НАП пак алармират: Фалшиви мейли с вирус от нас!

Съобщенията са с разширение zip, заразата е в прикачения файл
19 дек 2017 22:12, Анисия Иванова
5
НАП пак алармират: Фалшиви мейли с вирус от нас!
Снимка: Reuters, архив

Вирус от името на Национална агенция за приходите (НАП) се разпространява чрез електронната поща, съобщиха от НАП. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip.

Имейлите на подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg. Заглавието на фалшивото съобщение е: "Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП".

Още по темата

От НАП заявяват, че не са изпращали имейли с подобно съдържание до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма.

НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От приходната агенция работят заедно със специализираните служби за издирването на извършителите.

Това е поредна вълна на измамата. Схемата действа от ноември 2016 г. по един и същ начин - с текст за дълг или промяна в нормативната уредба, сменя се само подателят.  Първият такъв мейл идва през ноември 2016 година.

Подателят уж е НАП, а действителният мейл, от който крадците пращат писмото, е с домейн от Япония. В прикачения файл всъщност е вирусът, който краде данни. Същите писма се разпращат почти всеки месец и през 2017 г.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
А защо мълчат, като пукали относно стрелбата?
4
1
 
2
 
! Отговори
Кочо преди 6 години
Стръв за шарани и паша за офци!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То от нап само тиня се очаква.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гальба оня гърмяния ги разпраща.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАП гепят с мейли! , правят се на грипави!