Демографският срив у нас продължава! Петков гледа положително

Средната продължителност на живота у нас се увеличава до 74,7 г.
193
Демографският срив у нас продължава! Петков гледа положително
Снимка: Булфото

Макар че демографският срив у нас продължава, има и няколко положителни тенденции – намалената детска смъртност, запазване на коефициента на плодовитост на жените, увеличаващата се продължителност на живота на българите. Това коментира социалният министър Бисер Петков, след като правителството прие отчета за 2016 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.).

По думите на Петков това дава надежда, че с общи усилия и целенасочени политики неблагоприятните демографски тенденции може да се забавят.

Според отчета, средната продължителност на живот у нас се увеличава до 74,7 години. По данни на НСИ към 31 декември 2016 г. населението на България е 7 101 859 души или 1,4% от населението на Европейския съюз.

В сравнение с 2015 г. то е намаляло с 51 925 души, или с 0,7 на сто. Подобно на предходните години понижението се дължи главно на отрицателен естествен прираст, а не на външна миграция.

През 2016 г. в България са се родили 64 984 деца. В сравнение с 2015 г. броят им намалява с 966 или с 1,5 на сто. Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 26,9 години през 2015 г. на 27 години през 2016 г. Тоталният коефициент на плодовитост за поредна година се задържа на нива около 1,5. Средният брой живородени деца от една жена във фертилна възраст през 2016 г. е 1,54. За сравнение през 2001 г. той е бил 1,24, а през 2015 г. – 1,53.

Детската и общата смъртност се понижават. През 2016 г. са починали 423 деца на възраст до една година. Коефициентът на детска смъртност се е понижил до 6,5 промила, което е най-ниската регистрирана в страната стойност. През 2001 г. равнището на показателя е било 14,4 промила, през 2005 г. – 10,4 промила, а през 2015 г. – 6,6 промила. В сравнение с 2015 г. общият брой на починалите намалява с 2537 или с 2,3 на сто.

По отношение на стандарта и качеството на живот на населението се наблюдават позитивни промени. През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е бил 5167 лв., което е с 4,3% повече спрямо 2015 година. За периода 2008-2016 г. общият доход средно на лице от домакинство се увеличава близо 1,5 пъти.


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
5
 
! Отговори
до 145 преди 1 година
Непросветено същество такова... в различните части на Германия се гледа с различно око на различните нации. И преди да си гъкнал... живея от 8 години в Германия. Смесените бракове са много повече от колкото можеш да си представиш. Немците предпочитат чужденки (най-вече азиатки), защото са по-тихи и скромни. А германките си падат по араби понеже толкова им е акъла. Личи си, че никога не си излизал извън граница, така че по-добре замълчи.
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до бай Ганьо 144,145:

добре че бяхте вие да ми отворите очите, само че има една подробност - аз съм бял, плащам данъци и имам добре платена работа за разлика от шведите на социалки тука. Обаче заради коментарите ви се сетих, защо предпочитам да ходя на друго място на почивка, а не в държава където 80% от населението са *** и не могат да се подпишат. ЗЛобата ще ви затрие ей! Ако не е тя ще са ....!
134
0
 
6
 
! Отговори
Мама преди 1 година
От момента в който решихме да правим бебе с мъжа ми ,до момента в който забременях сме платили над 2000 лв в рамките на 8 месеца.Здравната каса не поемала изследвания на хормони и гинекологичните процедури ,които ми бяха нужни.В офиса ни 4 момичета се опитват да забременеят от по 1 година и повече,никой не се грижи за жените с репродуктивни проблеми.Това е истината.Бог да помага на жените като мен.Представям си колко е трудно на семействата с ниски доходи в такава ситуация.
133
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо те българите едни кавалери.... загубеняци
132
0
 
10
 
! Отговори
seira преди 1 година
ЗА ДА ИМА "НАРМАЛНО" СЕМЕЙСТВО Е НЕОБХОДИМО НЕЩО МНОГО ВАЖНО:

ВСЕКИ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БАЩА, ДА Е В СЪСТОЯНИЕ СЪС СВОЯТА ЗАПЛАТА ДА ИЗДЪРЖА СЪПРУГАТА И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА!

ДОКАТО НЕ СЕ ПОСТИГНЕ ТАКЪВ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, ДЕМОГРАФСКИЯ КОЛАПС Е НЕИЗБЕЖЕН!!!
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За белият германец ти също си от плъзналите. Той не прави разлика между теб и другото семейство.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато нашата дъщеричка се роди в Германия, в съседанта стая също се бяха настанили семейство "Иванови" и вече правеха планове за зестри,сватби и продажби.Потресох се, тези са плъзнали навсякъде!
...
Ами "Иванови" сигурно и те са си помислили същото...за плъзването.
129
1
 
4
 
! Отговори
бай х преди 1 година
До Анонимен 142
ама някой ,,българчета ,, не знаят български и не го научават цял живот
128
1
 
24
 
! Отговори
Св преди 1 година
Пролетта ми се роди детенце, в провинциална болница. От 7-8 родени, за 4-те дни в родилното познайте колко бяха българчета? Две (едното мое, водя се бледолик) и още едно - в двуместната ВИП стая. ... Както и да е.. Та толкова за горната статистика. Може да е вярна за София и големите градове, но тук - НЕ!
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ще намалява,как държавата помага на хората с репродуктивни проблеми?Като сами си плащаме сума ти изследвания и процедури.И личния лекар ми казва-аз всеки месец направление не мога да ти дам,а ендокринолога вика -ела пак другия месец....
126
2
 
16
 
! Отговори
Ленчето преди 1 година
Ми плодете се бе, множете се! Другите етноси как го правят като че ли са по—богати от нас! Никой не ни е виновен, че възприемаме западния модел „да си поживеем до кат можем а децата в последния момент” отнася се и за двата пола!
125
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми със 600лв заплата какви деца ?
ако нямаш мама и тате ,дето са нагушили от Общото ,или сериозни връзки да те сложат на проект,фонд и тн измами ,
за да имаш семейство трябва да емигрираш .
124
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то с тия наште мъже кво искате....
123
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тези "статистики" изобщо не се придобива пълна картина на демографския срив. Както винаги за дисбалансът българи/роми никой не говори, който сигурно вече е тръгнал към 1/10. Тоест на 1 родено българче, се раждат 10 ромчета. С тази статистика до 2050г. в България ще живеят, работят и управляват роми. И в това няма нищо чудно. Въпрос на числа и аритметика. Както виждаме 30г минаха в безвреме и в нищо - правене, а до 2050г. има още около 30г.
122
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте плюли жените - смешници! Огромна част от вас не стават за нищо! Живеете докато не пукнете при родителите си и им ядете пенсиите, за да си купите айфон и мерцедес. Пиянствате от сутрин до вечер и нямате ама никаква цел в живота понеже той едва сега започвал! На колко български жени им опропастихте живота, за да си живуркате необезспокоявано?! А децата ли - те винаги са ви били пречка да продължавате да се наливате и да мързелувате. За това българките бягат при чужденци!
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развиване на пазара на труда и възможност за гъвкаво работно време за жените, икономика която дава възможност бащата дори и жената да не работи да може да издържа семейството и да живеят нормално, цивилизовано раждане и покриване на стандартите на световната здравна организация. Ако условията и отношението в болниците са добри ще има и повече раждаемост със сигурност.
120
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има институция у нас,която специално да се занимава с демографията и да се състави от отговорни хора,които не си клатят краката и пият кафета,а с желание си вършат работата.Да са свързани и с други институции.И по колективна преценка да помагат на семейства или родител,които имат желание да имат деца,да отглеждат деца,да се насърчават да раждат и отглеждат деца.Да се поддържат и контролират домовете за изоставени деца.И така нататък,не е непостижимо ако има желание.
119
3
 
14
 
! Отговори
! преди 1 година
До ?
Цените на имотите ги вдигат чужденците главно руснаци и украинци.
А на цената на гнил, двустаен, стар панел .сред кал и дим може да се купи каменна къща на брега на океана в Портогалия....
118
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че няма деца си е наша вина. Наша е, че търпим търтеи да ни управляват 25 години.Наша е, ча съсипахме училището, а ценостите сега са да пушиш, пиеш, караш пиян, да си нагъл, безочлив и подражаващ на мутра. В едно общество, в което от малки хората се учар на уважение, доброта, уважение към семейството нещата си вървят.
А дивият капитализма е съшо толкова лош, колкото дивият комунизъм, И двете системи се изчерпиха.
117
3
 
19
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Това не беше ли една от точките в Ран-Ът? :-/