Борисов: Ние сме неформален лидер на Балканите, те не са заден двор!

Премиерът призова за ясна европерспектива за всички от региона
Обновена: 1 фев 2018 16:27 | 1 фев 2018 16:15, Веселина Йорданова
188
Борисов: Ние сме неформален лидер на Балканите, те не са заден двор!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова в Брюксел да бъде дадена ясна европейска перспектива на всички страни на Балканите.

Той напомни, че две войни са тръгнали от региона, че Европа е похарчила милиони за стабилността в Косово и посочи, че в противен случай оставяме: "Русия, Китай, Турция, Саудитска Арабия всеки да си откъсне влияние колкото успее".

"Балканите са Европа, те не са задния двор, а коридора, антрето на общия ни дом", отсече той при участието си в конференция "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията", организирана от фондация "Ханс Зайдел".

По думите му Балканите сме едно и коя от държавите ще генерира несигурност, е еднакво за всички. Той похвали президента на Косово Хашим Тачи и президента на Сърбия Александър Вучич, че са успели да успокоят обстановката след убийството на Оливер Иванович в Косовска Митровица. Според него това показва помъдряване и шанс за Балканите.

"Преди една година, ако това се беше случило, още щяха да се бият и да се убиват", смята Борисов. Босна и Херцеговина днес е спокойно, утре може да стане война, заяви още той и допълни, че всяка една от държавите от региона има проблем с останалите, освен нашата страна.

"България е единствената, която няма нерешен проблем с останалите и с всички е в добросъседски отношения. Неслучайно ние сме неформалният лидер на Балканите, защото лидер не може да има, там са само велики", каза той. По думите му ние сме и рядък пример на толерантна държава - над 1300 джамии има в България.

По темата за сигурността Борисов заяви още, че Европа е допуснала мигрантската вълна да ни залее и сега се борим с последствията.

"Външната ни дипломация се провали в цялата си част. Не само че не успяхме да донесем демокрация - хиляди жертви, опустошени държави. Трилиони ще бъдат нужни, дай Боже да стигнем този процес, за да ги възстановяваме", каза той и изреди - Афганистан, Сирия Либия.

По думите му, без да има детски градини, училища и болници, младите хора няма как да бъдат задържани там.

"Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават своите интереси, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа", обобщи Борисов.

Според него, когато предизвикваш този хаос, трябва да се подготвиш да се опазиш от него, а ние бяхме заварени с абсолютно незащитени граници. България е пример как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждение, харчихме стотици милиони, изтъкна Борисов, но посочи, че има една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, а ние имаме морска и сухопътна граница с Турция, не е в Шенген, за разлика от Гърция, "където се изляха милиарди, а ефектът е много малък".

България има нулев натиск от мигранти, това, което се опитва нелегално да минава, бива задържано, връщано и това ще продължава, а в същото време България не е в Шенген, настоя той и допълни, че се измислят някакви мотиви, които ги няма.

"Тая тема е обидна за нас, ние си изпълняваме ангажиментите, българският данъкоплатец дава стотици милони за европейската сигурност", коментира той на конференцията.

Борисов обаче напомни, че независимо откъде ще минат, мигрантите искат в богатите държави. Мигрантите не искат да стоят в България, по 30-40 пъти ги задържаме на сръбската граница, прибираме ги, те пак бягат, коментира той.

Борисов посочи, че споразумението с Турция трябва да се продължи, защото без това споразумение Европа няма шанс да се справи.

"Много неща не ни харесват и са в пълен разрез с нашите ценности, но без Турция като наш най-голям съсед, ние с миграцията не можем да се справим", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да,лидери сме по мизерия,емиграция и опадък!
44
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубава снимка. Пу, да не му е уроки...
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкия човец, станал за смях на цяла Европа, превърнал се в *** по срещите на премиерите. В Давос да го подминавали като малка гара. Тръмп изобщо не му е обърнал внимение, директно го е подминал. Явно ще му резне перките. А и Суджука като не знае и дума английски, те му говорят а той нищо не прихваща. Помислил се е за балкански обединител, а никой не го бръсне и за 5 стинки. Трепери защото военният министър на Германия е заявил, с тази корупция, Шенген през крив макарон.
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болен нарцис! Излез навън и виж нашите градове и села на какво приличат.Върна ни 100 назад!
41
1
 
18
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Спри се бе човек. Изкагаш ни в Европа. Съвсем сериозно.
40
1
 
11
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Точно са заден двор и ние сме външния нужник в тоя заден двор. Благодарение не...
39
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Вече намирисва на Борис четири...
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е смешно. Състоянието му се влошава прогресивно.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е от този човек.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки диктатор рано или късно залязва.Този мандат ти е последен Боко!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всики заден двор се мъдри по един ***... който не е коридор, нито антре!
34
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Народът вече ясно разграничава политиците от ДЪРЖАВНИКА...
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко много глупости пак!! Лидери сме били, толерантни с 1300 джамии!! Ако има бог, само той може да спаси България! Лидери по какво? По бедност и корупция! Толерантни!? Църквите се рушът а джамиите никнат! Това не е толеранция господине, а разграден двор и слугинаж от ваша страна към всичко що е чуждо и тотално загърбвяне на българските интереси! Провинцията прилича на бомбардирана, хората мизерстват. На какво сме лидери ако не по бедност! Някой ден ще си платите за предателствата и геноцида!
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обезлюдяване. ислямизация, демографска катастрофа, мъртва природа с бетон, разруха и т.н. все за лидер само че отзад напред.
31
0
 
15
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Герн ни докараха до кюшето на задния двор което дефакто е турция
30
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Какво антре са Балканите,то си е направо турска тоалетна.....
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пак не занае и не се чува какво говори!Продава държавата на ляво и на дясно все едно му е бащиния!Смеят му се зад гърба а той си мисли че го хвалят!Какъв пример може да е България за страните от Балканите- никакъв. Германия с която Бойчето парадира че му вярва директно заяви че сме най корумпираната и бандитска страна и че няма да ни допуснат нито в Шенген нито в еврозоната!
28
0
 
13
 
! Отговори
На 3 морета преди 6 години
Тоз пък и тоя ..
27
0
 
19
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Тоя направо изперка!Крайно време е да му се спукат гумите,щото не се знае в какво ще ни забърка!Точно когато Европа се отърсва от илюзиите си за исляма,тоя ще лобира за ислямистки държави да влизат в ЕС!Лу*да работа!Бил лидер на Балканите....Съвсем се самозабрави!
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но пък господарят му (САЩ), може да го оставяме да си откъсва колко и където си иска влияние. Но няма как да каже нещо лошо за тях, че току виж му осветлят миналото, не че не го знаем де, но ако не го крепят нямаше да е толкова нагъл.