Вместо военни: В жилища на армията – от баба на 91-а до внучета

МО няма да вземе дома на майката на командоса Шарков
24
Вместо военни: В жилища на армията – от баба на 91-а до внучета
Снимка: архив "Булфото"

4142 са военните, които се нуждаят от жилища, от тях 1319 са в София. В същото време 243 са незаконно обитаваните жилища, което според министър на отбраната Красимир Каракачанов е недопустимо.

Той обясни, че неговите подчинени изготвят предупреждения за напускане за тези, които нямат правно основание на живеят във ведомствени апартаменти, гонят самонастанилите се, но имало и няколко случаи, при които не било морално да се пъдят хората.

Като пример той посочи една баба на 91 години, която няма никакво правно основание да живее в апартамент на МО, но според него " нито ще е морално, нито човешко, да я изхвърлиш преди зимата на улицата, защото няма кой да се грижи за нея".

Още по темата

"Няма на кой закон да се опреш, когато трябва да изгониш една 91-годишна старица, същото е положението с майката на убития в Лясковец командос Емил Шарков от Отдела за борба с тероризма, която живее във ведомствен апартамент и не е почтено да я изгониш, въпреки че тя няма никакво правно основание да е там", призна Каракачанов.

В същото време обаче имало фрапиращи ситуации на злоупотреби.

Внуци на починали военни живеели апартаменти на МО, дадени на вече покойните. Освен това не плащали нито вода, нито ток, нито наем при това с години.

"Има и случаи, при които военен си купува от МО апартамента, прехвърля го на деца и внуци и взима нов от министерството, който ползва неправомерно", допълни той.

Каракачанов обясни, че са издадени 70 заповеди за принудително изселване, от тях 16 се обжалват във ВАС, останалите се изпълняват.

63 едномесечни писмени предизвестия са изпратени за прекратявате на наемите на лица, които ползват ведомствени жилища на отпаднало основание и ако хората не си тръгнат самостоятелно, те ще се изземат принудително, каза министърът.

Не така пък стоял въпросът с гаражите. Само двама военни са картотекирани като нуждаещи се от гаражи, а МО имало цели 106.

Така че Каракачанов ще иска да се приемат законови промени, с които гаражите да могат да се дават под наем и така да влезе някой допълнителен лев в бюджета на МО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари