КАТ удвоява стационарните радари, дава 2,4 млн. и купува 20

С по-модерни дрегери удрят пияните и дрогираните шофьори
Обновена: 28 фев 2018 09:33 | 28 фев 2018 07:00, Елка Василева
75
КАТ удвоява стационарните радари, дава 2,4 млн. и купува 20
Снимка: архив, Булфото

"Пътна полиция" ще закупи нови 20 стационарни радара за скорост, които ще бъдат монтирани по шосетата в страната. Така броят им ще нарасне почти двойно – на 43.

В момента действащите радари са 23 и техните места постоянно се сменят. С новите бройки ще бъдат обхванати всички основни артерии в България, пише „Монитор“.

Това става ясно от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

На провелата се в понеделник среща е обсъдено закупуването на 20 броя стационарни камери за контрол на скоростните режими. Цената на едното устройство ще е 120 хил. лева. Общата ориентировъчна стойност на обществената поръчка ще е в размер на 2,4 млн. лева.

Освен това е гласувано и вземането на 28 преносими камери, всяка от които ще струва по 65 хил. лева. Общата цена за тях ще е 1,820 млн. лева.

„Пътна полиция“ ще се оборудва и с газхромотографи, чиято обща стойност ще е 1 236 млн. лева.

С тях ще се измерва количеството изгорели газове, които изхвърлят автомобилите. При завишаване на стойностите колите, които бълват пушилки, ще бъдат спирани от движение.

Нови технически попълнения в редиците на КАТ ще има и с т.нар. „стационарни дрегери“ или „доказателствени анализатори“. Те ще показват много по-точно употребеното количество алкохол или наркотици от водачите. Освен това данните от уредите ще важат и пред съда.

Според последните промени, ако водач откаже проверка с дрегер или полеви тест, не приема показанията от уреда, извършената проба от полицаите е некачествена или невалидна или физическото състояние на проверявания не позволява извършването й, тогава проверката за алкохол в кръвта ще се прави с доказателствен анализатор или с химическо изследване. За наркотични вещества или техни аналози ще се проверява с химико-токсикологично изследване.

Едва когато при проверката на пътя техническото средство отчете над 1,2 промила, за което законът предвижда затвор, или при отказ от проверка с дрегер, катаджията трябва да съпроводи водача до медицинското заведение за изследване. Редът е същият и при установено наличие на наркотици или техни аналози.

В случаите, когато пътни полицаи задължително посещават пътно-транспортно произшествие, те ще бъдат длъжни да тестват водачите за алкохол. Останалите участници в произшествието също могат да бъдат проверявани, ако има такава необходимост. Тестовете за наркотици ще стават по преценка на катаджиите. Тоест, както и досега – униформените ще преценяват на око. Както вече стана ясно, новата наредба узаконява използването на т.нар. доказателствен анализатор. Закупуването на новите 100 уреди ще струва на МВР 2 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
до истината ви казва преди 6 години
Мини другия месец през Т2. Предполагам обаче няма да е посока изток, ами запад. Та да те просветя, щото гледам, че се тръшкаш и ти що слагат радари. В един западноевропейски град, по-малък от София количеството на радарите е по-голямо, отколкото в цяла България. Та не те знам, как ще го преживееш. Да не тръгнеш да се местиш заради това от Лондон (например) към Марс или луната. Там поне радари няма.
49
3
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Инак е интересно, ВЗЕМАТ ОТ НАШИТЕ ПАРИ, за да купуват камери, ЗА ДА ВЗЕМАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ.---ПУРКО СМЕШЕН, ако не беше българин, ако не изпитваше генерична непоносимост към спазването на каквито и да е правила, ако не беше тврдо убеден в собствената си изключителност над останалите - с две думи ако спазваше законите и реда на държавата нямаше никой да ти бърка ти взема стотинките. Знам че и 2 думи не разбра от това което ти и написах, не съм и очаквал, но другите разбраха.
48
0
 
3
 
! Отговори
истината ви казвам преди 6 години
инвестираш в псевдо сигурност корумпирана система която ще се възвърне от гражданите вместо да бъде насочена към нуждаещи се хора или структури като здравеопазване образование...може да немам икономическо образование ам мисла до края на другия месец да съм минал през терминал 2 ...явно успеха не за виси само от човека а и от системата и това че секи си кове съдбата май не е много верно
47
0
 
4
 
! Отговори
ИНВЕСТИЦИЯ преди 6 години
Когато се прави една ИНВЕСТИЦИЯ, се бюджетира на база на ОЧАКВАНИТЕ ПОЛЗИ, които трябва да са ясно дефинирани и изчислими. Е, аз питам - като всяка година се купуват нови камери и всяка година стават все повече и повече КАКВА Е ПОЛЗАТА: намаляха ли катастрофите и жертвите на пътя? НЕ!Какъв е тогава МОТИВЪТ за такава инвестиция?
46
2
 
7
 
! Отговори
ПЛАЩАЙТЕ СИ ДАНЪЦИТЕ преди 6 години
Изглежда, това е най-важното, всяка година да се купуват камери за милиони... То ако с камерите се решаваха проблеми, досега всички да са решени. Инак е интересно, ВЗЕМАТ ОТ НАШИТЕ ПАРИ, за да купуват камери, ЗА ДА ВЗЕМАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ. Само на мен ли ми звучи като ОМАГЬОСАН КРЪГ?
45
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
НЕка Борисов да докладва защо в София денем в слънчево време десетки хиляди автомобили с е движат с включени особенно опасни фарове против мъгла..ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА Движението с включени фарове против МЪГЛА ОСВЕН при силен снеговалеж или гъста мъгла..АМАН от терористи на власт ..Все ограбените о т народа милиарди за НЕЗАКОННА ТЕРОРИСТИЧНА ТЕХНИКА ИМ БИЛИ МАЛКО..ЗА ЗАПЛАТИ ПАРИ НЕ ДАВАТ..
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам, че тука се пените за цената на радарите. Ето ви ценоразпис:- стационарен радар 65 000 Евро. Годишна поддръжка - 8000 евро- мобилен радар: лазерен пистолет - около 5000 ЕвроВидеонаблюдение в кола около 60 000Цените ги има в интернет и не са тайна. *** е по-лесно да се плюе, нали? Дупките, тиквата, политиците времето, само не и тея, дето карат като изоглавени или след 3 големи ракии.
43
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 6 години
Зомбирани младежи след маркиране от камери /цел снимане на нарушения/ са болни вече над 8 години след зомбирането от камери и талони на автомобила.Имат трайни видими увреждания вкл на психиката..НАпомняме че обсебени от масови убиици служитрли на КАТ Принуждават милиони водачи да карат с включени фарове и скенери против мъгла денем в ясни и слънчеви дни.Всички водачи на МПС имат трайни увреждания на зрението от радиоактивни бели скенери маскиранаи като фарове..
42
0
 
0
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 6 години
НАпомняме че нагли престъпници на власт продават чрез полицейски рекет тежко терористични незаконни холограмни оръжия.С тях зомбират и обсебват водачи с цел убииства на пътя и заснимане на нарушения с цел глоби..Проверки над контролни участъци показаха 100% обсебване на водачи след активиране на холограми подържащи масови убиици/отпред вляво от водача.Подържаха автоматично скорост от 40 до 100 км над разрешената.Водачите имат трйани нелечими увреждания от нагло вредни холограми
41
1
 
0
 
! Отговори
АМАН От терор с МВР преди 6 години
На снимката НАГЛО ПРЕСТЪПНА ТЕЖКО ТЕРОРИСТиЧна СМЪРТОНОСНА ТЕХНИКАОбезпечава следене и манипулиране на милиони цели едновременно вкл зомбиране ,маркиране и трайно повреждане на автомобили и водачи на МПС>Техниката следи обемно импланти в униформени и цивилни ..ВКл с цел частичен или пълен ДМК на полицаи и цивилни..ДА купят безопасна техника АМАН от терористи в МВР И масови убиици..
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Кое ни е свястното колега? Щом сме толкова хубави и свестни,можеш ли да отговориш: Защо сме на последно място по 99 % от всички световни показатели?само не ми се оправдавай с правителства,политики или други държави!
39
0
 
4
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 6 години
Камери трябва да има всички места, на които статистиката показва повишен брой ПТП. Тези искат да ми кажат, че в цялата страна има 23 радара?! Че то в средно голям град в Централна Европа има повече камери за скорост. Цената от 120,000 лв. ме навежда на мисълта за яка далавера.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето българи сме свестни хора, но все се намират едни като предишния, номер 42, които оплюват всичко българско. Ако се отървем от тях, светътъ ще е значително по-добър.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме ***,мразим себе си,мразим ближния си,мразим държавата,а после ревем,че нищо не ни е в ред! Голяма сме работа ужким,но не познаваме благородството и толерантността,уважението на чуждия труд и чуждо мнение! за това само и единствено вилата на врата и бой по *** ***!
36
2
 
7
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 6 години
КАТ пак имитират дейност, този път обилно подплатена с усвояване на едни пари от данъците ни. КАТ трябва да санкционират за всяко нарушение или поне шофьорите трябва да са убедени, че е така, за да не се правят нарушения. По света е така, и празните приказки за манталитет, култура, възпитание и т.н., само отклоняват вниманието в грешна посока и крайният резултат е, че има повече нарушения.
35
0
 
5
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
Пътна полиция ще се оборудва и с газхромотографи, чиято обща стойност ще е 1 236 млн. лева.Защо не напишете, че за тия пари се купуват 2 (два) броя, такива газхромотграфи.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
120000 лева за една камера!! А реално колко струват? 1000 лева или 2000 лева?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче и простт бай гсньоо няма спирачки. Наблюдавам от 2 години ...КАТ купуват все повече техника , пишат все повече актове ...обаче няма оправия. Всеки реве във форума , а на улицата гази всички правила. Маймунскии манталитет трудно се маха.
32
1
 
12
 
! Отговори
Паразити преди 6 години
Гадни,корумпирани,крадливи,прости и нагли ***!
31
0
 
17
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
20 радара за 2.4 млн. лева!!!!!!!!!!!! 120 000 хил. лв. един радар?????Що за кражба е това?!?!?!?!