Всяка четвърта българка – жертва на насилие

Голяма част от жертвите обаче не сигнализират за посегателствата
25 ное 2017 09:45, Александър Попов
113
Всяка четвърта българка – жертва на насилие
Снимка: Pixabay

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава анализ на Евростат, посветен на днешния 25 ноември, определен от ООН като Международен ден за премахването на насилието срещу жени. Около четвърт милион насилствени сексуални престъпления са били регистрирани от полицията в ЕС през м. г., като една трета от тях - близо 80 000 - са били изнасилвания.

У нас, по данни на неправителствени организации, занимаващи се с проблемите за премахването на насилието срещу жени, почти всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид домашно насилие, като най-често срещаната форма е била сексуално насилие.

Според официални данни на родната статистика делата за изнасилване през миналата година у нас са били 66, а ефективно осъдени за това са 61 сексуални насилници. През миналата година за блудство има заведени 107 дела и 44 ефективни присъди, а за сводничество - 13 дела и 7 присъди.

Експертите твърдят, че българката има ниска склонност да споделя подобни проблеми и едва около 5 до 10 на сто от жените, пострадали от сексуално насилие, публично признават това или търсят компетентни органи. Пак според експерти - почти 8 от 10 изнасилени жени у нас са познавали насилника си, но не повече от 2 от тях съобщават за това в полицията.

Освен това българските жени оценяват риска да станат жертва на сексуално насилие почти еднакво - у дома /55 на сто/, на работа /48 на сто/, на друго публично място /57 на сто/.

За повече от половината от българите /55 процента/ - сексуалното насилие е изключително сериозно престъпление и заслужава подобаващо наказание.

От регистрираните близо четвърт милион сексуални посегателства над жени в ЕС през миналата година - близо 80 хиляди са били случаите на изнасилване, отчита анализът на Евростат.

Най-голям брой сексуални посегателства срещу жени и съответно изнасилвания са регистрирани във Великобритания 64 500 случая, от които 35 800 са били изнасилвания, следвани от Германия - 34 300 сексуални посегателства, Франция - 32 900 и Швеция - 17 300 случая.

На базата на тези негативни факти ЕС работи усилено, за да постави правата на жените в центъра на новите цели за устойчиво развитие, включително конкретни цели за премахване на насилието, свързано с пола, и на вредните практики срещу жените и момичетата, отчита европейската статистика.

От януари 2016 г. вече се прилага нов план за действие относно равенството между половете за периода 2016-2020 г., а борбата срещу всички форми на насилие над жени и момичета е една от приоритетните цели в Евросъюза, отчита Евростат.

Според международни изследвания между 1,5 и 2 млн. жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
загр0бването на века преди 6 години
и всеки български данъкоплатец - останалия контингент в държавата е на хранилка!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 43 Е как ще те изгони от собственото ти жилище ,бе? Ти акъл имаш ли? Аре да видя как ако жилището е мое, някой да ме изгони от него.
36
5
 
5
 
! Отговори
патил преди 6 години
продължение...и в един момент чувствам няколко чифта ръце как ме повалят на земята и ми слагат белезници. Наща цялата обляна в кръв без да е докосна с пръст. 24 часа в районното без да съм направил нищо, ограничителна заповед и невъзможност да се прибера в собственият си дом завещан от родителите ми. С двама полицаи отидох да си взема багажа от собственото жилище и така ме изгони. Съдихме се. Тя изкара една камара свидетели в нейна подкрепа, а аз сам.Чудо ви казвам. Чудо!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всеки 4ти български пенсионер на ромско ограбване и насилие .
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 40 И като разберат, че тези леки удари в стената не могат да са причинени от теб, понеже за да хванеш някой и да му удряш главата в стената се изисква злоба и ярост и работата става като Васил Михайлов и Христо Шопов в "Маргарит и Маргарита" и познай кой ще съдят за лъжа.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 39 Ми да си бие гтлавата в стената, бе брат! Нали си има разследване тези удари дали са от твоя юмрук или от нещо друго- като стената в случая? К'во си си изпатил? Най-много да си се разделил с тази вече.
32
4
 
5
 
! Отговори
патил преди 6 години
Когато жената казва "ела набий ме" обикновено е добре подготвила нещата и ще ви вкара в беля. В голяма беля. Намислила е нещо и в никакъв случай не трябва да следвате нейният сценарии. Патил съм си от това и предупреждавам да не бъркате, като мен. Не съм е докосвал, а само се карахме. Отиде в другата стая взе да си скубе косата и да си удря главата в стената. Изобщо не знаех, че го прави. Бях седнал на компа, сложил слушалките, слушах музика, за да не я слушам и в едн момент...продължение
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 36 Ами жив пример подкрепящ твеоя пост е онази Луна. Знае че Динко няма да й посегне, само защото е жена. Иначе да беше я трупясал отдавна.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Луна е средно статистическа българка. Събирателен образ за всички българки. Има изключения разбира се, но повечето са, като нея, че и по-зле има. Ако речеш да е изгониш и започва голямото кино. Обажда се на всички твои познати и приятели и започва да ги настройва срещу теб. Разказва им такива неща, че косата може да ти настръхне. Казва им обаче това само между тях да си остане. После може да се из-чукат с някой твой добър приятел и накрая ще те изкара ***,***,перверзник и т.н.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаната понякога сама казва "ела набий ме".Просят си го. В такъв случай трябва да се бяга надалеч, но не винаги се получава. Има вскякви луди. Интересно в това изследване дали се броят им мненията на шизофреничките?Защото има и психично болни жени. Там вече нещата са ужас.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото защо никой не смята психическият тормоз?Той е много по-страшен от 1-2 шамара. Жените непрекъснато тормозят психически и дори се кефят, когато ви искарат от нерви и вие нищо не сте им направили. В един момент обаче толкова си повярват, че прекрачват границата, която ги дели от шамарите. После пак те са жертвите на домашно насилие, а всъщност в повечето случай насилниците са точно те. Насилничките ги изкарт все за жертви. По-големи интриганти, лъжци и манипулатори от жените НЯМА!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми ако имаш една такава като Луна в къщата няма да бийш лиии.
26
5
 
9
 
! Отговори
Мъж под чехъл преди 6 години
Добре бе хора,вие се оплаквате от една жена?!Изчетох коментарите по-долу и на 99.9% съм съгласен с тях!Имам впредвид оплакванията на мъжете от жените.А какво да кажа аз,бедният простосмъртен,не с една,а с две жени на главата-жената и дъщерята?!Направо ми разказват играта?!Дори съм си купил и въже за най-накрая,обаче още малко ще потрая!!!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С българка не бих тръгнал. Много са груби. Няма как да стане. Жената трябва да е нежна. Българите по принцип са груб народ и не се усещат. По характер не ми харесват българките.
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените като влязат в някой филм и си вярват после и тръгват да убеждават целият свят, че филмът е реален.Има доста убедителни жени. Всички им вярват, докато сами не се опарят.
23
4
 
4
 
! Отговори
Фиорентина преди 6 години
Италианските двойки всички ги знаят-викане до тавана.Нито той ,нито тя отстъпва но не се изнасилват..чеееее на брата на братовчеда нали знаеш ще дофтаса.Всичко се кротва и най-хубавите спагети са спагетите на Мама.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А мъжете кой ще ги зашити?Много често обвиненията на жените са лъжливи. После *** че доказвай.Много обичат някои жени да се правят на жертва и да правя филми.Истината не винаги е такава каквато жената разказва.По времето на соца една беше се развикала в такси, че таксиджията я изнасилва и се беше самонадрала до кръв. После онзи го осъдиха за опит за изнасилване.
21
7
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Заглавието може да се чете и като "Всеки четвърти българин - истински комплекс@...т. е. "мъж".
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да ми каже нормално ли е жените да изпадат често в истерии?Реве, хили се, крещи с цяло гърло. Вече съм с вяколко жени и в определини периоди се зържат, като побъркани. От най-малкото нещо изпадат в истерия. Може ли тази, която цъка минуси на мненията, които казват истината за жените да ни светне по въпроса! И как да се справим с женските истерии и болната им ревност! Защо сте толкова ревниви да попитам и защо непрекъснато се съмнявате, следите, проверявате джобовете на друхите?
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне в 90% от случайте жените сами са си виновни. Хормоните им контролират живота и понякога не са на себе си и прават големи щуротии. Толково големи, че освен няколко шамара друго не ги оправя. Това ПМС не си е работа определено. Много са зле повечето. Мислят си, че светът се върти около тях и те са по-по-най...