Учените напират за среща с Борисов. Не свалят черните знамена

Искат още 38 млн. за БАН, заплата за доктор - една и половина минимални
43
Учените напират за среща с Борисов. Не свалят черните знамена
Снимка: Dnes.bg

Учените от БАН, които пуснаха черни значена на всичките си сгради в знак на протест срещу недостатъчния им бюджет, настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

Още по темата

"Избрана е контактна група. Подготвяме писмо до премиера", обясни професор Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН, пред БНР.

Според нея учените вече са набелязали конкретните мерки на протеста, който не смятат да прекратят.

"Има три непосредствени конкретни цели. Те включват увеличаване на бюджетната субсидия с 38 млн. лева и увеличаване на стипендиите за докторанти до размер една и половина минимална работна заплата, както и целево финансиране съгласно оценките на комисията към Министерството на образованието", каза проф. Славчева.

Според нея има доста сериозно неразбиране за това какво покрива субсидията от държавната хазна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Слави...нито шоумените, които се правят на политици!
40
2
 
3
 
! Отговори
Не разбрахте ли преди 6 години
това, което правещите бюджета намекват на БАН-аджиите и не знам защо се стесняват да им го кажат в прав текст:Това, което им се плаща ежемесечно по ведомост, не е заплата в пълния смисъл на тази дума, а е социална помощ. С нея човекът от БАН не умира от глад. Но за всичко останало той трябва сам да си изкара пари, печелейки конкурси за финансиране на проекти!Погледнати от тази гледна точка, БАН-ските уж-заплати (сумите-социални помощи), съотнесени към средната заплата, съвсем не са малки.
39
0
 
2
 
! Отговори
ъ преди 6 години
Остава да имат обща права, т.е. директива.
38
2
 
2
 
! Отговори
Слави преди 6 години
Ама имат една обща точка - нито политиците са на ниво, нито учените.
37
0
 
2
 
! Отговори
ОЛЯ преди 6 години
До Анонимен 36 АМИ ЗАЩОТО СИНДИКАТИТЕ НЕ РАЗБИРАТ НИТО ОТ ЕДНОТО, НИТО ОТ ДРУГОТО...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО УЧЕНИТЕ РАЗБИРАТ ОТ ПОЛИТИКА, ТОЛКОВА И ПОЛИТИЦИТЕ ОТ НАУКА.КЪДЕ ЩЕ Е ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА?НА ПЪПА НА ИСТОРИЯТА ИЛИ НА ГЪ,ЗА НА ГЕОГРАФИЯТА.ЧУДНО ЩО НЕ СЕ ПОКАНЯТ И СИНДИКАТИТЕ?????????????????
35
0
 
3
 
! Отговори
@34 преди 6 години
Мда, и такива неща се случват. Абсурдно е, но БАН е същият като цялата останала държава - прогнил, корумпиран, спъващ младите и подтискащ свободомислещите. Надигнеш ли глава, или изхвърчаш, или изведнъж всичко става много много сложно. Има много неприятни неща, но има и съвестни хора и добри учени, които си вършат работата. Които ако са вече хабилитирани, са с приемливи заплати. Не високи, но човешки. За младите нехабилитирани обаче, тия заплати са убийствено ниски. Просто са унизителни.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Правилно си схванал(а) нещата.вероятно знаеш и другото - как се създават изкуствени пречки за хабилитиране, ако кандидатът е без протекции и как разиграват онези свои колеги, които правят свободна докторантура.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От другата страна на кокала са рабира се академици и прочие светила, които просто не се интересуват от проблемите на младите им колеги. Както и раздутата администрация. И все пак - искам да кажа на Менда Стоянова - ако не знае, европейските проекти в науката НЕ са предназначени за заплати, а за инфраструктура и комнадировки. Затова само 10-20% от тях са за заплати. Не е като в другите фондове дето секретарката взима 10к заплата! В науката всяка стотинка се отчита до припадък.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27От БАН не търсят помощ другаде?!Разсмиваш ме.Относно консултациите, които дават на външни хора - това си го пишат в длъжностните характеристики. Може и да попаднеш на знаещ и можещ човек, когато отидеш в БАН за консултация, но често се случва да насочат искащия консултация към някое новопостъпило хлапе, защото на доцентите и на професора от секцията "не им се занимава"!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би било хубаво да включат в списъка не само докторантите, а и младите учени. Че ако приемат исканията им пак няма да излязат сметките. За съжаление БАН има нужда от много сериозна реформа. Има огромна дупка в заплащането между хабилитирани и нехабилитирани, поради което броят на първите силно се ограничава. А това пречи на развитието и на младите учени (които и без това са много малко) и оставя вторите да живеят със заплата близка до минималната, въпреки че са доктори.
30
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 6 години
Далеч си от тези среди и не знаеш, че преди време старши научен сътрудник степен в БАН вече е доцент, а онези, които бяха старши научни сътрудници степен вече са професори. Така че, в БАН "доцент" и "професор" са длъжности. Освен това, с обикновена дисертация ставаш само "доктор". "Доктор на науките" е друга, по-висока степен.И друго - тези в БАН не са се обрекли курбан, а просто не са успели да се настанят на друга, по-изгодна работа. Поинтересувай се какво взимат плюс заплатите.
29
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
А бе човек, ти не знаеш ли, че се учи по учебниците, които са написани от някой със здрави лакти? Става въпрос за хонорари.Повече от 20 години има разправии по този проблем.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Каква ми ти наука? Геройствата и постиженията на икономическата наука са военните преврати в Чили и Аржентина.. Успешните държави се управляват от Инженери и Прависти(бюрократи). "Икономистите се вредни за икономиката" - потърси в гоогле.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До На 30 ноемвриТогава защо на мен ми изпратиха студенти от СУ, когато работех в БАН? И на много мои колеги в различни институти на БАН? Защо постоянно от разни ведомствени институти търсеха методична помощ от БАН? Не зная обратни на тези случаи - от БАН да търсят помощ от другаде! И всичко това - безкористно, без да получиш стотинка, а най-много - сдъвкана благодарствена дума!
26
2
 
2
 
! Отговори
Каква ми ти наука? преди 6 години
До Анонимен 23Нито съм аз нито нито децата ми. Може би египтологията е наука, според теб и Игнатов е учен? А изглежда, че икономиката е наука, щом държавите, които имат икономическа наука са и икономически силни и богати. Проблемът е другаде и ти си най-малкият проблем. Хвърляш камък в блатото.Промените в България не започнаха със създаване на модерна наука и образование, както това са направили японци, китайци, холандци, англичани, а с чалга и Биг Брадър. Е, и науката стана чалга и Биг Брадър
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
of 17 - тогава защо две трети от учебниците в университетите и една трета о тези на учениците са писани именно от професори от БАН? защо преподавателите от университетите ни си напишат собствени учебници? ИСторият в Училище се учи по учебници на проф. П.АНгелов, хронологиите са на Златарски и Бешевлиев.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професори са само по естествените науки и инженерите.. По другото история , икономика , социология , психология - докторските степени ги раздава Ротшилд и Сорос , ЦРУ Ай писна от негодници .. Дето някой ги не взел за аспирант по икономика и сега всичко им криво.. и комунистите и Хан Аспарух и им е виновен..
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Каква ми ти наука? Със 100% Икономиката не е наука и точно това си ти или децата учат..
22
0
 
11
 
! Отговори
Каква ми ти наука? преди 6 години
В България веч няма никакъв критерий за това що е наука.Чудел съм се как западните университети пускат теми за докторантури, които никой не се е сещал, че може да има, а след 5-10 години стават основа на нова наука. Как така техните професори гледат в бъдещето и подготвят младите да работат наука от бъдещето? В България след Закона Игнатов вече не можеш намери професор, който да си разбира от неговата материя, камо ли да гледа в бъдещето! Игнатов и тия на които прислужи със Закона са престъпници