Експерт: Има натиск Комисията за лечение в чужбина да пести!

Д-р Стойчо Кацаров смята, че е най-добре тя да се закрие
9
Експерт: Има натиск Комисията за лечение в чужбина да пести!
Снимка: архив, БулФото

Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването е дублиращ орган, останал от едно време и най-доброто решение е да се закрие, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му имаме аналогична комисия в НЗОК, която работи по европейски правила за координация на системите за социална сигурност.

"Не всички действия на Комисията за лечение в чужбина са неправомерни, но членовете ѝ са подложени на натиск от самото ръководство на Здравното министерство да издават по-малко разрешения и да пестят – имат ограничен бюджет. Другата причина е просто лошото управление", каза той пред БНР.

От началото на годината комбинирана проверяваща група изследва цялостната дейност на Комисията за лечение в чужбина и ще представи доклада си на министъра до 20 февруари. Докладът ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Проверката започна след смъртта на млад мъж – Георги Хрисимов, който месеци наред е чакал за белодробна трансплантация.

"Знаем за поне три аналогични случая, по които са водени и съдебни дела, а някои още не са приключени през последните години. Единият също е за млад човек, където имаше много забавяне и последващ отказ, отменен от съда, но когато беше издадено разрешението за чужбина, той вече беше починал. Другият случай беше за една жена – неправомерно даден отказ и чак след една година – след съдебни решения издадено разрешение. Жената оживя благодарение на това, че е започнала на собствени разноски лечението си. Сега води дела да ѝ бъдат заплатени тези разноски", каза Кацаров.

По думите му при третия случай по време на съдебната процедура се е установило, че има подмяна на документи в самата Комисия – един експертен документ е заменен с друг, за да може по този начин да се обоснове отказът.

Според Стойчо Кацаров назначаване на проверка логически не е издържано, защото Комисията е орган на самото министерство и в нея работят служители на министерството. Проверката на едни служители на ведомството ще бъде извършена от други, обясни Кацаров.

Според него служителите не биха могли да разкритикуват ръководството си и от такава проверка трудно може да се очакват значими резултати.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
мариян преди 1 година
30 000 000 за билбордове из Америка. без думи
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на моя съпруг отказа въпросната комисия, и той почина млад, и аз съдих МЗ(затриването) и познайте след 4 години дела какъв е резултата.
Докато група тАпи чиновници си въобразяват, че са Господ и ще решават на кого да се помогне или не - ТАКА ЩЕ Е!
Нооооооо Възмездие има! Рано или късно!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
До Кратун преди 1 година
На НСО кинти защото пазят дебелия и вмирисан за//ик на Тиквара и гнусната му фамилия. Около 50 милиона е за година. Пазят и Шиши щото е беден и нема пари. А онзи в сараите защо, милионер е. Решат ли да утепат някой и Дядо Боже не може да го спаси. Дано по-скоро да решат, да се отърве България от тези кръвопийци
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суджук Джендър не разбира и не иска да разбере, здрави хора, повече приходи в бюджета. Но неговата тиква е пълна със семки, за българина не го интересува. Човек е починал защото са го мотали 6 месеца и съпругата му съди МЗ за 500 000 лева. Дано ги осъди, защото е имало шанс да бъде спасен а чиновниците са го размотавали. Когато се разболя Мултака, веднага в Германия замина, защо не се лекува тук? Герберастията убива българите по всякакви начини. Започна и да ги развръщава с джендър пол.
2
1
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 1 година
Дянков вкара резерва на НЗОК в бюджета и го изгарчиха, на НСО гласуваха безконтролно харчене на пари за удобство на толупите и семействата им, на МВР годишния бюджет от над 1,2 милиарда никога не им стига до края на годината, но за болни, за деца, за пенсионери, за наука и за образование пари няма! Кога ще изметем тези крадци?
1
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 1 година
1.Натиск за пестене от здраве
2. Натиск за пестене от учители
3. Натиск за пестене от наука
4. Натиск за пестене от сигурност
5. Натиск за пестене от правосъдие
6. Натиск завъвеждане на ИК
А пестене от саниране и асфалт?
Видимо от ГЕЙ.РБ.