Над 300 хил. българи - нищоправещи, демотивирани...

Има майки, които 5-6 г. са извън пазара на труда и трудно ще се върнат
Обновена: 1 дек 2017 18:54 | 1 дек 2017 18:07, Веселина Йорданова
44
Над 300 хил. българи - нищоправещи, демотивирани...
Снимка: архив, Ройтерс

Регистрираните безработни в Бюрата по труда са малко над 200 000, а хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат, нито искат да се регистрират като търсещи работа, са над 300 000, обяви социалният министър Бисер Петков на конференция за демотивираните българи, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и от Института за икономика и международни изследвания.

В началото на ноември институтът и фондацията представиха изследване, според което групата на "нищоправещите" е от над 300 000 души, което е два пъти повече от това, което се предполагаше. Според експертите тези хора са огромен резерв на пазара на труда - близо 10 процента от работещите. Те обаче не допринасят за социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика.

Експертите от института са категорични, че към тази група действащите досега мерки не работят, затова трябва да се мисли за качествено нов подход или поне преосмисляне на досегашния.

Данните сочат обаче, че 16% от тези 300 000 не са работили никога, а близо 70 процента са тези, които не са работили над 2 години.

Според бившия социален министър Ивайло Калфин профилът на тези хора е различен - предполага се, че те са с ниско образование и многодетни, но изследването показва, че 66 процента от тях са със средно и висше образование.

Те са равномерно разпределени в обществото, като има тежест за младите хора, особено тези, които не са започвали работа и тези в предпенсионна възраст, които не намират смисъл да си търсят работа и да се обучават в курсове.

Според председателя на парламентарната социална комисия Хасан Адемов възрастните са най-рисковата и неизследвана група.

Голяма е и групата на младите жени, което се обяснява с отглеждането на деца. Има майки, които 5-6 години са извън пазара на труда и трудно могат да се върнат на работа. Според експертите дългото майчинство в България също допринася за това.

Голяма част от демотивираните живеят в семейства, в които единият има доходи и това се приема. Това е един от факторите, които генерират бедност при децата. Част от демотивираните си признават, че получават доходи от сивата икономика - 17%.

Заплащането се извежда от изследването като основен мотивиращ фактор, но според Ивайло Калфин политиката по доходите е важна, но не трябва да се надценява при решаването на проблема. Очакванията на хората са за заплата между 500 и 1000 лева, което е постижима сума, но въпреки това в групата на хората, които нищо не правят, има такива, които повече от пет години са извън пазара на труда.

Психологическите задръжки при някои са водещи, особено при по-възрастните хора, които изпитват срам и страх тепърва да бъдат нови работници, да бъдат обучавани в нови умения. Експертите смятат, че за тях трябва да се осигури психологическа помощ, да има пробни наемания и други мерки.

Социалният министър Бисер Петков очерта текущите мерки, които се прилагат и посочи, че някои от тях все пак са работещи. Такава е Националната програма за активиране на неактивните, която е удължена до 2020 година, мерки по ОПРЧР, инициативата "Готови за работа".

Петков припомни и вече действащата промяна в Кодекса на труда, която позволява по-ранно връщане на майката на работа, при което тя получава половината от обезщетението. Има интерес към промяната, допълни той.

Според експертите трябва да се стимулират младите майки да се връщат по-рано на работа. Това предполага облекчени условия за отглеждане на деца, безплатен и гарантиран достъп до ясли и градини, по-добро регулиране на болничните за родители на малки деца и създаване на социални услуги за подпомагане в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: МТСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ас познавам един завършил за ядрен физик - вика - аз за 600 лв няма да работя и вече 15г не работи,може да е прав не зная,явно успява с родителска помощ да си живее-при тях разбира се.Едва последно време взеха малко да се вдигат заплатите,може би ще дойде и неговото време да работи
17
0
 
34
 
! Отговори
бай х преди 6 години
тези нищоправещи сами си търсят начин за прехрана и оцеляване ,а лошото е че има бол нищоправещи на държавна заплата
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 000 нищонеправещи от маалата,плюс 500 000 нищонеправещи по разни бюра,гишета,стаички и всякакви дупки на държавна ясла които 200 000 реално произвеждащи нещо трябва да хранят и издържат!
15
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди Суджука с Гея по-добре ли ви беше?Само питам, отговорът го знам.
14
5
 
27
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ДА БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАФИЯТА ГЕРБ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАРОДА СА ДЕМОТИВИРАНИ, БЕДНИ И НЕЩАСТНИ. ВСИЧКО ТОВА ЗАРАДИ НЕСТИХВАЩАТА АЛЧНОСТ НА СУДЖУКО-ТИКВЕНАТА ПАРТИЯ !!!
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората не ас мотивирани, защото не припознават държавата като своя. И затова и бягат.Защото навсякъде са комунисти все още.Това е все едни след Освобождението през 1878 г. навскъде след 30 г. Свобода да са турци на управленски позиции, да са у турци парите, да е в турски ръце съда, да са в турски ръце армия, медии всичко.Нали се сещате, че тогава българите нямаше да са мотивирани за нищо, нито даже да живеят в такава земя.
12
3
 
26
 
! Отговори
Народа го е казал преди 6 години
"По-добре гладен, отколкото изморен"... И още: "Бонак лозе копае, юнак вино пие!"
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете им субсидиите на политическите хрантутници. Получават помощи като ромите. Те са едни политически роми и викат на Държавата: "Бате, дай 10 милиона да прай политика! Иначи ши кръде!".
10
2
 
35
 
! Отговори
ПРОЦЕНТИТЕ СА ПОВЕЧЕ преди 6 години
ПРОЦЕНТИТЕ СА МНОГО ПОВЕЧЕ!!!
9
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи има "едни майки които от 5-6 години са извън пазара на труда " , а какво става с едни други майки които от 12 годишни работят като майки и се развъждат като зайци. Те влизат ли в бройката или са си на отделно социално счетоводство до края ?
8
1
 
26
 
! Отговори
бай х преди 6 години
много хора си докарват пари без да ходя при някой *** да ги гърби
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това изобщо не са нищоправещи хора. Регистрираните са на хранилка за помощи от НОИ докато могат, а останалите са 90% престъпници или в сивия сектор. Нали не мислите, че наркопласьори, биячи, автоджамбази, джепчии и пр. се самоосигуряват, за да докажат на стъкмистиката, че се "трудят". Лошото е, че тези вторите са всеизвестни, но си плащат комисионните където трябва и никой не ги закача.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам че са от младежкото ГЕРБ.
5
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мързеливо племе, какво да го правиш. Казваш му да учи- "не, тука тая държава не става" и тича да мие чинии в Лондон. Върне се с подвита опашка без пукната стотинка. Тича в Испания да бере ягоди- пъчи се като си дойде с някакви мижави 2000 евро. Простотият човек, където и да го сложиш, ще е утaйка на обществото. Умният винаги ще успява, а простият ще се самозалъгва как само връзкарите имали добри заплати и няма да осъзнае, че е с ниска заплата заради интелекта си.
4
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не си правете труда да работите за някакви чорбаджии, мутри и Бойкоборисовци. Не си заслужава. Рано или късно ще ги унщожим до крак и целият ви труд ще иде на вятъра.
3
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майките, които по 5-6 години се мърдoсват без да правят нищо, са едни прости *** (мъpши). Комунистическите харчове с по 1 година майчинство ги няма никъде по света. Това трябва да спре моментално! И го казвам като жена, която има деца, но е работеща, а не мързелана, пишеща из bgmama.
2
8
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Те така са решили самите,да са в графа "нищоправещ",вие чакайте Бойко с лъжите,да ви напълни джоба тогава.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
половината са роднини на дупетати и министри сигурно, защо да работят? нали има обществени поръчки?