Инцидентите в планината – заради субективни грешки

Преди да тръгнете към върха преценете възможностите си
4

90% от инцидентите, които се случват в планините, се дължат на субективни грешки, посочи пред Bulgaria ON AIR алпинистът Дойчин Василев, покорил редила осемхилядници, включително Еверест.

Още по темата

Според него това е причината за смъртта на 30-годишният турист загинал при изкачване на връх Вихрен в Пирин. Групата от тримата туристи, сред които е бил и той е тръгнала от хижа Вихрен по тъмно. По пътя към върха той е паднал в улей.

"Джамджиевите скали, през които са избрали да преминат туристите, е един от най-трудните маршрути на "Вихрен". За него се изисква специална подготовка и екипировка", коментира Василев.

Той сподели още, че преди човек да тръгне към планината, задължително трябва да си изясни какво иска да получи от нея и как точно да го направи.

Отговаряйки на тези въпроси ще бъде поне наполовина подготвен за това, което го чака.

"Трудно ми е да кажа каква грешка точно е допуснала групата на загиналия турист, но очевидно организацията на изкачването е била обогатена с доста грешки. Не мога да си обясня как може да се тръгне с недостатъчно добра екипировка по такъв труден терен", коментира още Дойчин Василев.

А опитни планинари съветват още да не бъдем максималисти, когато си поставяме цели в планината и най-вече да ги съобразим със своите възможности.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой е бил водача ? Има ли лиценз ? Фирма ли е ? Или е от тези който се правят на водачи . Хубаво е да се знае , има много хора който се предоверяват на водачите и на тяхния опит . Мир на праха на момчето и мойте съболезнования на близките .