Е-гласуване - кога? Разни проблеми налагали отлагане

Експерти: Най-важно е доверието, че в този вот няма пробиви
23
Е-гласуване - кога? Разни проблеми налагали отлагане
Снимка: архив, Ройтерс

Сроковете за въвеждане на електронното гласуване се налага да се преосмислят, смятат експерти.

Оказа се, че "умните карти" на голям производител от Германия са пробити и в момента се заменят. Има поражение в 100 милиона карти, то се дължи на пробит алгоритъм за криптиране на картите, каза Михаил Константинов, председател на УС на "Информационно обслужване" на дискусия по темата.

По думите му грешката е на принципна основа, а не на технологична. Вторият проблем е пробивът в процесорите, произвеждани от най-големите световни компании, в момента тези производители правят отчаяни опити да възстановят сигурността на процесорите, посочи Константинов, цитиран от БТА.

Най-важното нещо в изборите е доверието и ако има подобни пробиви в дистанционното гласуване, то ще изчезне, подчерта експертът, според когото електронно гласуване ще има - единственият проблем е кога ще бъде въведено.

Много държави в Европа се отказаха от машинното и електронно гласуване - трябва да се действа изключително внимателно и да се преосмислят сроковете за въвеждане на електронно гласуване, каза той.

Централната избирателна комисия е информирала Народното събрание, че е нужно да се синхронизират срокове на Избирателния кодекс със Закона за електронна идентификация като предпоставка за електронно гласуване. Информирахме ги и за опасността от сериозни хакерски атаки, с които да можем да се справим, каза Ивилина Алексиева, председател на Централната избирателна комисия.

По думите на проф. Светослав Марков от БАН сигурността на мрежата, през която се гласува, трябва да е на нивото на военните мрежи, защото там досега няма пробиви.

Не може да се гласува от всеки компютър, те трябва да са със специални чипове, каза той. Със защитени компютри се проектират самолети, правят се формулите на лекарства и там данните не могат да бъдат фалшифицирани. Ако се спазват стандартите за обмен на информация между специалните ведомства, главоболията за електронното гласуване ще бъдат минимални, каза проф. Марков.

Националният омбудсман Мая Манолова посочи, че въпросът не е "за" или "против" електронно гласуване, защото това гласуване вече е в закона.

"Избирателният кодекс вече беше нарушен, когато не бяха изпълнени изискванията за машинното гласуване и затова хората с право се притесняват дали пак няма да се наруши", каза Манолова.

През тази година трябва да има три експеримента за електронно гласуване. Основните проблеми пред него са електронната идентификация, тайната на вота и мерките срещу манипулациите и купуването на гласове. Ако се съмняваме в електронното гласуване, това би поставило под въпрос електронното правителство и електронното банкиране, каза Манолова. Чрез въвеждането на електронното дистанционно гласуване доверието в избирателната система може да бъде повишено, смята омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Айде стига преди 6 години
Колкото повече се електронизира нещо в България толкова повече служители се назначават на държавна работа. Елетронизиране в политиката, хич да не се говори. Само дето пред ЕС да се споменава че ще се прави нещо, но са нужни пари.
21
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Единствената причина партиите да не искат е-гласуване, мажоритарни избори и каквато и да е промяна е, че те знаят, че нито един от в момента действащите политици няма да оцелее при такава промяна защото всички до един (без значение от партията) е политически труп. И тия анкети и глупости които говорят за одобрение на този и онзи политик са такива фалшификации. Разходете се по улиците и питайте първите 100 човека кой политик одобряват? Ако поне 10 кажат някакво име ще настане катаклизъм!
20
0
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 14Аз лично нямам никакъв проблем с това да се види публично, че АЗ не съм гласувал за партия 1, партия 2 или партия 3! Така или иначе съм го заявявал публично пред хората. Какъв е проблема с това да се знае и още по добре даже, защото като проверя в ЦИК как е отчетен гласът ми и видя, че е писан като гласувал за ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, Атака и тн. веднага ще мога да подам сигнал за фалшифициране на изборите. И така е и за останалите отвратени от всички политици в момента.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си абсолютно зомбиран ***, за да роптаеш против е-гласуването. Само немислещите могат да приемат мнението, че банкирането и международните парични потоци се хаквали и това означава, че и вотът ще се хаква...
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електронното гласуване по интернет е противоконституционно. Много ще улесни купуването на гласове. Машинното електронно гласуване в изборните секции може да се въведе.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям страх! Въведете го и някой хора са аут от властта за винаги, а може и с раирани дрехи да се сдобият.
16
1
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Много трябва да се внимава с това гласуване,че току виж някой свестен се промъкнал във властта.
15
1
 
9
 
! Отговори
www преди 6 години
НЯМА НИКАКВИ РАЗНИ ПРОБЛЕМИ - ПРОСТО НА НИКОЯ ПАРТИЯ НЕ МУ ХАРЕСВА ТОВА -- НЯМА КАК ДА КУПУВАТ ГЛАСОВЕ С КЮФТЕТА И КЕБАПЧЕТА - ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ....
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както 11 е написал - технологията няма нищо общо с банкирането. Банкирането не е анонимно, а доста поименно. Не можеш да гласуваш на същия принцип, защото като не преизберат кмето, цялото село ще остане без работа. Престанете да мислите за е-гласуването само като за удобство за младите и технологически грамотните. Ако се въведе, първите които ще се възползват от него, ще са купувачите на гласове по махалите. Защото прави контрола над гласуването супер-лесен. И тогава за каква демокрация говорим?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе какво ми философстват тия - незащитени, не знам си какво? Как мога да правя БАНКОВИ ПРЕВОДИ от домашния си компютър? С какво е по-сложно и по-рисково едно гласуване, а?
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако електронното гласуване беше нещо толкова хубаво, цяла Европа щеше да е минала на него. Но при него има непреодолими проблеми свързани с анонимността на вота - която трябва да бъде запазена по Констутиция. Както и с това как ще гарантираш, че от един компютър няма да гласува цялото село под строй и заплаха. Тук говорят за компютри с чипове което е още по-голяма глупост. Освен ако не ни ги раздават. Може би блокчейн с допълнително анонимизиране би могъл да свърши работа, но изглежда сложно.
11
4
 
2
 
! Отговори
да именно преди 6 години
До (-_-)Когато прехвърляш 5 х. лева, банката знае кой прехвърля и колко точно прехвърля, при гласуването по конституция е забранено да е известно кой колко и какво. Посмисли върху това. Това е една от поне 10-те разлики между банкиране и гласуване.Електронното дистанционно гласуване е неврероятна глупост, отваря врата за огромни манипулации и на практика няма как да стане, а и не е добре да стане.
10
0
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Гласуването трябва да е анонимно, за да не ни се стъжни живота когато Бойко разбере за кого сме гласували, друг е въпросът, че трябва да има начин да се провери гласа и при това публично, без да се разкрива на кого е. Има ги нещата от 1999 ама и Константинов е по от рано в изборите, така че няма шанс докато е там.
9
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Значи мога да прехвърля да речем 5 хил. лева с електрическото банкиране от който и да е компютър, телефон или таблет, ама не мога да гласувам?А, междувпрочем хора гласуват и по пощата..
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато гласуването е анонимно, няма нищо сигурно. Ако е поименно, дори и електронно да е, ще може да се види реално дали е манипулирано или не.
7
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не искам гласуване на избрани от друг - искам реални избори /мажоритарни в два тура/ дето сега са забранени защото променят системата. Партиите не ни ги разрешават да не би мутрите да превземат държавата. То премиера е от СИК ама не дай боже да ни превземат.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ няма да го приемат защото гуруто им Цветанов няма как да пипа там и да фалшифицира.Къде къде по лесно е да се подменят чувалите, да се печатат фалшиви бюлетини в печатниците на герберастките феодали и направо да се подменят резултатите и фалшифицират протоколите на цели избирателни секции.Това с е-гласуването, отскача от празните герберастки кратуни.Така че не го чакайте скоро.
5
1
 
3
 
! Отговори
крипт преди 6 години
Криптирането пази транспорта - да не се промени гласът по пътя, ама кой ще пази компютрите на великият експерт, където той казва кое с кое да се събере и от къде да се извади. Иначе има работеща схема евтина и ефективна, ама е по "искаш да го направиш и да ти платим?" (въпросът е оригинал на въпросния експерт). При тях е ако искаш да го направиш ще ни платиш.
4
0
 
10
 
! Отговори
има решение, преди 6 години
но приближените до властта все още не са намерили начин как да фалшифицират изборите.
3
0
 
13
 
! Отговори
.. преди 6 години
Още не са измислили как да го манипулират, затова не са се юрнали да го правят.Като измислят как да го манипулират - ще го направят гласуването само електронно.