В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10, Боряна Павлова
306

19719 гледания   |  Още видео

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.


306
Още от
Напиши коментар Коментари
275
0
 
0
 
! Отговори
невзрящ преди 3 седмици
И сега всички цени в България са европейски.Плащаме с левове, ама цената е европейска!
Баламосвате хората на БСП. Но те могат да питат внуците си за истината.
274
1
 
1
 
! Отговори
niki преди 1 месец
Престанете да лъжете хората, нищо няма да се промени.
273
1
 
0
 
! Отговори
ели преди 1 месец
До Анонимен
Патко, хората ти казват, че цените за потреблението, ще станат двойни. Какво не схвана, т.е, ако месечно изкарваш в момента с 1000 лв, след въвеждането, с тези 500евро, ще ти стигат за 15 дни. Ако пак не си схванала се гръмни!
272
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е без значение,дали ще бъде ЕВРО ,ДОЛАР или БИТКОЙН,или някоя друга конвертируема валута.При положение че ГОЛЕМИТЕ законодатели от КОНСТИТУЦИОНИЯ СЪД,са позволили или узаконили,на РАБОТОДАТЕЛИТЕ да забавят заплатите на тези КОИТО са им гласували доверие.Тоест на обикновения човечец.Мисля че с това решение,ще се увеличи корупцията ОЩЕ ПОВЕЧЕ.НАЛИ се сещате какво следва.
271
3
 
21
 
! Отговори
Трак преди 1 месец
Истината е , че приемем ли еврото БНБ вече няма да може , да покрива далаверите на родните олигарси и те ще хапнат дръвцето.Най голямата родна банка се държи по документи от безработен кипърец.Е няма такава наглост дори и в Русия.
270
1
 
5
 
! Отговори
трите прасенца преди 1 месец
Ами по закон в много държави, за да искаш да търгуваш нещо, искат част и то не малка от това нещо, да се произвежда там.
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се сещам.помогни малко.
268
11
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
От статията с изненада разбирам, че Еврото е като кост заседнала в гърлото на мафиотите-олигарси.
267
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 270

Защото по закон (сети се кой е платил да е такъв закона) в България за да внасяш горива трябва да има складова база, на която изискванията са така написани, че единствено Лукойл отговаря и следователно ако искаш да внесеш гориво в България, трябва да го съхраняваш в на Лукойл складовете.

Алтернатива има, но първо да изметем съветската гнилоч от прекрасната ни държава.
266
8
 
24
 
! Отговори
Кики преди 1 месец
За България няма да е добре ако приеме Еврото,ще стане мазало
265
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ь какво ще мръднеш като няма с какво да заредиш колата.С талигата ли.
264
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От умниците към умника.
Живеем във времена на демокрация.Търговията е разрешена и съответно частният бизнес трябва да се развива.Конкуренцията е от важно значение.Умнико,като сме под руски монопол,що не вземат тез наште убавци да внасят горива от други държави.Нали е конкуренция.По този начин няма да сме обвързани с Масква.Умнико,минава ли ти през ум че нашите управници,колкото и да са стока знаят че спрем ли горивата от Русия сме пътници.Нямат друга алтернатива,и няма и да имат.
263
0
 
22
 
! Отговори
Аналогично преди 1 месец
"В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?
Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?"

То същотото като:

Леви или десни:Какво значение има за портфейла на българина?
Какво ще се промени за българите, ако бутнем правителството?
262
13
 
12
 
! Отговори
niki преди 1 месец
Руски робовладелци, да.
* Почти всичкото гориво в страната се произвежда от руска компания - Лукойл-Нефтохим, както и се продава през техните бензиностанции
* 100% от горивото за ядрените ни реактори е руско
* 100% от газът в България е руски

Хайде сега умници такива ми кажете енергията за производство на една стока в България и за транспорта и където и да е на какво се основава? На руския монопол в горивата.
Като се отърсим от тези неща и тогава ще мръднем напред.
261
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Отърсваме бавно.Така сме се отърсили,че няма нищо положително .След смяната с еврото.
направо ще се разтърсим.
260
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
257,Този с руските робовладелци
Ти руски храни ли ядеш бе ***,руски дрехи ли носиш.Руска телевизия ли гледаш,Май само те интересува да заредиш руско гориво за да можеш да си тътриш задника от точка а,до точка б,И се кефиш как морето е пълно с руски туристи които пълнят хазната в най доходният за страната бранш,То други няма де.
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТАНАСОВ

Далавери
258
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 261

Да, наясно съм с всичките тия неща. Путин го е яд, че изтърва нещо, което държеше на 100% и го е яд не за друго, ами защото видимо има подобрение в начина на живот на българите, след като се отърсваме бавно, но сигурно от дългата кремълска ръка.
257
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мачкай
256
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна лъжа на юпито... Ако можеха германците щяха да си върнат марката, французите франкa
------------
във Франция на касовата бележка от магазина цената отдолу се изписва в две валути -
еваро и франк.