39 са българите в Бали, в безопасност са

Консулът ни в Индонезия оказва помощ на нуждаещите се
28 ное 2017 11:37, Красимир Ангелов
3
39 са българите в Бали, в безопасност са
Снимка: Reuters

За изминалото денонощие още 29 български граждани, които са на почивка на остров Бали, са се свързали с кризисния щаб, сформиран в посолството на България в Индонезия по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева. До този момент българите, които са информирали мисията ни, че се намират на острова, са 39.

Сънародниците ни са в безопасност, в хотелите, в които са отседнали, информира МВнР.

Още по темата

Българско семейство с дете се е намирало на международното летище на острова. Консулът ни в Джакарта Александрина Гигова е оказала възможното съдействие на сънародниците ни и тази сутрин те са отпътували към летището в Сурабая (Източна Ява), откъдето ще вземат полет за България.

Други двама български граждани, чийто полет е бил отменен, също са били пренасочени към летището в Сурабая, със съдействието на консула ни в Джакарта. Те ще отпътуват към Сингапур, а оттам - за България. Консул Гигова е в постоянна връзка с пренасочените сънародници и следи тяхното придвижване, отчитат от Външно министерство.

По информация на посолството международното летище на острова остава затворено и в следващите 24 часа - до 7 ч утре сутринта местно време. Едновременно с това на втория етаж на международното летище в Бали функционира информационно бюро за гражданите на държавите членки на ЕС, където те могат да получат подробна информация за обстановката и възможностите за консулска защита.

До този момент група от 10 български граждани, които са на почивка на острова, се беше свързала с мисията ни в Джакарта, за да информира за местонахождението си. Те се намират далеч от зоната на вулкана и са в безопасност в хотела, в който са отседнали.

Към този момент няма български граждани, които да са потърсили съдействие от бюрото за европейски граждани на международното летище в Бали.

Във връзка с усложнената обстановка в следствие на активността на вулкана Агунг, Министерството на външните работи припомня съветите си към българските граждани, които планират пътуване до о. Бали. Препоръчва се нашите сънародници преди да предприемат пътуване предварително да се свържат с авиокомпанията и туристическата агенция, която са избрали.

МВнР призовава нашите сънародници, пребиваващи и пътуващи за острова, да бъдат предпазливи, да не навлизат в определената ограничителна зона, да се осведомят предварително подробно за актуалната обстановка, да следят информацията в местните медии и да спазват стриктно указанията за безопасност на властите.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта отново призовават всички българи, намиращи се към момента на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката "Пътувам за", като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така, при необходимост, консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

Българското посолство в Джакарта следи ситуацията на о. Бали и е в постоянен контакт с българите, за които има информация, че пребивават понастоящем в района. Кризисният щаб към мисията е на разположение на българските граждани денонощно.

В случай на нужда от съдействие или необходимост от актуална информация за обстановката на о. Бали те могат да се свържат с мисията ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
4
 
! Отговори
Мазния преди 1 година
Никой не ходил на такива места със семейството си... Бах ти ***. Това, че ти тесногръд посредствен ***, не виждаш по далеч от носа си, и не си излизал от България си е лично твой проблем1
1
8
 
7
 
! Отговори
ebal sam go преди 1 година
boli me dedoviq za razni praseta deto darjat zalojni kashti,diskoteki ili se zanimavat s narkotici ili vsqkakva druga izmama, nikoi 4esten-beden rabotesh balgarin ne otiva po tezi mesta s semeistvoto si taka4e