По-високи заплати искат и в домовете за изоставени деца

Общините ще поискат финансова помощ от държавата, 30 млн. лв.
4
По-високи заплати искат и в домовете за изоставени деца
Снимка: кадър Нова тв

Ново недоволство се задава в домовете за изоставени деца. Работещите служители в тях готвят протест заради ниското възнаграждение и тежките условия на труд.

Общините ще поискат финансова помощ от държавата в размер на 30 милиона лева, за да задържат служителите си и и да не закриват домовете.

Анна Василева е детегледач в Комплекса за социални услуги в Пловдив. Грижи се не за едно, а за седем деца едновременно. Повечето са младежи с физически и умствени проблеми. Когато е на смяна нощно време, изпълнява и ролята на медицинска сестра и чистачка.

"И всичко това - за 530 лева. Част от колегите се мъчат да намерят и допълнителни доходи, защото за нищо не стигат. Заплащането е крайно недостатъчно, а трудът е тежък", обясни тя пред Нова тв.

С 40 лева повече от помощния персонал получават педагозите с висше образование.

"Човек с две висши образования. Заплатата ми е 570 лева и след удръжките тя пада и под 500. Абсурдно е да получаваш толкова малко пари, а да имаш малко дете, да имаш сметки, да имаш кредити, храна трябва да осигуриш всяка вечер вкъщи", каза социалният педагог Валентина Начева.

30 служители са напуснали Комплекса за социални услуги преди Нова година заради ниското заплащане и тежките условия. Останалите са изпратили писмо до директорката, че ще протестират, ако заплатите им не бъдат увеличени.

"Проблемът наистана в момента е доста голям, нещата назряват и може би ще се стигне до нещо по-лошо, не знам. И поради липса на хора в работоспособна възраст да започнат работа, назначаваме пенсионери", каза Марина Ватева – директор на Комплекс за социални услуги "Св. Св. Константин и Елена" – Пловдив.

Така Катя, която цял живот е работила в химически завод, сега се грижи за деца с умствена изостаналост.

"Пенсията ми е 250 лева и не мога да си покривам нуждите, разходите с тези пари", обясни Катя Терзиева.

Крещяща нужда от медицински сестри, детегледачи и помощен персонал в момента имат всички социални домове в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и София. А без намесата на държавата общините нямало как да вдигнат заплатите.

"Не говорим за някакви огромни суми. Сигурно става дума за 20 до 30 милиона за цяла България, за да се осъвременят възнагражденията на работещите в социалната сфера", каза зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Вече се водят преговори със Социалното министерство и с Министерството на финасите.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да увеличат заплатите на хората, заслужават да имат добри заплати за всичкият им труд и отдаденост към бедните, мили деца.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А КАКВО СА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ- ОТ 7/19 ЧАСА- НЕ СА ЛИ ИЗОСТАВЕНИ ДЕЦАТА ТАМ- ФОРМИРАТ РОДИТЕЛСКА БЕЗОТГОВОРНОСТ- ПО 30/35 ДЕЦА, НО МАЙКИТЕ СА ДОВОЛНИ И НЯМАТ НИЩО НАПРОТИВ, А В ПОНЕДЕЛНИК ГИ МЯТАТ С ОГРОМНО ОБЛЕКЧЕНИЕ- Я ПОКАНИ МАМА ДА ПРИСЪСТВА СЪС СВОЕТО ДЕТЕ 10/12 ЧАСА. НЕЗАБАВНО КАМЕРИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРНЕТ- НЕКА ВСЕКИ ВИДИ СВОЕТО ДЕТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ АБСУРДНИТЕ ПРЕТЪПКАНИ ГРУПИ. КОЙ ЛУДНА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ И КАКВИ МЕРКИ СЕ ВЗЕМАТ КОГАТО УЧИТЕЛИТЕ НЕ ИЗДЪРЖАТ НА ТОВА НЕЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едва ли не този тип работа трябва да се работи за без пари, в България. Хората там са готвачи, чистачи, миячи, учители, кошчета за душевни отпадъци, лекари, пазачи и каквото там се сетите.
1
1
 
4
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 9 месеца
Че какво не му харесвате на 500лв заплата,я стига глупости,ваще 240 любимци и те мизерстват с 3 средни заплати,но да сте чули да недоволстват?