Почина големият актьор Вели Чаушев

Тъжната новина съобщиха от Сатиричния театър
Обновена: 6 яну 2018 21:58 | 6 яну 2018 21:29,
12
Почина големият актьор Вели Чаушев
Снимка: Архив, Булфото

На 83-годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест съобщиха от Сатиричния театър в социалната мрежа Facebook.

"Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят... Актьор на словото - не само от сцената, но и автор - майстор на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра... Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра... Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър... Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот... Обичаме те!", пише в съобщението.

Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 година в Златоград. Като ученик учи в Пловдив и Стара Загора. От малък се увлича по поезията на Александър Вутимски, Атанас Далчев, Богомил Райнов.

Решението да кандидатства във ВИТИЗ Чаушев взема след случайна среща с Апостол Карамитев. Завършва следването си през 1958 година и постъпва в трупата на Хасковския театър. От 1961 година е актьор в Държавния сатиричен театър. В последните години нашумява моноспектакълът му по стихове на Валери Петров "Разтворен прозорец".

През годините Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки. Наред с това, редовно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като автор на детски книги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
ДСД преди 6 години
До Ханко от с. ОсеняТурчин си ти ! Що за глупост и неграмотност !? По-голям българин от Вели Чаушев, едва ли има ! Ограмоти се малко, преди да коментираш !
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си призная тоя не бях го чувал. Мустафа Чаушев да, но тоя... Да почива в мир!
6
8
 
23
 
! Отговори
Ханко от с. Осеня преди 6 години
Вели Чаушев... Лоялен гражданин на България, велик артист. Заслужил името си. Останал Човек, въпреки, че е турчин. Турци, бъдете Хора, българи, останете Човеци. Вярно, трудно е, но остава завинаги.
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите няма как да го знаят защото той от доста време не е на сцената. Но ние които сме над 40 годишни много добре си спомняме по радиото когато водеше хумор сатира и забава. Помниме и в сатиричният театър представленията. Гласът му беше специфичен и незабравим. Бог да го прости и всичките му колеги които си отидоха от този свят.
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости!
3
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път го чувам, но Бог да го прости.
2
5
 
49
 
! Отговори
Това е животът преди 6 години
Светла му памет...
1
9
 
26
 
! Отговори
RIP преди 6 години
Боже, този го бпх забравил, но и Господ го е забравил. Да почива в мир.