Бизнес и синдикати на протест срещу скока на тока

Заради спекула се готвило поскъпване от 60% за фирмите
23
Бизнес и синдикати на протест срещу скока на тока
Снимка: Булфото, архив

Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто, заяви пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Ние направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и лидерите и на работодателските, и на синдикалните организации и ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията, което означава да се промени начинът на работа на електроенергийната борса и да се увеличи предлагането на електроенергия, ще протестираме", обясни той.

Още по темата

Според него трябва да се разследват спекулативните сделки, които се извършват на пазара на електроенергия, защото няма икономическа основа за един такъв скок на цените на тока.

"И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 процента, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50%. Разликата очевидно е спекула", отсече Велев.

Как и как ще премине протестът на работодатели и синдикати ще стане ясно следващата седмица.

Поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до увеличение в цените на храните и хранителните продукти, предупреждават представители на бизнеса.

Велев коментира и темата с липсата на кадри в страната. Според него от дълго време безработица няма.

"Има хора, на които не им се работи или нищо не могат да работят. Има и хора, които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Има хора, които не искат да се научат да работят", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22"не гласуваите за г.рберастка сг.н това ви е за урок" и защо си мислиш, че само герб е виновен?! бсп, дпс и сдс от 30 /тридесет/ години си поделят властта, а герб са само от 5-6! демек преди герб българия е била райска градина, а после се е сринала?!! аман от *** ***!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не гласуваите за г.рберастка сг.н това ви е за урок
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да си увеличат печалбата! колкото повече икономисваме, толкова повече ще вдигат цената!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ се изнася ко-чи-ната и Електроразпределенето се поема от родните мутри Борисов-Пеевски-Цветелина.Да ви е честито. От 1 февруари 35% нагоре и за битовите потребители като за Добре дошли.
19
1
 
15
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Мачкайте овчия народ!!Ток,вода,храна,цигари,алкохол само нагоре.хахахахахахахахаааСупер,кеф,густо.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казвах ви преди седмица, чемочаквам точно тази новина. Всички ми се смяхте! Яжте сега бахура!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ги наричат "работодатели"? Те са работонаематели и заплатодатели. Официално във всички документи трябва да се промени на правилното наименование - "работонаематели". "Работодатели" е неправилно и обидно за хората и трудещите се.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не протестираха срещу картелните цени на горивата преди Марешки? Не смееха. А нали същият този бизнес вдига цените на тока и получава субсидии за ВЕИ. Всеки техен завод беше направил топлоцентрала и продаваше ток на високи цени.
15
3
 
9
 
! Отговори
Брадван преди 6 години
Получих фактура от очз(чез). Според нея само 8% от отка идва от Аеца. Ако пуснат още един аец да станат 16. И какво печелим?
14
1
 
27
 
! Отговори
българина преди 6 години
Ами от веи е така.. В германия субсидията за тока е 200 млр евро!!! Ако това не е комунизъм,който бил лош не знам германия е най яката комунистическа пазарна икономика!догодина 100 процента защото защото белене е излиша,нали така прости гер бад жии
13
3
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
През 2013-та година гербавото правителство падна точно след такова шоково поскъпване на тока. Сигурно забравихте, но не ви и трябва да си спомнят, защото след това отново качихте ГЕРБ на власт. Не се бойте, той Бойко не е лош човек, мисли за вас, утре ще ви остави като кучета на улицата.
12
5
 
7
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Енергото ще им власт над нас до момента, в който ние вече станем независими от тях. Тогава може да си вдигат цената с 1000%, но като няма кой да го купува този ток, те ще фалират, а хората ще си произвеждат електричество с малки електромагнитни устройства, които ще вземат хляба на много корпорации и енергийни дружества. Въпрос на време е да влязат в масова употреба тези електромагнитни устройства, които се нуждаят от няколко вата мощност, а могат да правят КW-ти.
11
1
 
22
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Ми нали като го дигнат на бизнеса ти кво мислиш че няма да вдигне цените и той ли на крайния потребител ще ги дигне даже двойно колкото са дигналии него
10
1
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Аз искам Кривунделово да се присъедини към Канада имаме автобусна спирка и магазин за хранителни стоки, събирам подписка.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нема такава държава?!Бизнес и синдикати на протест..Иначе личното ми мнение ,е че тока трябва да им се вдигне със 100 процента!Стига населението им е субсидирало тока...
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станахме председатели на съюза и всичко тръгна нагоре с по 50%направо
7
2
 
23
 
! Отговори
Началото преди 6 години
Началото трябва да е не от политиците, а от медиите! Защото народа е наивен, и се поддава на манипулациите на телевизиите.БТВ и Нова не са никакви национални телевизии, щом са собственост на американци, турци(чрез схеми) и немец.БНТ също стана мн продажна откакто смениха директорката.
6
1
 
21
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Костов навремето каза, че при пазарна икономика цените падат и затуй продаде енергетиката за 20 стотинки на чехите, това е фалшива новина атакуваща демокрацията. тoка най-вероятно ще поевтинее, не ви вярваме. Мачкайте комунистите и ежте суджуци, искаме поевтиняване на тока, Урааа.
5
5
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Само в българия народа протестира с/у 50 лв и кюфтета!В Турция,Гърция,Румъния,Македония народа излиза и протестира за благото на държавата.За това още дълги години ще има криза и мизерия в българия.Както са казали ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ.
4
1
 
21
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 6 години
Има нещо много сбъркано в тази скапана държава! Как така бизнес и синдикати ще протестират срещу скока на тока? Нали същите тези "е.ани у главу" бизнесмени продават тока, нали има борса? И разбира се най-отпред, "баш е.ания у главу", стъклено човече с цайси!