Дават касова бележка! Но дали е касова, или е бележка?

НАП: Над 330 млн. са загубите за бюджета от неотчитане на обороти
16 фев 2018 19:44, Красимир Ангелов
18
Дават касова бележка! Но дали е касова, или е бележка?
Снимка: Булфото

Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност Националната агенция за приходите (НАП) наблюдава, отчитат от Агенцията.

Инспекторите разкриха нови схеми за укриване на приходи с използването на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове. Друга често разпространена практика е манипулиране на софтуери, чрез които се управляват фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на стоки и услуги.

По време на летните и зимните контролни кампании на НАП са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот.

Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.

С последните промени в законодателството, което регулира отчитането на продажбите, са въведени нови изисквания, според които всеки касов апарат трябва да предава по изградената дистанционна връзка и данни от всяка касова бележка към сървърите на НАП. На касовата бележка, която се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.

За да изпълнят новите изисквания, регистрираните по ЗДДС фирми, с изключени на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност, трябва да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 г. А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез ИАСУТД - до 30 юни 2019 г., отчитат от приходната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, тъкмо преди няколко месеца попитах в обслужващ сервиз - скоро няма ли да измислят нещо за да ни накарат да сменяме касовите апарати?? То пък взеха, че измислиха!
13
0
 
5
 
! Отговори
Съгласен преди 6 години
Написаното е факт и за съжаление не само при дребни търговци.... Една от големите вериги ресторанти, носеща име на радост, на щастие на английски, редовно дава някакви бележки, които не са обаче фискални бонове и ако не си поискаш изрично, няма и да ти дадат. А са винаги препълнени с хора, та това трябва да е манталитет, как да откраднем дори и ако сме водещи на нашия пазар.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сметката за милиарди за КТБ я поехме всички. Вальо Топлото го пуснаха скоро - върна ли милионите?Трябва да събудят администрацията и да пращат по проверки повече служители - НАП и полицаи заедно, за да е по-трудно да ги подкупват. Като застанат няколко дена в един търговски обект и касовият апарат започне да работи наистина - оборотите ще скочат в пъти. При малките квартални търговци е истинска джунгла - никой не ги проверява дали отчитат истинските обороти, а купуват коли, апартаменти и т.н.
11
0
 
1
 
! Отговори
Surfrise преди 6 години
O, tova ste da e v nekoia carkva ili monastirski kompleks na sinodalnite karadji, buntovnici, chetnici i hadjii?! Te tam mnogo bradati kasovi belejki i fakturi risuvat...?!..
10
0
 
7
 
! Отговори
РЕМС преди 6 години
Шимпанзета от ГЕРБ с поредната глупост...Нима те не въведоха законно плащане на маса пари за частни училища и болници от държавния бюджет...Сега и се губят...Е ми вие ги крадете.
9
1
 
6
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Не издават бележки, защото търговците на едро не им дават фактури, и те не могат да си отчетат разходите. И производителите също, пример, взимаш дрехи от фабрика, тя пък няма фактури за плата, и съответно и ти нямаш фактура. А той няма фактура защото каргото, с което идва плата от Турция най-често, не дава фактура, а ти няма как без тях да внесеш стоката, сам да си я обмитиш хиляди пречки ще ти измислят, за да не стане, та трябва каргото да ползваш, та така..Кой е шефът на каргото, ще попитате..
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СКРИТИТЕ ОБОРОТИ НАДВИШАВАТ ОТЧЕТИТЕ В ПЪТИ ОГРОМНИ ЗАГУБИ ЗА ДЪРЖАВАТА И ГРАЖДАНИТЕ.ЗА ДДС И ДА НЕ СПОМЕНАВАМЕ ТАМ ЗАГУБИТЕ СА ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ.БЕДНА ДЪРЖАВА С НЕПРАВОМЕРНИ БОГАТАШИ.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление стандарта в БГ е такъв. Масови измами ... вероятно с протекция. Хващат баламите, дето са се нагледали на екшъни.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво да правим с тия дето не желаят да издадат касова бележка? То май само по големите хранителни магазини издават.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговците не издават касови бележки. Което си е истина, истина е. Вече ми е неудобно да искам бон за всяка покупка и да виждам изкривените лица на продавачките. Случвало ми се е да издадат "дубликат", вместо касов бон. Страшни мошеници!Надуват цените до безобразие, не маркират и тарикатеят на парче.
4
9
 
23
 
! Отговори
mmmmamata преди 6 години
Пореден удар върху малкия бизнес!Това са нови, непоносими разходи за него.Тъпо управление,*** държава!!!!
3
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Не само бележка ,но и билет при това лотариен,да не са измислили и зона за *** със логически елемент ,например "Познай ми заплатата" и поздравление от КФН или някой друг мародер.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днеска "гръмна" новината, че търговците пак ще трябва да напълнят нечий джоб за нови касови апарати. Одеве по новините човек, който се занимава с дистрибуция, обясни вежливо, че ситуацията е идентична с тази с пръстовите отпечатъци на Москов.
1
9
 
14
 
! Отговори
Тълкувател преди 6 години
Трябва да има строг фискален контрол, за да се напълни хазната.