Идея в помощ на бедните: 50 литра вода на ден и водомер без пари

ВиК операторите ще получат за това средства от държавния бюджет
Обновена: 26 яну 2018 07:22 | 26 яну 2018 07:11, Василия Пейчева
50
Идея в помощ на бедните: 50 литра вода на ден и водомер без пари
Снимка: pixabay.com

Регионалното министерство възнамерява да защити социално слабите в България, като им разреши да ползват до 50 литра вода на денонощие на човек безплатно и да получат водомери без пари.

Това е записано в идеен проект за нов закон за водите, който е качен за обществено обсъждане. Не става въпрос за текстове, а само за идеи, които бъдещите създатели на закона да опишат в членове и алинеи, е отбелязано в документа. Срокът за събиране на мнения е 30 дни, считано от четвъртък, 25 януари, пише "24 часа".

Идеята е социално слабите българи, които бъдат посочени от Агенцията за социално подпомагане, да ползват безплатно по 50 литра вода на ден, но да плащат консумираното над това количество по редовната цена на местното ВиК. Списъкът на тези потребители ще се обновява от агенцията на всеки три месеца.

В момента в Закона за водите пише само, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма право да прави цената на водата такава, че средната сметка да надвишава 4% от средната работна заплата за областта според данните на статистиката. При предстоящата реформа във ВиК сектора обаче се очаква цените на питейната вода да се увеличат заради големите инвестиции, които се очакват.

Другата идея за бедните е на онези, които нямат водомери, да им бъдат монтирани от съответния ВиК оператор, който да получи за това пари от държавния бюджет през бъдещ фонд, който ще бъде създаден само за тази цел. Проверката за редовността на тези измервателни уреди също ще бъде за сметка на този фонд, от който се очаква да поеме и разликата между реалната цена на водата и безплатните 50 литра за социално слабите.

Предвижда се също да се създаде отделен воден регулатор на мястото на част от сегашната КЕВР, която се занимава и с ВиК операторите от над 15 години. През това време регулаторът винаги се е оплаквал, че не му достигат капацитет и финанси, за да се занимава и с ВиК сектора.
 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
пенсионерка преди 11 месеца
За мен е било и е унизително да подавам заявление за социално
слаба, ако ще да остана на лекарства, хляб и кисело мляко, след като си
платя режийните разходи. Винаги съм икономисвала разумно и се старая за
потребявам вода в рамките на този кубик и половина. По какъв начин ще
ме стимулирате? Това е поредната недомислица на калпавото министерство.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този бонус да бъде за всички трудови пенсионери, чиито пенсии са по-ниски от прага на бедността.

Стига са отрупвали с дарове безотговорните тунеядци, които на всичко отгоре никога не са доволни и все искат още, и още, и още!
45
0
 
3
 
! Отговори
Безплатни неща няма! преди 11 месеца
Възможно е някой да получи нещо без да плаща за него, но това означава, че някой друг ще го плати.
Идеята е добра, само да не натоварят нашите сметки с водата, която са изразходили безплатно онези, които ще влязат в категорията "бедни".
Не приемам за бедни да бъдат считани онези, които могат да работят, но са отказали предлаганата им от бюрата по труда работа.
Не приемам също да се правят дарения на хора, които нямат никакви доходи, но създават повече от 2 деца. За такива - принудителен труд!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 46
Точно това се питам и а Ще се имат ли предвид хората с пълен трудов стаж, но с мизерни пенсии?
Редно ли ще е да се прави такъв подарък на онези млади и здрави хора, които могат да работят, но открито заявяват, че не го правят, защото ще получават ниски заплати заради ниското си образование и предпочитат да живеят на помощи и да правят деца като на конвейр, които пък да бъдат хранени за сметка на данъкоплатците?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А кои са бедните ?
42
1
 
9
 
! Отговори
:( преди 11 месеца
А ще трябва ли да водоснабдяваме незаконните гета и незаконните постройки?
41
0
 
8
 
! Отговори
...тъжно... преди 11 месеца
Вярно е, че в тъмно зелените ромбски домакинства има по 20 - 25 регистрирани гласоподаватели от електората. Има няма по 30-40 кубически метра вода на ромбско семейство. Да се къпеха поне!
40
0
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 11 месеца
Т.е в един шведски дом в който има регистрирани 85 души ще има 85*50 литра вода безплатно. Което си е 1,5 м3*85=127,5 м3 вода безплатно. Т.е могат да си отворят автомивка. Евала...
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз консумирам доста по-малко от 50 литра на ден, но си ги плащам като поп.

1500 литра на месец на човек си е доста висока консумация, а ***, както са по много в домакинство сметай с какви суми ще субсидираме ВИК
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахах сега легално ще им плащаме на римляните сметките!
37
1
 
1
 
! Отговори
Александра преди 11 месеца
Не помня от кога не съм пила вода!!!:-))) Постоянно чета колко е полеэно да пиеш вода и то много!!! А и не ми се дават пари и эа вода!!! :-))) Шансът на живота ми - 50 литра!!!:-)))
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
вместо да си задаваме въпроса, защо имаме групи хора които не могат да си позволят 2лв да си платят водата, ние ще тръгнем да даваме доста сложно изчислени помощи.
А едни определени кърлежи които живеят на гърба на социалното? нямам нищо в против да се помогне на Баба Пена от горно село, ама или от Дядо Вуйно работил 45 години по соц време, ама тези кърлежи яко дразнят, те имат 0 години стаж, 12 деца, 3 незаконни палата на общинска или частна територия и реват та се късат!
35
0
 
8
 
! Отговори
Бензин преди 11 месеца
До къде стигна беднотията в България да не можеш да си позволиш и вода в най-богатата страна.
34
0
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
А за "някои" от тия соц. слаби не щете ли и по едно таблетче,предплатено телефонче,купони за МЕТРО или ЛИДЛ по 100 лв всеки месец?Като сме тръгнали-що не и по една барачка до 200 000 км.,строителни материали нещо???Всите ги знаем кой са повечето,ако не 90 %, от тия!!!
33
0
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 11 месеца
Продавам до 50л. вода на ден по 0,15лв. за литър.
32
0
 
26
 
! Отговори
muru преди 11 месеца
Явно търсят начин да ни накарат легално да плащаме водата на швeдите, защото сега пак я плащаме, под формата на "загуби", но някак си не е демократично да бие на очи, че те не плащат нищо, а ползват. Само се чудя как ще поставят водомери на незаконни жилища
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Водата все още е най-малкия разход, въпреки почти двойното увеличение на цената на Софийска вода от 1 януари. Големите разходи са Топлофикация и ЧЕЗ. Там помогнете на пенсионерите, а не с водата.
30
2
 
30
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 месеца
ПРЕКАЛЯВА СЕ С ТЕЗИ ПОМОЩИ, И ТО НЕ САМО У НАС - УЖ КАПИТАЛИЗЪМ, ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ЗНАЧИ, КОЙТО Е ПРОСТ И МЪРЗЕЛИВ, ДА ПЪТУВА И А НЕ СЕ РАЗВЪЖДА КАТО ХЛЕБАРКИ, НЕ СЛУЧАЙНО ЕДИН ПРОФЕСОР КАЗА, ЧЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОТОМСТВО ДАВАТ ТЕЗИ,, КОИТО ГИ МЪРЗИ И БЕШЕ КОРЕКТЕН И НЕ КАЗА ТЪПИТЕ..........И ЗА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ МИ ПИШАТ МИНУСИ - НИЕ, КОИТО ПЛАЩАМЕ ВСИЧКО ТОВА, СЪВСЕМ НЕ СЕ КЪПЕМ В ПАРИ......
29
0
 
27
 
! Отговори
Асан преди 11 месеца
А от Инергото ток без пари нема ли ,,,че ни омръзна да го крадем..
28
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
За да са доволни някой от избирателите е по добре всеки месец да им се плащат в пари по 50литра вода а за това колко ще платят или да ли водомерите отчитат колко вода е ползвана не е нужно те си знаят.