Българинът на Коледа масово у дома, за ЧНГ може и на ресторант

Само 14% са успели да спестят пари през 2017 година
20
Българинът на Коледа масово у дома, за ЧНГ може и на ресторант
Снимка: Булфото, архив

Традиционно българинът предпочита да посреща празниците вкъщи. Това се доказва и от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", направено между 7 и 13 декември, според което 89% ще празнуват Коледа у дома.

Два процента планират да отидат на ресторант за Коледа, други 2 на сто - да пътуват до родните си места. Едва един процент ще отидат в чужбина за Коледа. Един процент ще отидат на ски в планината и също толкова - 1 процент, ще работят по коледните празници.

По-висока мобилност се очертава за новогодишните празници.

74% ще празнуват вкъщи, на ресторанти и по клубове ще празнуват 8 на сто. 4% ще посрещнат Новата година в чужбина, 2 на сто ще излязат на площадите в страната, а други 2 на сто ще пътуват до родните си места.

На Нова година ще работят 2 процента, а на ски ще отидат 1,3 на сто.

57 на сто заявяват, че през 2017 г. са похарчили всички пари, които са изкарали през годината. Това по-често от останалите се твърди от хора на възраст между 30 и 40 години, както и от такива на възраст над 60 години.

Две трети от българите, които определят стандарта си като близък до средния, попадат в групата на изхарчилите всичко спечелено.

Всеки пети участник в изследването не се е справил в рамките на приходите си, а е изхарчил и част от спестяванията си.

Най-често това важи за хората на възраст над 60 години, за високообразованите и за жителите на столицата.

Българите, успели да спестят пари през изминаващата 2017 г., са 14 процента. По-често в тази категория попадат мъже, млади хора под 30 години, високообразовани и заможни хора, както и жители на градовете - областни центрове.

10 на сто твърдят, че са изхарчили целия си паричен ресурс - и спечеленото през годината, и спестеното преди, и дори са взели пари назаем. По-често това се е случило на хора на възраст между 40 и 60 години, на нискообразовани и бедни българи, както и на живеещи в селата. Жените по-често от мъжете попадат в тази категория.

46 на сто определят отминаващата година като "нито добра, нито лоша за тях в личен план". Това твърдят по-често жени, хора на възраст над 40 години, бедни и жители на селата. В същото време българите, за които в личен план отминаващата година е била добра, са значително повече от онези, за които в личен план 2017 г. е била лоша (37 процента към 15 на сто). Тези данни показват, че не може да се говори за масов песимизъм, когато става дума за личната равносметка на повечето българи за отминаващата година, коментират социолозите.

2017 година се е оказала най-добра за младите българи на възраст до 40 години, за високообразованите и заможните хора, както и за жителите на градовете - областни центрове. Годината е била лоша за хората на възраст над 60 години и за нискообразованите и бедни българи.

Личната равносметка е подвластна до голяма степен на финансовото самочувствие на хората. 70 на сто от успелите да спестят пари през 2017 г. определят отминаващата година като добра за тях, докато едва 11 на сто от похарчилите всичките си средства и взели още пари назаем са склонни да я нарекат така. 72 на сто от интервюираните очакват новата година в личен план да бъде по-добра за тях от отминаващата. Най-висок е оптимизмът на младите и високообразованите българи.

За разлика от личната равносметка, в която оптимистичните нагласи вземат връх над песимистичните, при обществената равносметка има паритет между дяловете на песимистите и оптимистите за състоянието на страната ни през изминаващата година, отбелязват от "Екзакта".

42 на сто определят изминаващата година като "нито добра, нито лоша" за страната ни. Твърдящите, че годината е била по-скоро добра за страната ни са равен дял спрямо твърдящите, че годината е била по-скоро лоша за страната ни (24.8 на сто към 24.2 процента).

61 на сто от българите имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на страната ни през 2018 година. 17 процента са твърдите скептици, според които новата година няма да е по-добра от отминаващата.

В масовия случай тези хора мислят за 2018-та като за година поне толкова лоша колкото 2017 г. или дори допускат възможността тя да бъде още по-лоша.

Една пета от българите са убедени, че отминаващата 2017 г. е била добра както за тях лично, така и за България. Доста по-малко - 10 на сто пък мислят, че 2017 г. е била лоша персонално за тях, но също така и за страната, обобщават социолозите. Не е малък и делът на хората, очакващи 2018 г. да е по-добра от изминаващата година и за страната, и лично за тях - 59 на сто.

Въпреки постоянната и висока критичност към работата на политиците и на институциите у нас, изследването регистрира готовност на малко над 60 на сто от интервюираните да отправят добри пожелания към отделни политици в навечерието на Новата година, констатират социолозите.

Добри пожелания са отправени към 90 действащи български политици, сред които има ръководители на държавни институции, депутати, министри, кметове на общини и общественици. В същото време повечето от имената са посочвани от малки дялове хора - от по 1-2 души. Най-много празнични пожелания се отправят към Бойко Борисов (от 27 на сто от българите), към Румен Радев (от 25%), към Мая Манолова (от 14 на сто), към Корнелия Нинова (от 11 процента), към Красимир Каракачанов (от 7 процента), към Йорданка Фандъкова (от 6 на сто), към Цветан Цветанов (от 6 на сто), към Томислав Дончев (от 5 на сто), към Валери Симеонов (от 4 процента), към Георги Първанов (от 3 процента), към Волен Сидеров, Цвета Караянчева, Лиляна Павлова, Веселин Марешки, Стефан Данаилов (от по 2 на сто).

Хората, които не желаят да изкажат добри новогодишни пожелания към нито един български политик, са 29 на сто.

Благотворителността е все по-популярна сред българите, показват още данните на "Екзакта Рисърч Груп".

За последните пет години готовите да помогнат по някакъв начин на хора в нужда са нараснали значително - с 16 на сто, а нежелаещите да участват в коледни и новогодишни благотворителни акции са намалели с 10 процента.

Половината от анкетираните възнамеряват да отделят средства за благотворителност по време на предстоящите коледни и новогодишни празници.

29 на сто посочват, че не биха могли да участват в благотворителни акции поради финансови затруднения. 5 процента не желаят да се включат в никаква форма на благотворителност, а 16 на сто все още не са решили как точно биха постъпили и очевидно очакват да бъдат подходящо мотивирани.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Бандит преди 11 месеца
Направете анкета кой какво ще може да си позволи да сложи на масата. За останалото не се тревожете - празник ли е,ще го изпразнуваме :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 11 месеца
Я че си купя рагу за 2 лв. килото и мете ракия ! Че си изкарам много задушевно !
17
0
 
10
 
! Отговори
Таню преди 11 месеца
Няма ресторант или курорт, който да може да ми гарантира топлината и уюта на семейната софра. Бабата правеше кокошка с кисело зеле, агнешко с ориз и листни зеленчуци или нещо друго засукано. Сега майка ми или лелите ми се проявяват. Старите дават благословии за спорна нова година, с наборите размишляваме над личните си дела над благо винце и тежка маса, дребните тичат наоколо. Гурбетчийте хващат уизер да им видим суратите и не могат да се наплачат като се приберат. Празнувайте и не го мислете!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Името Коледа идва от римското “calende”. С “календе” римляните означавали първия ден на всеки месец. По силата на фонетични закони “календе” в българския език станало Коледа. За това много спомогнала и народната етимология свързваща я с глагола "коля", та нали за празника се коли прасе.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Празнични пожелания към Фандъкова, вие нормални ли сте.........
14
0
 
23
 
! Отговори
Биткойнчо преди 11 месеца
Масовият българинът си седи дома на НГ щото е беден, това е ясно. Но вместо да ни занимавате с тези глупости, я разкажете Боко и компания какво направиха с 3-те милиарда в биткойнове.
13
0
 
24
 
! Отговори
Боил преди 11 месеца
Какво чудно в това,че Рожденство Христово се посреща в домът.Това е най-семейният празник в годината,а Нова година се посреща с приятели,роднини,съседи за едно ново начало.
12
0
 
8
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 месеца
До ЧСИ Агент 23 см

"Фатмака" не управлява България/има представителни функции/, проблема е НС-сини, червени, пембени, засмени.
11
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
защо масово се съкращава Нова Година на "ЧНГ"?!? Като "ЧНГ" е Честита Нова Година?!?
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ме кефи снимката! Котката кърти! :)
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Веднъж казват, че празнуваме по празниците в чужбина, сега пък вкъщи, не знам на кое да вярвам. С парите съм зле, но ще си празнуваме у дома, както винаги, с удоволствие! Всъщност не виждам никакъв смисъл от статията.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди 3 дни писахте друго!Какщяли сме да харчим по 285 лв дневно за празниците!
7
2
 
27
 
! Отговори
православен християн преди 11 месеца
Не е "Коледа", а Рождество Христово! Не сме езичници, а православни християни.
6
4
 
16
 
! Отговори
фътмък преди 11 месеца
При дрогаря борисов е така.Има -нема 2 години в управлението и ....хоп къщичка за 2 млн.в полите на Витоша.Катето Захариева имам предвид,не Влатко Горанов,племенниик ананиев.Той е много напред в мат,ряла.
5
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Коледа е семеен празник-тих и свят,за тези които спазват традициите.А за Нова Година няма лошо, който може да си го позволи да празнува извън дома та дори и няколко дни. Весели празници на всички.
4
3
 
19
 
! Отговори
Мария преди 11 месеца
ЧЕТЕЙКИ КОМЕНТАРИТЕ ВИ ГУБЯ ВЯРА В КУЛТУРАТА НА НАРОДА НИ.
3
12
 
2
 
! Отговори
До съвет преди 11 месеца
Ходи да му седнеш скута, да те дари с жива риба...
2
1
 
26
 
! Отговори
Съвет преди 11 месеца
До ЧСИ Агент 23 см:Хайде сега,след тая словесна боза,да си изпиеш хапчетата и да си лягаш!!!!!
1
38
 
3
 
! Отговори
ЧСИ Агент 23 см преди 11 месеца
Така ще е при тази мозерия, която президент Радев ни докара - радиация, нападения, изнасилвания, гавра, убийства, самоубийства,страх, несигурност, беззаконие, глад, мизерия, несигурност, нищета, духовно падение на нацията, разпад на морала, тотален демографски срив, инфлация, повишаващо се национално ценово равнище, заробване на народа, кпйто едва крета, с мъки преживяеа, дтуд, тъмнина, отровн за виреене среда .... Това всичкото вие го избрахте, част от Промяната на фатмака, подкрепен от БСП!