Българското военно чудо: Битката при Кресна

Подвигът не може да предотврати Първата национална катастрофа
24 ное 2017 16:00, Александър Попов
47

6909 гледания   |  Още видео

През май 1913 г. България и нейните съюзници завършват с победа Балканската война срещу Османската империя. Но докато българските армии се сражават в Източна Тракия, сърби и гърци заемат по-голямата част от Македония и нямат никакво намерение да се оттеглят. Те дори сключват военен договор помежду си, с който си гарантират териториално разширение в Македония във вреда на българите. Напрежението расте, а вероятността за дипломатически изход от ситуацията намалява.

Общественото мнение в България е настръхнало и настоява да се даде урок на вероломните "съюзници" и притиска правителството. По думите на началник-щаба на българската армия ген. Иван Фичев: "Нам се зави свят от височината, на която се бяхме покачили и изведнъж почнахме да се усещаме не като другите, но по-големи от тях. Ние бяхме пияни от гордост: на българските войници и на науката на нашите генерали се приписваха свръхчовешки качества".

Справедливият гняв и главозамайването от победите срещу турците не позволяват на отговорните фактори в София да отчетат, че "съюзниците" са отдавна готови и чакат войната да започне.

На 16 юни цар Фердинанд и помощник-главнокомандващият ген. Михаил Савов започват нещо, което трябва да бъде просто една демострация на сила и с военни средства да бъде подпомогната дипломацията. Затова от общо пет армии заповед за настъпление получават само Втора и Четвърта. Замисълът е, че това не е агресия – не се нападат Сърбия и Гърция, а те се изгонват от българска Македония.

На 16 юни 1913 г. командирът на Втора армия ген. Никола Иванов издава заповед до войниците: "На поверената ми армия се възлага да настъпи енергично и да изтласка противника".

На 18 юни българското правителство прави грешка, като заповядва настъплението да бъде спряно, а войските да се върнат на изходни позиции. Загубена е стратегическата инициатива, а Сърбия и Гърция обявяват война на България, представена пред целия свят като агресор. Без да обявяват война, Румъния и Турция преминават българските граници в края на юни.

Друга основна грешка, допусната от военното командване, е подценяването на гърците като военна сила. Както заявява висш генерал: "Кой може да ни се противопостави? Гърците ли? – само една българска дивизия ще бъде достатъчна да се стигне до Атина".

Втора армия обаче е разпръсната на 200-километров фронт и се състои от 60 хил. души, сама срещу цялата гръцка армия. Преимуществото на противника в хора и артилерия е огромно, вече не става и дума за българско настъпление. Изтощена, изоставяйки част от имуществото си, Втора армия отстъпва на север. Докато противникът сменя уморените си части със свежи, ген. Никола Иванов просто няма откъде да вземе такива. Той иска от София подкрепления, но те отиват при Четвърта армия, която е в критична ситуация срещу сърби и черногорци. През това време две български армии на север от Стара планина стоят в бездействие.

Българите методично отстъпват, но гърците достигат Горна Джумая (днес Благоевград), превземат Неврокоп (днес Гоце Делчев) и през прохода Предела заплашват армията с обкръжение. Те се отдават на грабежи и палежи, подстрекавани от своя крал Константинос.

Ген. Иванов е сменен като командир на Втора армия. Сигурно е, че той допуска грешки, но никой не отчита, че само с три боеспособни бригади е задържал 100-хилядна гръцка армия и че гърците достигат Беласица едва след 10-дневни боеве.

В същото време ген. Савов е пуснал в ход операция за обкръжаване на гърците. Българите освобождават Разлог и настъпват към Предела, с което принуждават гърците да започнат отстъпление на 16 юли. Части от Четвърта армия, отблъснала сърби и черногорци, се спускат към Креснеското дефиле да пресекат пътя на гърците за отстъпление.

На 17 юли започва работа и мирна конференция в Букурещ, а бойните действия продължават. Гърци и сърби искат не примирие, а капитулацията на България. Сърбите дори заявяват, че "Българите трябва да приемат без разискване условията, които ще се предложат". Гръцкият крал Константинос твърди, че ще влезе в София и българската столица трябва да бъде разрушена като Картаген.

Вместо това той е изправен пред призрака на разгрома - гръцките войски в долините на Места и Струма се оказват отрязани от съюзниците си, обхванати по двата си фланга и със застрашен тил. Въпрос на време е гръцките дивизии при Горна Джумая да се окажат в "чувал", след като българите затворят Кресненското дефиле. Затова е малко странно, че гърците считат Кресна за тяхна победа...

Вечерта на 17 юли крал Константинос вече отчаяно иска примирие и то е сключено на следващия ден. Това спира българското настъпление преди обръчът да се затвори и спасява гръцката армия.

Подвигът при Кресна обаче не може да предотврати Първата национална катастрофа. Ген. Иван Фичев прави горчиво заключение: "Катастрофата дойде, когато народът вярваше в триумфа. Велика България живя само няколко месеца. Трябва да признаем, че ние слепешката сами се хвърлихме в пропастта".

Българските войски не успяват да спечелят Междусъюзническата война, но не са победени. Неслучайно Симеон Радев твърди, че подвигът през 1913 г. е по-величав от този на Шипка. Защото българските войници през Междусъюзническата война нямат Русия зад гърба си, няма откъде да им дойде помощ. Тези от Южна и Северна България знаят, че по родните им места нахлуват турци и румънци, но продължават да се сражават. Войниците, пролели кръвта си, отбранявайки Родината, са достойни за възхищение и признателност, дори и политиците да са изтрили делото им само с един замах.
 
Битката при Кресна е петото военно постижение на армията ни, което документалната поредица "Българско военно чудо" представя. Поредицата е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет. Филмите от „Българско военно чудо“ се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
Гумен Гадев преди 1 година
Ако войските ни бяха в Македония, а не търсеха дивото и то сам-сами в Одринска тракия това нямаше да се случи.
41
7
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Хайде сега, загубили войната, но не били победени. Това и в казармата не си го вярваха. Вие какво очаквате - да се бием до последния човек докато турци, сърби, румънци и гърци изравняват София със земята?
40
0
 
5
 
! Отговори
Джурналист преди 1 година
Много си повярваха генералите и политиците ни и затова платиха цената целия ни народ. Да се биеш на два фронта с гърци и сърби, а да нямаш гръб срещу турци и румънци е въпиюща некомпетентност.
39
0
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
До Discovery

Извинявай пак, но не мисля, че си прав. Те са се развили, защото имат самочувствието, че могат. Ние сме били всеки пред нас, защото сме имали това самочувствие. Европеизирали сме Българско след Турското робство за 2-3 десетилетия, защото сме ималил самочувствието. Сега, когато тръгнем да се вдъхновяваме за нещо, все някой иска да ни приземи, че сме недъгави и глупави. Ето, има такъв аниационен проект, това си е цял успех за родния нет. Не бъди толкова черноглед
38
5
 
5
 
! Отговори
anonymous преди 1 година
България е имала армия, сега имаме контингент облужващ НАТО.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безумието на Фердинанд и демократите прави че България е обкръжена и губи Македония и Беломорието завинаги. Добруджа е спасена благодарение на Сталин но Македония и Беломорието са потурчени от Сърбия, Гърция и Турция. НАТО и днес не ги връщат на България и само Русия остава като надежда пак на помощ.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хммм,отново както може да се забележи под такива статии русосърболюбците липсват,просто нямат думи за защита а вчера бяха побеснели да бранят един сръбски касапин без да си дават сметка че всичко случило се в Босна се е случило и с българите дадени на сърбите!Как човек да не ги ....изберете си сами дума!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива съседи и при положение че те са били протежета на Франция,Британия и Русия цяло чудо е че към днешния ден сме с 50% по-голяма територия от Сърбия а Гърция е с три окръга колкото пловдивски по-голяма!ЦЯЛО ЧУДО ние просто не го осъзнаваме сега а желанието на нашите "православни"съседи е било да ни изтрият от картата на Европа и това СЪРБИ И ГЪРЦИ!Толкова е било нагло че след първата световна война САЩ са възмутени и точно те ни спасяват колкото и да не вярват русофилите!
34
1
 
7
 
! Отговори
Тюхо тюхо тюхо преди 1 година
Преди комунягите да дойдат на власт печелим балканите войни, побеждаваме турци, англичаните, сърбите, румънци, руснаци, гърци, французи ...... Още от комунизма българската войска е подложена на геноцид,
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22

Моят дядо се сражава точно в тази война.От фронта се върна без едно око.
-----------------

Браво бе, и това помниш!
А знаеш ли, че това е било преди 104 години, тапунгер...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си някой в Проссията по време на ВОСР да твърди, че е имал дядо, участник във войната срещу Наполеон.

Като минимум това трябва да е ПРАдядо.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилските тролове се трудят неуморно да унижат и унищожат в съзнанието на хората успехите на България.
България е била на път да разгроми и гърци, и сърби, само намесата на Румъния по волята на Проссията е провалила националното ни обединение.
30
2
 
4
 
! Отговори
военен преди 1 година
това в наши дни няма как да се случи, герб ликвидира армията - и хора и техника НЯМА
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък не смятам че има национална катастрофа дори след "втората балканска война"все пак тогава и западните покрайнини/босилеградско,царибродско.части от кулско/Струмица са си наши и имаме излаз на Бяло море!Това е поредният пример за нашите добри "православни "съседи толкова обичани от комунисти и....туристи в наши дни,да повърнеш дори!Питайте някое гов..до от тия дето хвалят Гърция дали се е сетило да отиде до гръцката част на преспанското езеро,там е църквата където е бил погребан цар Самуил!
28
3
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 1 година
До Бългафорил:
Така е, ама те не разчитат само на филмовата, писателската и музикална индустрия. Разчитат главно на настоящето и с мисъл за бъдещето... като си оплетат кошницата вече могат да си пишат каквото си искат минало. А ние със спомени по миналото се надяваме да се случи някво чудо...
27
0
 
11
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
До Discovery

Големите нации от десетилетия насам развиват своята филмова, писателска и музикална индустрия във възвеличаване или ревизиране на тяхната история. Това при тях дори не се коментира. Американци, французи, германци, руснаци, китайци, японци...турци. На тях е позволено, на нас не. Ето това е разликата помежду ни. Едните вярват, че под небето има място за тях и се гордеят с това, че отдавна са тук, а други си мислят "какво ли ще си помислят комшиите" и наричат успехите "стари лаври".
26
0
 
18
 
! Отговори
Неделин преди 1 година
Колко бързо зачеркнахте всички успехи и се съсредоточихте върху нихилистичното подиграване на предците ни. България е увеличила повече от 2 пъти територията и населението си от 1878 год. Не знам за какви загуби бръщолевите. България продължава да съществува въпреки загубата от тази война и следващите, въпреки смяната на режими, откъсване на част от народа й по измислени езикови и религиозни причини. И въпреки геройството и стоическото отстояване на българското, пак се намират иди*ти да драскат..
25
5
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 1 година
До Българофил:
Не коментирам подвига от статията, подвига си е подвиг и винаги трябва да бъде уважаван. Коментирам днешните опити за повдигане на БГ самочувствието лежащо на стари лаври и то не винаги точно представени. Постоянно се натяква колко велико минало сме имали, така че да не се притесняваме колко окаяни сме сега. Горда нация с покритие не се става със спомени по миналото, а с реални резултати и действия от хората... спазване на елементарни правила и възпитание и т.н...
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливо или не, началото на Междусъюзническата война от 1913 г. се нарича "вероломно нападение" на българите срещу техните съюзници, във всички страни, воювали по-късно на страната на Антантата. Явно е, че "цветът на нацията" и особено българският висш политически ешелон не си е свършил работата. Нито тогава, нито преди и през Първата световна война. Въпросът за причините е по-сложен. Например, екс-премиерът Васил Радославов е получавал германска пенсия след 1918 г. Сигурно е имало защо.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Много прости хора има.
Как ще имате дядо участник в тая война, вие трябва да сте на 80 години.