Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?

Документът отново стана ябълка на раздора на обществено обсъждане
23 яну 2018 18:48,
317
Насилие, трети пол... Спорната конвенция гради или руши семейството?
Снимка: БТА

Истанбулската конвенция за пореден път нажежи страстите и по време на общественото й обсъждане се чуха полярни мнения, съмнения и обвинения. Защитниците й са категорични, че тя се отнася единствено до домашното насилие над жени и деца, а противниците й виждат скрита вратичка за въвеждането на трети пол и разрушаването на традиционното семейство.

Още по темата

По време на дискусията, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, правосъдният министър Цецка Цачева настоя, че конвенцията е рамка за защита от насилието и не става дума за признаване на трети пол или еднополови бракове.

Тя също така призова да се направи тълкувателна декларация, за да се разсеят съмненията и спекулациите.

"Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол. Според Конституцията няма възможност за признаване на бракове между лица от един и същи пол, тъй като бракът е доброволен съюз между мъж и жена", настоя министър Цачева.

По думите й понятието пол в Конвенцията не е предназначено да замести термините "жени" и "мъже". Документът цели да премахне вредните обичаи и традиции, основани на идеята за малоценност на жената спрямо мъжа и още от ранна възраст децата да знаят, че имат равни права и еднаква защита от страна на държавата и обществото, обясни Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова настоя, че домашното насилие е огромен проблем и очевидно няма действащо законодателство за борба с него. По думите й липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие като гореща линия и кризисни центрове.

"Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, т.е. има 1 млн. мъже-насилници у дома. Официалната статистка сочи 0% домашно насилие, а в същото време РПУ-тата се чудят къде да пратят пребитите жени", настоя омбудсманът.

По думите й държавата е абдикирала от проблема и "той е аутсорснат на неправителствените организации".

Тя допълни и че вече терминът "социална роля на пола" е въведен в законодателството със Закона за равнопоставеност на половете, но не е легализирал "третия пол".

Британският посланик у нас Ема Хопкинс каза, че е изненадана от някои аргументи, които е чула през последните дни срещу конвенцията. Според нея много от нещата, които са били казани, не се отнасят до съдържанието на конвенцията.

"Става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Често жените са обект на насилие, само защото са жени", настоя Хопкинс.

Старозагорският митрополит Киприан изрази позицията на Светия синод и призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция, тъй като документът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация.

"Истанбулската конвенция съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", настоя Старозагорският митрополит.

По думите му с конвенцията се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Боян Захариев от движение "Възраждане" определи Истанбулската конвенция като безумие и настоя, че тя удря в устоите на обществото.

"Всички знаем, че тази конвенция е изключително порочна, цели разграждането на социалното общество. Това ще се види след 10 години, когато започнат всички болни, извратени хора да играят социални роли, каквито те са решили, че им се иска в семейството. Тогава естествено няма да има и прираст!", настоя Захариев.

Нели Петрова, професор по социална педагогика, настоя, че дебатът се е изместил и всички общи изказвания са срещу правата на жените и децата.

"Не знам за какви семейни ценности става дума. В едно семейство е важно един да притажава останалите ли? Това ли е семейната ценност, която се прокламира тук?", запита тя.

Председателят на фондация "Бащи за отговорно родителство" Карло Луканов пък призова да не се бърза с подписването на конвенцията и настоя, че насилие има и срещу мъже.

"Домашното насилие не се извършва само от мъже, а и от жени към децата им, от пораснали деца към възрастни родители. Не приемам тази обида към българските мъже, че са насилници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До До М'даВажното за г-н Борисов е внукът му да получи пълноценно възпитание и знания по отношение на биологичните различия между хората, както и между неприемливите бариери, които обществото само си поставя на основата на пола.------------Мога само да се разсея!:)) Защо ли?
41
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38, няма да съберат необходимото количество подписи и няма да има референдум.А и жестоко ви лъжат с всякакви трети полове. Целта е далеч по-проста. Да се премахне догматичният псевдоморал в половото възпитание на младите. Всички са равни и всеки сам определя как да живее и по какъв начин да употребява своя пол. Равносилно на това, да употребява своите знания, умения, опит, които също са негово лично достояние.
40
11
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Каква е ролята на семейството при възпитанието на децата, когато родителите са дребни селски еснафи и селяни прости???Агент Дани Бергооуф!ЦРУ!!!
39
3
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Евроатлантиците са отвратителни манипулатори и мошеници !Зад привидно хуманната идея за спиране на насилието над жени, те всъщност прокарват извратените си : трети пол, ***, еднополови бракове ....Отвратително !Българи, бдете !Тези хора слуги на световния елит са скъпо платени.А, онези от световния елит са тежко болни мозъци.БЪЛГАРИЯ вече 30 години е жертва на тези извратеняци.Съсипаха държавата ни, съсипаха и народа ни.Сега искат официално да узаконят извращенията си.
38
1
 
5
 
! Отговори
*** преди 6 години
"Член 4, параграф 3 ги включва и отправя искане към държавите-страни по конвенцията да прилагат всички мерки в Конвенцията без дискриминация, основана на сексуална ориентация или полова идентичност. Обяснителният доклад пояснява, че по отношение на половата идентичност "транссексуални или транссексуални лица, кръстосани жители, травестити и други групи лица, които не съответстват на това, което обществото е установило като принадлежащо към" мъжки "или" женски "категории" (TGEU)
37
1
 
3
 
! Отговори
*** преди 6 години
Article 4, paragraph 3 includes them and asks States Parties to implement all measures in the Convention without discrimination on grounds of sexual orientation or gender identity. The explanatory report clarifies that in regard to gender identity transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society has established as belonging to male or female categories
36
3
 
34
 
! Отговори
Тревога преди 6 години
Ако влязат в детските градини и училища и започнат да промиват мозъците на децата с фалшиви полове и други извращения, тогава ще са загубени поколенията.
35
2
 
15
 
! Отговори
*** преди 6 години
А сега директен цитат от сайта на TGEU (Transgender Europe), озаглавен "Protection of Trans People under the Istanbul Convention" (Защита на транссексуалните в Истанбулската конвенция)
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла нощ сънувах че пикая върху някакви Тикви,и накъдето и да се обърна само тиквени семки наоколо.По едно време взима метлата,мета ,мета,мета.......мета,а бе братче,няма измитане това чудо,напаст.Дано се не повтаря вече този сън.И накрая помня. като метнах някакво парче суджук върху скарата,и си викам -Ей сега оня Мишето,да мине да остави една каса пиво,че как съм се засолил с тоя суджук,чак джуките ми са напукват.*** Мишето не мина.И като се събудих ,хем жаден,хем гладен.
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАко са я подписали,означава,че са насилили,изнасилили народа,защото никой не я иска тази конвенция.Ево това е проява на насилие.А ако хората поискат референдум?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
31, ами то и сега няма значение за развода. Който предложи по-добри условия, при него остават децата. Има разни ретроградни теории, че детето вървяло с майката, ама законът казва друго.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ, ПАТРИОТИ, ГЕРБАДЖИИ, КОСТОВИСТИ, ПЛЕВНЕЛИЙЧЕТА, НПОта МЕДИИТЕ,ПЕДОФИЛИ ПОСЕГНАХА НА ДЕЦАТА ВИ ! КАКВО БИХТЕ ГИ НАПРАВИЛИ КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ? НАБЛИЖАВА ! ЦЪРКВАТА, БЪЛГАРИТЕ, ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН НОРМАЛЕН СВЯТ ГИ ИСКА, ИСКА ГИ ДА ГИ .........
30
10
 
2
 
! Отговори
Австралийски джендър преди 6 години
Здравейте клошове,аз тук съм горд трансджендър и дори съм развял знамето на дъгата на покриа на къщата ми в Мосман. Ако печеля,печели народа,ако губя,губя себе си.Поздрави от СиднейПосралия
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не занимавайте хората с глупости,виждате,че никой не я иска тази конвенция,нито българския народ,нито религиозните свещеници,без значение от коя вяра са!Има си закони за тая работа за насилето!Насилие проявяват тези,които насила налагат неща,които никой не иска!Кой е насилника тогава?
28
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кратуне, уникални сте!Ние сме я подписали. В момента тече процес по ратификация. Ще го обясня за вас, пишещите. Ратификацията е процес по даване на закова и правова рамка.. Не е задължителна, но в конвенцията има предвидени разходи за обучение, които трябва да се съобразят. Само заради това е необходимо парламентът да я гласува, за да може да се правят програми, план-сметки, да се заделят средства в бюджета и т.н.Иначе, пак повтарям, България е страна по тази конвенция и я е подписала вече.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В съда как ще се определя кой баща кой майка при развод?
26
1
 
26
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Някой може ли да ми обясни защо законите ни не са достатъчно категорични и някаква конвенция трябва да върши тяхната работа? И също така - защо полът е социална роля, като е нещо с което се раждаш и в крайна сметка каквото и да си режеш или присаждаш, не можеш да го промениш?
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До М, да ...Бойко обича да се целува и натиска с Юнкер, а вечер и сигурно се по шляпват.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да може да се разбере кой е мъж и кой е жена.
23
7
 
3
 
! Отговори
До М'да преди 6 години
Може би г-н Борисов счита, че внукът му е съзнателен човек и е нормално да избере сам как да се позиционира в социалното общество? Важното за г-н Борисов е внукът му да получи пълноценно възпитание и знания по отношение на биологичните различия между хората, както и между неприемливите бариери, които обществото само си поставя на основата на пола.