Е-свидетелство за съдимост: Само за неосъдените!

Срокът за издаване ще бъде три дни, валидността - 6 месеца
5 яну 2018 08:50,
7
Е-свидетелство за съдимост: Само за неосъдените!
Снимка: Visualhunt

Само неосъдените ще имат право на електронно свидетелство за съдимост. Това предвиждат промени в наредбата за работата на бюрата за съдимост, която предлагат от правосъдното министерство.

Поправките вече са пуснати за обществено обсъждане. Те се налагат заради последните законови промени от декември 2017 година, с които свидетелството за съдимост на хартия отпадна, а тази информация ще се проверява от администрацията по служебен път.

Така, за да се намали бюрокрацията и административната тежест за гражданите и за бизнеса се въвежда термина електронно служебно свидетелство за съдимост (ЕССС). Така занапред е-свидетслство ще се издава по заявление на чиновниците, пише "Монитор".

Това ще става обаче по отношение на лица, за които не са съставяни "бюлетини за съдимост". В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общия ред.

Електронното свидетелство за съдимост ще се издава от правосъдното министерство, като съответният чиновник подаде заявление по електронен път и чрез електронен подпис. Срокът за издаване ще бъде три дни, държавна такса няма да се дължи, а валидността ще е 6 месеца, колкото и свидетелството за съдимост на хартия.

Премахва се и изискването за представяне на препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал или копие или друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето. Данните за родителите на лицето, което иска свидетелството за съдимост, ще се проверяват посредством служебен достъп до Национална база данни "Население“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Пак не са направили нормална система - ел. подпис (който работи на абонаментен принцип), лицата родени в чужбина не получават тази услуга..Какво пречи тая система да е свободна и всеки да я ползва, когато му потрябва?Абе пълна скръб сме, това е то..
6
1
 
12
 
! Отговори
ТКЗС преди 6 години
До предният Изискват го всички, който не искат да имат проблеми при проверки. Не мрънкам, защото не стига че им давам пари, а не мога и работа да почна 3 или 7 дена, ако съм с друго местожителство. А защо на ТЕБ ти е проблем, че аз искам да аолесня своя живот, заедно с този на всеки, който някога ще почне работа в тая страна.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царя дава, но пъдаря НЕ.Съдебната система, която официално се храни от две места.Първото тя е на 100% бюджетна издръжка.Второ събира такса от 4% за да ви разглежда делото.Тези хрантутници, над който е само Господ сега вадят от 10 кладенеца вода за да доказват, че не трябва да работят.
4
11
 
11
 
! Отговори
13 преди 6 години
Какво ти пука, че срока е 3 дни, ти и 1 секунда няма да загубиш, работодателя ще си го изисква, ако му е необходимо!СТИГА С ТОВА МРЪНКАНЕ!!!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 - Ама забравяш, че има и такси. Това, всеки път, когато си търсиш работа то искат свидетелство за съдимост, защото е записано в някакъв закон ...
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изобщо е тайна ? Трябва да е публично ! Аз бих искал да знам, ако съседа ми е бил каторжник, та да инструктиран децата си, да го избягват, че да не ги окраде или превърне и тях в престъпници !!!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три дни, като че ли пак някой ще ходи да рови в шкафове с бланки и ще проверява ръка-око. Всичко е електронно, може да стане за 3 секунди, ама трябва да са три дни, защото баба бюрокрация така е свикнала - да изглежда, че много работи.