Изкуство и борбен дух: Бунтарският род на Никола Вапцаров

"Знаете, че силните винаги ги нападат. Бил е бунтар", споделя Мая Вапцарова
70

3694 гледания   |  Още видео

"Вапцаров е доста силна фигура. Знаете, че силните винаги ги нападат. Бил е бунтар. Но бунтарска е и цялата ми фамилия, поне докъдето аз я знам. Проследила съм я до 1392 год., където е моят пра-родственик от рода Проданичини. Хаджи Продан е човек, чиято сестра е изнасилена в Охрид и той отмъщава и бяга от там. Той се свързва с гръцкия революционер Ригас Велестинлис и... знаете историята за 12-те кораба барут, флотилия, изпратена им от Байрон, за да изгонят турците. Даже Ригас Велестинлис се побратимява с Индже войвода", разказва пред Bulgaria ON AIR Мая Вапцарова, племенничка на поета Никола Вапцаров.

"После Ригас и дядо ми събират първия интернационал в Европа - шведи, италианци, унгарци, всякакви, за да създадат една друга Европа", разкрива още в предаването "Фамилно" режисьорката.

Още фамилни истории и факти от живота на рода Вапцарови можете да гледате в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR тази събота в 10:30 часа


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
ruseborn преди 10 месеца
До ivailo
Ти случайно да не си Свинаря Ивайло, цар в Търново Умен ми се виждаш!
48
1
 
0
 
! Отговори
ruseborn преди 10 месеца
До комунистите извъртат

Да, такива драскачи *** като теб е имал предвид Вапцаров когато ги е нарекъл “плесен“.
47
1
 
0
 
! Отговори
ruseborn преди 10 месеца
Но да умреш
когато земята се оттърсва
от отровната си плесен
когато милионите възкръсват, е песен.
Да, това е песен!
46
0
 
0
 
! Отговори
жалко преди 11 месеца
Бащата Йонко е бил комита, ама Никола е бил изпортен от един агент на НКВД.
Жалко за момчето. Иначе е било от добро семейство.
45
1
 
4
 
! Отговори
велик поет! преди 11 месеца
Оф! Докато не споменат някоя изнасилена роднина от времето на труското робство, няма да стане! Ми то не остана неизнасилена ни една жена от онова време. Ама никой не пише за изнасилените девойки и жени от съветските войници при "освобождението" на Бг от "монархо- фашистката" власт. И тоя Индже войвода де го тикате, бре? Той и с кърджалиите се е съюзявал и безчинствал по българските земи. Все нещо героично се опитвате да изкарате през вековете.
Иначе, творчеството на Вапцаров- велик!
44
0
 
11
 
! Отговори
Вапцаров, ти който с преди 11 месеца
До ognyanz

Хъш, Браво, направо ни пращаш на училище със стиховете МУ. та той е толкова естествен, толкова човечен, искрен и верен в преценките си...Животът ни бие в лицата... това са толкова силни думи! не едикой си ни бие, а животът. Хм?
Бил е гениялен, брилянтен и безкрайно обичащ живота.
не сме знаели че го обичаме
Вечно ще го обичаме, Вапцаров е поет от най-висока реалност.
43
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 11 месеца
Огняроинтелигентска:
Сънно тракат. релсите във мрака.
От умора. ставите болят.
Някой би въздъхнал: "Не очаквам..."
Не! Очаквам! Чака ме светът.
Зная свойто място. във живота.
и напразно. няма да се дам.
Честно ще умра като. работник.
в боя ни. за хляб и свобода.
42
2
 
2
 
! Отговори
Звездите над Фамагус преди 11 месеца
Вярно, Вапцаров е написал предсмъртно пимо до Вената,
ама Бойо е прочел безсмъртната книга Винетуе, написана от оня дето Крал през Май.

един морски веднъж съсипа апапите на Александър Йорданов като им каза 4е Сандо Гуцето 8 пъти е карал кануот Солун (???) до Фамагуста, за да проверил дали има там такива звесди за каквито Вапцаров е споделил. и 8 пъти Сандо казал-да когато бях там имаше звезди, но когато Вапцаров е бил там няма свидетели че е имало звезди....
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България е имала моралното право да се бори за Македония, а този убитак е бил антибългарин.
40
6
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО преди 11 месеца
Може да е бил велик поет, но като антифашист е бил гола вода.

Писал е два пъти молба за помилване и накрая е напълнил дупката.
Цвятко Радойнов също се е опитвал да се обяснява преди разстрела, но са му казали да сърба каквото си е надробил.
39
5
 
7
 
! Отговори
До До 31- МОРЯКА преди 11 месеца
На 28-ми октомври 1944 г., в Москва, България подписва капитулацията си пред СССР. Вапцаров участва на страната на антихитлеристката коалиция - САЩ, Англия и СССР. Монархо-фашисткия режим на Борис №3 е на страната на нацистка Германия. Вапцаров беше разстрелян, защото беше велик поет, и велик антифашист!
38
8
 
6
 
! Отговори
комунистите извъртат преди 11 месеца
Вапцаров е бил един скъпо платен терорист
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такива като Вапцаров Ботев и Левски никога повече няма да се родят. А няма да се родят защото племето се ***. Сега се раждат само предадтели нагаждачи ли.зачи и наколенкажии. Пресни примери имате от последните 30 години в които точно тези ви управляват. Погледнете докъде ви закопаха. Погледне майките бащите си дядовците и бабите които изградиха българия в каква мизерия съществуват. Ако Бяха живи героите от онова време едвали щяха да ги търпят тези самозванци да ги набутват в тинята.
36
4
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 11 месеца
Много голям! Поклон!
35
1
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 11 месеца
Ъъъ... 1392! Гръцки революционери? Ъъъ... Да не би да са провеждали кампания тогава срещу фашизма? Не, по скоро са били на протести срещу строежа на новия космодрум в Рила...
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знаете ли че иначе наистина големия поет Вапцаров се е определял като македонец.
33
11
 
9
 
! Отговори
До 31- МОРЯКА преди 11 месеца
.....забравяш да кажеш, че и до ден днешен управляват комунисти, затова и до ден днешен морското училище носи такова име, и до ден днешен има градове в България носещи имената на червени терористи / Димитровград, Благоевград /, и до ден днешен мизерията съпътства българинът, защото и до ден днешен "развитият социализъм" продължава да се развива в НС, благодарение на неразвиващият се УМ на българинът !
32
17
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 11 месеца
Пак ли някой умопомрачен величае тоя терорист Вапцаров ? Силна личност бил... Ама огъня дето сега го пече със сигурност е по-силен от него .
31
7
 
19
 
! Отговори
Моряка преди 11 месеца
Един от големите поети на България,поет достоен за нобелова награда по литература.Само няколко години след като е бил осъден и разстрелян,нашите управници разбират че са направили голяма грешка.Искам да припомня на всички че Вапцаровият род е род на комити.И до ден днешен Морско училище в Варна,носи неговото име.И до ден днешен,авторът е включен в изпитните варианти на матурата по български език и литература.Всичката тази помия която се изсипва върху Вапцаров е дело на едни неграмотни глупаци.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде сега да сравниме червената дружинка на Боко Тиквунов,не действа ли по същият начин като това червено нещо Вапцаров и родът му от 1392 г./ ха ха тези още малко и ще се докарат,че произхождат от крепостта "Плиска"/? Я вижте Тиквуний също напомня от какъв род"антикомунистически"е,но си пази все още червената книжка под керемидите на курника,ами оная с'виня Л.Павлова,дори се гордее,че произхожда от шумкарси род,сега и тя като се разрови ще се окаже,че и Вълчан войвода и е пра пра пра дядо хаха