ЧНГ! Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата

Вижте какво се променя от днес с идването на 2018-а
158
ЧНГ! Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата
Снимка: архив, БулФото

Традиционно празничният 1 януари е време за промени – и хубави, и не толкова. Най-често, няма какво да се лъжем, те са свързани с финансите ни и с по-високи сметки.

Природният газ поскъпва от днес с 2.75%. Това обаче, според обещанието на енергийния регулатор, не води до по-високи цени на парното и топлата вода поне до началото на април.

Цената на водата ще е по-висока от днес в 14 области. Увеличението за Ямбол е най-голямо - с близо 18%. В София поскъпването е с около 8%, във Враца - с 11 на сто.

Спорно е далим можем да наречем добра новина ръста на минималната заплата. От една страна той е необходим, от друга – по-добре да не се сравняваме с други, например с румънците, с които заедно влязохме в ЕС...

И все пак тя се повишава с 50 лева и вече е 510 лева. Също от днес минималната работна часова заплата ще бъде 3,07 лв.

Нарасна и обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. Има обаче праг за него – дневен максимален размер от 74,29 лв. Има и промяна в изискванията за получаване на това обезщетение – да сте внасяли осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 от последните 18 месеца.

По-висока е и линията на бедност – със 7 лева. Размерът й през новата година ще е 321 лева. Но по-добре да не пресмятаме за какво стигат.

От 1 януари минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се повишава до 200 лв.

Продължават да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране – за жените за заслужен отдих са необходими навършени 61.2 г. и 35.6 г. осигурителен стаж, а за мъжете 64.1 г. и 38.6 г. стаж.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула също ще е по-висок - от 1,126 на 1,169.

От началото на 2018 г. размерът на осигуровките за фонд "Пенсии" на общественото осигуряване се увеличава с 1 процентен пункт.

Увеличава се и минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 350 лв.

И нещо, което безспорно е добра новина - обезщетението за майките, които отглеждат малко дете през втората година, също ще е по-високо, макар и с 40 лева и вече е 380 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
37
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Е в Румъния минимална стана само 400 евро.
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако кажеш на някой европеец че работиш 8 часа на ден за 12 евро ще те гледа натровено.
18
5
 
19
 
! Отговори
гост преди 6 години
Важното е,че населението вярва и гласува за леви,десни,патриоти и т.н.,а накрая все комунистите печелят. Справка,кое поколение комунист е вожда-слънце?
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧНГ2018 ще е още по-добра от 2017, тъй-както 2017 бе по-добра от 2016, тя от 2015 и опретелено по-добра от 2013 - 2014.
16
3
 
31
 
! Отговори
Az преди 6 години
Каква радост,нова година-нови цени!В най-бедния район вдигат най-много водата.Абе продайте го тоя Северозапад и слажете край на агонията му.Но важното е ,че Бойчето ще открие седми лъч на метрото и ще каже:Аз ви го направих,аз ви дадох,аз...
15
3
 
32
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 6 години
Хахахах, всеки който е пътувал в Европа ще ви каже че живеете в два различни свята - свят на благоденствие и висок стандарт в нормалните държави, и свят на бедност и мизерия в Бантускотия! Както една моя позната много правилно се изрази: в България живеем като ***!И дори не ви сравнявам с най-развитите държави, а със страни като Гърция и Полша, които също са на светлинни години пред вас!
14
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е противно когато някакви платени герберски мижетурки се опитват да ни убеждават колко е хубаво, че мутрите ни крадат като за последно. Хилят се на вожда си като *** лматки и си мислят, че някой го счита за нещо.
13
8
 
11
 
! Отговори
Еми преди 6 години
До 10Защо мислиш ,че няма наши в Русия и не можеш с топ да ги върнеш в България ,а и няма желаещи за Русия ?!Това че ти не познаваш таквиз,не означава че няма ,нали ?
12
4
 
10
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Честита Нова 2018-та година! Нека новата година изпъди БСП, ДПС, ГЕРБ и патриотите завинаги от властта, довек и веков, амин! Бъдете живи и здрави през новата година, много щастие, любов, деца и пари. Без деца няма и кадри. За да изпъдим онези горе ще трябва да създадем поколение. Ние сме безсилни да ги изгоним, но нашите деца ще го направят. Крайно време е да се разбере, че конците на тази държава се дърпат от някъде и някой инвалид върти държавата на пръста си за сметка на всички.
11
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпият облъчен гербер явно счита, че колите са ктитерий за богатство... е не са! Калинко ку ха
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво сравнение с Румъния говорите? Тиквата каза, че сме ги задминали. :D
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3-----------------------------Предполагам че това по-долу си го написал с ирония?Не бих повярвал че съществува толкова голям мало-умник, който да го мисли наистина
8
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който не му харесва - да отива в Русия !Ама и в Русия не искате, нали ;)
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От една страна той е необходим, от друга по-добре да не се сравняваме с други, например с румънците, с които заедно влязохме в ЕС..."Е направете го сравнението де! Дайте да видим данните. :D
6
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези поскъпвани няма да ни ударят по джоба реално, защото са минимални.
5
5
 
23
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Нима има някой да се заблуждава ,че с увеличение на заплатите ,то няма да се увеличат и цените . Има ли таквиз наивници тук ,щото срещам много (80%) които вярват ,че заплатите ще се увеличават а на цените няма да се отрази . )
4
5
 
26
 
! Отговори
питащ преди 6 години
Цели 3 лева на час ...малииии тва е много бре ...тия европейците , кво ли правят с техните минимални 10 Евро на час....
3
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко семейство има поне по 2 коли, що се правите на бедни ?!
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да ви е честито! В края на Януари си чакайте и подаръците - нови, новенички завишени сметки за ток и парно! Чак ще грейнете като ги отворите!
1
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Растяла минималната заплата. И нас кво ни грее тя? Ако ще и 700 лева да стане все същият грездeй за нас.