Почти готови са 16 от новите къщи в Хитрино

Кметът: През зимата няма да има хора във фургони
8 дек 2017 08:16, Елка Василева
5
Почти готови са 16 от новите къщи в Хитрино
Снимка: архив, Булфото

Десет къщи, които се строят безвъзмездно от Камарата на строителите в Хитрино, са построени и до дни ще могат да бъдат обитавани.

Изграждането на една закъснява заради проблем със собствеността на имота. Това съобщи на БТА кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

От 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд, шест също са почти готови и са на етап груб строеж, а на три са изградени основите. Предстои строителството на останалите четири къщи, чието изграждане закъснява също заради проблем със собствеността на имотите, които са наследствени, отбеляза Исмаил.

По думите му вече са напълно ремонтирани покривите на над 60 къщи в Хитрино, по още 30-40 се работи, а за други покриви, най-малко засегнати от инцидента в населеното място, предстои да се сключат договори за поправката им.

През зимата няма да има жители на Хитрино, които да се наложи да живеят във фургон, уточни Исмаил.

Той каза още, че е доволен от свършеното за възстановяването на Хитрино за една година. "Ние, като екип, от Обществения и Общинския съвет, имаме амбицията това, което правим, да бъде като показно за страната как се излиза от подобна тежка ситуация", посочи Исмаил.

По думите му годишнината от инцидента в Хитрино ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония и с курбан за здраве и благоденствие на 17 декември.

Разпоредителното заседание по делото за Хитрино е насрочено за 15 януари 2018г., от 9.30 часа, в Окръжния съд в Шумен, информират от съдебната институция. Предмет на делото е престъпление по транспорта. Подсъдими са машинистите, предизвикали железопътната катастрофа в населеното място на 10 декември м.г. - Димитър Ангелов Михнев и Радослав Стоянов Петков, и двамата от Русе. Делото ще се разглежда по новия процесуален ред, който е в сила от 5 ноември 2017г. На заседанието освен прокуратура, подсъдимите и техните защитници, са призовани и всички пострадали, допълват от съда.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Savsem normalno e kakvo se fukate horata se nama4iha kraino vreme e da vlesat i jivejat normalno. Ma6inista ne e vinoven starite relsi vlakove i dr ne samo skorosta
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между "почти готови", "на етап груб строеж" и "изградени основи" има малка разлика от няколко дни до няколко седмици. А когато на врата *** зимата и иде реч за СИ България, това автоматически се превърща в няколко месеца.

Колко е приятно да изкараш зимата във фургон го знаят само обитавалите такъв!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами според мен зимата, дойде, а хората още са или във фургони или на строителни площадки. Според мен тук проблема е "Царя дава, падаря не дава". Държавата и БЧК дадоха 10 милиона за ремонти, а кметството се мотае и не им пука, може и лихви от сумата да си трупат някъде.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-печените турци са от Хитрино.