Музика, кино... Родът на композитора Йосиф Цанков

Внуците, Йосифа и Велислав, разказват интересни истории за рода пред "Фамилно"
24 фев 2018 07:45,
2

Йосиф Цанков е един от най-именитите български композитори, автор на десетки шлагери, филмова и театрална музика, оперети и стари градски песни. През 1970 г. неговата песен "Повей ветре" в изпълнение на Паша Христова взима голямата награда от фестивала "Златният Орфей".

Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и записвани в албуми от известни чужди изпълнители, като Жозефин Бекер, Жилбер Беко, Йосиф Козбон и др.
 
Той е и сред основателите на Българското национално радио и националния отбор по баскетбол. Бил е представител за България на "Осрам" и съсобственик и управител на първата фабрика в страната за грамофонни плочи "Берлин грамофон", по-късно "Дойче грамофон".

"Ако той се беше родил на Запад, щеше да получи "Грами", убедена е Йосифа Стоянова, внучка на популярния композитор.

"Дядо ми е имал много тежки моменти, но никога не се е предавал. Не настояваше да поемем по неговия път. Сега от рода ни с музика се занимава брат ми Велислав и неговите деца. Дъщеря му също носи името на Йосиф Цанков", сподели още пред Bulgaria ON AIR Йосифа Стоянова.

"Родът ни се гордее с много предприемчиви хора – Иван Хаджиберов от Габрово, куриер от Опълчението, но и виден индустриалец, който е въвел електричеството в България (в Габрово светва първата електрическа крушка), направил е ВЕЦ. Освен него, родът от Русе са интересни с това, че прадядо ни Иван Цанков дарява дворно място в центъра на града и там е построено първото кино, а съпругата му е и първата българка шофирала автомобил", разказаха в студиото на предаването "Фамилно" потомците на Йосиф Цанков.

Още интересни фамилни истории за рода на Йосиф Цанков разказват Йосифа и Велислав Стоянови тази събота в 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е при аристократите, даряват, предприемчив, талантлив. благороден. При соца такива хора се водеха неблагонадеждни и живота им го вгорчаваха ежедневно.