Лекари от общински болници излизат на протест

МЗ отпуска пари, но напомня: Собственик са общините!
12
Лекари от общински болници излизат на протест
Снимка: архив, БулФото

Лекари от общинските болници в страната излизат на протест. За един час днес - от 12 до 13 часа, те ще спрат работа в знак на недоволство от липсата според тях на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Неизплатените задължения на 31 болници, които са членове на сдружението, към края на миналата година, са 24 милиона лева – 12 милиона от тях са просрочени. Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков общите задължения на общинските болници са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочени, а само задълженията за осигуровки са около 7 млн. лева.

Най-съществената причина за тежкото финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клинични пътеки от 2006-а година, като през това време минималната работна заплата скача от 180 на 510 лева, а в допълнение има и промяна в цените на консумативите, лекарствата и услугите, предаде БНР.

Едно от 22-те лечебни заведения, които ще се включат в протеста под надслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!", е болницата в Омуртаг.

Болницата обслужва население от 40 000 души от общините Антоново, Омуртаг и Котел. Дълговете са за близо 700 000 лева, като 430 000 от тях са към доставчици на лекарства и консумативи. За да покрие част от сметките в края на миналата година, Общинският съвет в Омуртаг отпуска 90 000 лева, обясни директорът д-р Христо Желев и добави: "Дори задълженията ни да са нула, ние сме готови и утре да фалираме, поради огромния обем изисквания към Здравната каса. Ние сме сравнявани с елитни болници, изискванията са като към елитни болници. Блокирани сме".

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването, съобщиха, че ще бъдат отпуснати 28.5 млн.лв. за дейности, извършвани от общинските болници през 2018 г. 

С тях ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза и др.

Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, което е над 83 на сто от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

Извън Методиката МЗ няма право да отпуска целеви субсидии, защото това би попаднало в графа "нерегламентирана държавна помощ", за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика - съответните общини, припомниха от пресслужбата.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Докторче-печалбарче преди 1 година
Всички имат автомобили. Да ходят до окръжните центрове. Не може обрулената татковина да поддържа болница във всяка паланка. Където и да си в БГ , максимун един час има голям град.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарят е специалист, който направлява медицинската дейност в повечето случаи по телефона ,а на практика сестрата осъществява всички назначения, отговорности и грижи за болния
10
1
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 1 година
Ако си мислещ, работещ кмет, който иска да подсигури общинска болница осигуряваща здравеопазване на жителите, да подходи по сл. начин: този месец всички от кв......, които имат апендицити-по график на операция! Кв...., които имат сливици-на операция! Всички мъже над 60 г да им се премахнат простатите! И т.н. и т.н. Само така ще има приход фирма "Об. б-ца ......."
9
1
 
6
 
! Отговори
??????? преди 1 година
До като не се променят стандартите, които задължават малките общински болници да имат, да поддържат такъв персонал като на големите! Това кара да работят 80 г. лекари или водещи се по документи! Как едно ръководство да подсигури лекари съгласно изискванията за сключване на договор и приходи за техните заплати, като са регистрирани като търговски дружества? Как бедните община да помагат, като едва и те оцеляват?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко Тиквата (Суджука,) дава пари само на простите полицаи. Нали и той е мутра-ченге. Той не дава пари за лекарите, щото се лекува в чужбина. Сега профанското местно население наречено българи, ще се лекува само. Пак гласувайте за сикаджийската мутра.
7
0
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
В книгата "Признанията на един лекар...." на д-р Робърд Менделсон въз основа на данни от погребалните агенции, са изнесени факти, че когато лекарите стачкуват, смъртността спада двойно!!! Звучи ви невероятно, нали? ... Това станало очевидно, когато докторите стачкували през 1973 година в Израел ... Нещо подобно се случило и 20 години по-рано, когато пак стачкували медицински работници. Същият ефект е установен И В МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА.........
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как ще премахнат пътеките ,оттам се краде като за световно-в общинска болница лекарите са със заплати от порядъка на 8-9 хиляди!Фалшиви графици, мъртви души на които ежемесечно се плащат заплати .в болниците работят ръцете на сестрите а се плаща на виртуални доктори само по дипломи!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха докторите щели да протестират от 12 до 13 часа ,само че в нашата болница тях тогава вече ги няма!В отделенията работят само сестрите и санитарите-докторите работят 15 дена на месец защото си работят само разположението!Сега се чудят откъде да резнат по-нисшите та заплатите им да си останат същите че и по-големи. от ''реформирането'' на системата докторите станаха алчни търгаши ,мързеливи,нагли и цинични!Направете твърди заплати и премахнете плащането по клинични пътеки тогава няма кражби!
4
0
 
12
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Че кой им пръска парите,да не би ние да ги харчим......как може едни да се оправят,а други да фалират.Това говори за не кадърно управление......
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем гласуват за Суджуците хем излизат на протест абе влезте в час най после
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие си ги избрахте, фалирайте, бесете се, хвърляйте се от високо, палете се пред парламента прост народ, на бай уи му дреме на макарите за вас да ходи да си направи мача с 200 души охрана от джоба на данъкоплатчето в Дианабад а вие си протестирйте умираите кучета негодни.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизайте умираите от глад вие си ги избрахте подкупени с един суджук и 50 лв и после 4 години виете като гладни вълци. 55896