Всеки трети българин от града – в риск от бедност. А на село?

Най-добре се справя градското население в Словакия, Чехия, Полша...
Обновена: 7 фев 2018 21:34 | 7 фев 2018 21:22, Надежда Бочева
8
Всеки трети българин от града – в риск от бедност. А на село?
Снимка: Булфото

Една трета от българите в големите градове на страната са застрашени от бедност и социално изключване (31,1%), показват данни на Евростат.

Данните са още по-негативни за селските райони в България – там в такъв риск са 53,8% от населението, както и 38,9% от живеещите в малките градове.

От страните членки на Европейския съюз (ЕС) единствено за Гърция тези цифри са по-високи, що се отнася до жителите на големите градове (33,6%), като следват Италия (30,3%) и Белгия (29,3%).

По риск от бедност в селските райони обаче България е на първо място в Евросъюза.

Застрашени от бедност или социално изключване са хората в една от следните три ситуации: риск от парична бедност, тежки материални лишения, живеещите в домакинство с ниско ниво на заетост.

Като цяло, 41,2% от населението на ЕС живее в големите градове през 2016 г. 30,6% са жителите на малките градове и предградията, а останалите 28,2% живеят в селските райони.

Почти един от всеки четирима жители на големите градове в ЕС (23,6%) през 2016 г. е бил в риск от бедност и социално изключване. Това е по-ниско ниво спрямо хората в такъв риск в селските райони (25,5%) и повече спрямо малките градове и предградията (21,6%).

Населението в такъв риск в ЕС слабо нараства през последните години. За жителите на големите градове процентът се увеличава от 22,7% през 2010 г. до 23,6% през 2016 г. За населението в предградията и малките градове ръстът е от 20,3% през 2010 г. до 21,6% през 2016 г.

В селските райони на ЕС се случва обратното – рискът от бедност засяга 29% от населението през 2010 г. и 25,5% шест години по-късно. Тези тенденции варират в различните страни членки.

Най-малък е рискът от бедност и социално изключване за жителите на големите градове в Словакия (13%) и Чехия (13,8%), следвани от Полша (16,2%) и Финландия (17,2%).

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно Б. Борисов оправи държавата, направи магистрали, във всички села направи на хората хубави пътища, във всяко село е отворена фабрика, завод, вдигна на бабетата пенсите като в Германия, имат да си платят тока, водата, храната и всички задължения, направи милиарди за неговия джоб от метрото, не се мярка в парламента, цъка всеки ден мач на Дианабад със 100 души охрана, въздуха е чист като сълза, намалиха цената на тока и водата двойно, гиорго гиорго най бедния човечец ще строй лифтПирин
4
1
 
27
 
! Отговори
Стига с тези преди 6 години
Статистики,бе. Гаврите ли се с нас? И бездомните кучета знаят,че сме най- бедните. И какво променя факта? ....Някой балък още да не е проумял,че УМИШЛЕНО НИ ДЪРЖАТ БЕДНИ? Боцо изцелува всички западняшки д...ни ....ци,но не желае да вдигне жизнения стандарт на българите.Изпълнява чужди поръчения. Никога България не е имала за премиер такъв национален предател. И НЯМА ПОД СЛЪНЦЕТО ДРУГО ТАКОВА ПЛЕМЕ,УНИЩОЖИЛО СЕБЕ СИ И РОДИНАТА СИ.
3
0
 
31
 
! Отговори
Т преди 6 години
А сега и да кажат, колко е прага на бедност в Бг, Гърция, Италия и другите изброени. Защото едно е да си беден с 800?, а съвсем друго е да живееш с 8,40 на ден.
2
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля всички провинциалисти да се върнат по родните колиби.Там няма опасност да са бедни.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно - питахте ли свинаря от Банкя?