Даниел Авшаломов.

При последния си полет на 5 ноември до Милано-Бергамо и обратно обаче семейство Марино, както в Италия са известни двамата български лютиери, стават жертва на неприятна случка на летище Пловдив с авиопревозвача "Ryanair".

"Бяхме принудени от шефа на смяната, който отговаряше за сигурността, да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени. Когато разбра цената им, поне ни позволи да ги оставим на нашите родители, дошли да ни изпратят на летището. За тях струните на цигулката били „режещи предмети” и потенциално опасни", разказа Ева Бодукова-Марино.

"Отговорникът по сигурността дори се похвали как наскоро по същата причина накарали музиканти да свалят струните от китарите си", допълни картинката съпругът й Христо Маринов. Прочутият по цял свят лютиер силно се притесни, когато разбра, че въпросният служител по сигурността ще бъде наказан за престараването си.

"Лично за мен е престараване да накажеш човек за това, че си върши работата. Все пак той е отговорник по сигурността и стриктно изпълнява инструкциите за безопасност на полетите. Но и на него някой трябва да му обясни, че от всяко правило има и изключения. И музикантите и техните инструменти са едно от тях. Говорих с мои приятели и колеги от Израел, Палестина и САЩ, където контролът по летищата е най-строг в света и те останаха потресени от случилото се с нас на летище Пловдив. Световна практика е цигулари, виолисти, виолончелисти, китаристи и тем подобни, да пътуват с инструментите си на борда на самолета. Такива музикални инструменти не се оставят в багажното отделение, тъй като са с много крехък корпус, а някои струват дори над 1 милион долара или евро", каза Маринов.

Двамата обясниха, че дори за закупили отделен "лоу-кост" билет за цигулката и на нея й се полагало отделно място в самолета за Милано-Бергамо. "Самата цигулка е застрахована за 20 хиляди евро, но за нас тя е безценна, тъй като е направена с много любов и специално за млади български дарования, които да пробият с този струнен инструмент на голямата международна сцена. Тази цигулка съм я създал и посветил на баща ми, а за последно с нея свири Лили Милчева от Кюстендил, която сега вече е в Ню Йорк. Скоро тя ще попадне в ръцете на друго талантливо българско дете", разкри Христо Маринов-Марино.

"Всеки инструмент има своя собствена "душа" и звук и те се дължат на фината настройка. За фина настройка на инструментите си при нас в Кремона специално идват цигулари и виолисти чак от Щатите, Великобритания и други далечни държави", допълва Христо Маринов.

"Нашият служител действително малко се е престарал в случая с цигулката, станал вечерта на 5 ноември преди полета до Милано-Бергамо, при изпълнение на инструкциите за сигурност", заяви за "Труд" началникът по сигурността на Летище Пловдив Момчил Башев.

"Със сигурност ще бъде наказан и ще премине повторно обучение, тъй като ние много държим и на вежливото отношение на нашите служители към пътниците", допълни шефът на сигурността на аеропорта край града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
CoD преди 6 години
Тоя е прекалил с играта Хитмен :))
26
1
 
2
 
! Отговори
Паганини преди 6 години
Чета коментарите и направо започвам да се замислям, онзи прехвален професор с мнението за дEбилите, дали наистина не е прав. Елате при мен да Ви направя акустична настройка на инструмента. Няма да ме видите да правя много неща, ще опъна струните , ще позиционирам магарето, може пък да се напъна и да проверя и душичката, да не е мръднала. Евтино ще Ви взема да кажем 300 евро. За лаик, струните се опъват лесно. но за мен си е сериозно предизвикателство, а съм го правил на над 1500 инструмента..Браво бе, заработил си почти милион лева от опъване на жички(300×1500×2=900000лв)ЕВАЛА
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се появят брадати виолончелисти и контрабасисти с инструменти с 5 метра струни? Лъкът на цигулката също е опасен.
24
0
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
ТИПИЧНА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОСТАЩИНА!НАВРЕМЕТО --КОГАТО НЕКОЙ КИХНЕШЕ У КРЕМЪЛ...У НАС *** И Т.ЖИВКОВ , СЕ НАСИРАХА...!
23
1
 
4
 
! Отговори
Неук с мнение преди 6 години
Чета коментарите и направо започвам да се замислям, онзи прехвален професор с мнението за дEбилите, дали наистина не е прав. Елате при мен да Ви направя акустична настройка на инструмента. Няма да ме видите да правя много неща, ще опъна струните , ще позиционирам магарето, може пък да се напъна и да проверя и душичката, да не е мръднала. Евтино ще Ви взема да кажем 300 евро. За лаик, струните се опъват лесно. но за мен си е сериозно предизвикателство, а съм го правил на над 1500 инструмента..
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охрана на летище Пловдив принуди пътничка да свали струните на цигулка, били опасни режещи предмети.---------------------------Дай власт на невежеството и се готви за катастрофа.
21
7
 
1
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Хаха, тези добре ли са? Аз ги глобявам с 5 лева. Толкова струва опъването на струните и настройката.
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно правилно решение. И не е престараване. Тая не знам какво се вайка. Струнни инструменти не се носят в ръчен багаж.
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свалянето на струни и слагането не е нито проблем нито е трудно за човек които има опит в това.Долколкото разбирам жената има опит.Лошо ще бъде ако някой без опит ги свали струните и сложи след това ,примерно служител на летището които не виждал музикален инструмент.Въпроса е има ли право да вкарваш струни в ръчния си багаж в България или не остава отворен.И без отговор.Ясно в САЩ ,Палестина и Израел имат право, Но проверката се прави в България,така че какви са правилата в България,
18
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
Поздравявам всички жители от ПЪРВЕНЕЦ от един ТРАПЕР от РИЛА !!!
17
3
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР - знаеш ли , че в село Първенец првят най-хубавото ВИНО !Влизал съм във ВИНАРСКА та изба на село Първенец и съм пил вино - божественият ЕЛЕКСИР ! Отнасям се с уважение към тези ХОРА и да сравняваш ХОРАТА от ПЪРВЕНЕЦ със *** софета сие едно да сравняваш шиптерите с САЩ :)))))))
16
7
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
преди години така свалиха българин пътуващ за САЩ,понеже пломбите в устата му били опасни и той можел да изкърти металната врата при пилотите
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престараването е неприятно за пътниците, но е неприятно и за терористите.
14
9
 
12
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Какво да очаквате от майните? Те са с нулев интелект. Повечето в аерогарата идват от селата Храбрино и Първенец...
13
6
 
14
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 6 години
В името на спокойствието на служителите на българските летища, пътниците трябва да се допускат в самолета само чисто голи,сигурно завързани и без никакъв ръчен багаж!Първо в Пловдив, скоро и в другите градове...
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не разбрах, човек има ли право да презвозва струни или няма право,в ръчния си багаж, тези коментари, тези са полудипломатични права защото са известни но нямат права , чак като дипломатите.Са валидни само ако има система за регистрация на такива лица, т.е. може да се провери не е дипломат ,но това лице има права да превозва струни.Но не мисля че има ,такава система.Служителя е сбъркал,само в случай,че струните не се приемат за опасен предмет,официално.А и е направил компромис че не конфи
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолета е опасен, може да падне и да направи бели. Да се забрани да излитат.
10
7
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Престараването е страничен ефект от осk0тяването в панелното гето в ЖК Тракия във Пловдив
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако качиш на борда контрабас, ще се разглежда, все едно си качил банцинг
8
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно са постъпили служителите. Законът е един, какво дрънка този, че всяко правило си има изключения.