Утопията "Запад": България като Германия или българите в Германия?

"Единствената утопия на 1989 беше Нормалността", казва политологът Иван Кръстев
28 фев 2018 16:15,
51
Утопията "Запад": България като Германия или българите в Германия?
Снимка: Reuters

"Единствената утопия на 1989 беше Нормалността. (…) Ние искахме да живеем като хората на Запад. Но когато човек иска да живее "като на Запад", тогава много по-лесно е направо да върви на Запад, вместо да чака, докато Западът дойде при нас. Защо цял живот да чакам България да стане като Германия, вместо направо да се преместя в Германия? Тъкмо това направиха мнозина, които поддържаха революцията."

Това казва политологът Иван Кръстев в обширна статия на германския журналист Саша Ленарц, публикувана в седмичника "Велт ам Зонтаг" и цитирана от Deutsche Welle.

Според него сериозните различия между Източна и Западна Европа ще се запазят. Според политолога, крайно десните в Западна Европа в някакъв смисъл са приемници на 1968 година, чието културно наследство за усвоили.

"Вижте Холандия. Там изобщо не е проблем, че един открито хомосексуален човек е лидер на десните популисти. В Източна Европа това е немислимо. Източноевропейският консерватизъм е провинциален. Ние сме консерватори на пълен работен ден и по всички въпроси. Срещу всяко малцинство. Големият вододел между Западна и Източна Европа минава през въпроса за етническата хомогенност."

По-нататък Иван Кръстев обяснява, че за източноевропейците проблемът идва не само от външния миграционен натиск, но и от обратната тенденция - обезлюдяването на техните страни.

"Единствената утопия на 1989 беше Нормалността"

"Надигнало се е нещо като демографска паника, която се себеизразява като морална паника. През 1989 година България имаше над 8 милиона граждани, после обаче хората започнаха да емигрират. Това е гигантската разлика между революцията от 1989 и много други поврати. Всяка революция е демографско събитие. Много хора напуснаха Русия след Октомврийската революция, същото се е случило и във Франция след 1789. Това обаче са били главно хора, обявяващи се против съответната революция. Интересното при революцията от 1989 е това, че най-бързо си тръгнаха тъкмо хората, които я подкрепяха.

Единствената утопия на 1989 беше Нормалността. (…) Ние искахме да живеем като хората на Запад. Но когато човек иска да живее "като на Запад", тогава много по-лесно е направо да върви на Запад, вместо да чака, докато Западът дойде при нас. Защо цял живот да чакам България да стане като Германия, вместо направо да се преместя в Германия? Тъкмо това направиха мнозина, които поддържаха революцията."

А какво означава това за другите, които останаха? На този въпрос българският политолог отговаря така:

"Те просто изпаднаха, в същинския смисъл на думата. Дори когато могат да си изкарват препитанието, те пак виждат как младите изчезват, а обществото се топи. В България (…) хората се опасяват, че етническата им група чезне. Оттук възниква нещо, което аз наричам "дефанзивен комунитаризъм". (…) Те казват: "Най-напред ще се погрижим за нас самите, тук. Големият външен свят е враждебен. Ако си българин, би трябвало да останеш да живееш в България." (…) Дефанзивно и със склонност към заговорнически теории.

Средноевропейската трагедия се състои в това, че тамошните политически лидери говорят един крайно враждебен и брутален език - и тъкмо поради това става все по-трудно да осъзнаем, че някои от опасенията на хората там всъщност са съвсем основателни. Имаме си работа с едно деморализирано общество, което е демографски отслабено. Много се говори за трансферните плащания, които текат от Запад на Изток, но непрекъснато се пренебрегва фактът, че голям брой хора, получили добро образование на Изток, днес работят на Запад. А това също си е материален трансфер."

Иван Кръстев припомня, че преди десетина години западноевропейците са се опасявали да не загубят работни места заради разширяването на ЕС. Днес обаче не те, а източноевропейците се чувстват като най-големите "лузъри", казва Кръстев и продължава:

"На чисто човешко равнище това беше същинска катастрофа"

"Този психологически поврат настъпи едновременно с бежанската криза, но не беше предизвикан от нея. (…) Начинът, по който източноевропейците реагираха на квотното разпределение на бежанците, беше неправилен. Помолиха ни да приемем една относително ниска бройка и да покажем солидарност, след като самите ние спечелихме от европейската солидарност. На чисто човешко равнище това беше същинска катастрофа. Защото не можеш просто тъй да заявиш, че нямаш капацитета да приемеш няколкостотин души. Това е смехотворно, особено когато в същото време гледаш как всички тези хора пристигат в Австрия и в Германия."

"И въпреки това Вие разбирате тази реакция, така ли?" - пита германският журналист Саша Ленарц. Иван Кръстев отговаря така:

"По време на еврокризата Германия задължи всички да се придържат към правилата, ако искат Европа да оцелее. А ето, че после изведнъж сама промени правилата. Лично аз дори изпитвам симпатия към онова, което направи Меркел. Защото ако не беше направила нищо, Италия и Гърция направо щяха да рухнат. Но начинът, по който го направи, беше проблематичен. (…) Тя наруши правилата, без да е говорила с никого за това. Когато човек извършва подобно нещо, той поне може да го обясни. В същото време не е честно да изкарваме, че Меркел е имала хиляди други варианти за действие. Времето и възможностите за реакция бяха изключително ограничени. Какво щеше да стане, ако Германия беше казала на Гърция и Италия: "Бежанци ли? Не е наш проблем.

Съществува Дъблинско споразумение, нека да се придържаме към правилата". Това щеше да е краят на ЕС. Тоест, Меркел беше права не само в морално, но и в политическо отношение. Грешката ѝ беше, че не го обсъди с никого. А в резултат настъпи конфликт с държави, които тъй или иначе имат двойствено отношение към Германия. Защото Средна Европа от една страна вече отдавна е част от германската икономика - вижте само показателите им за износа. От друга страна обаче в определени обществени кръгове все още е жив страхът от Германия."

В края на обширното интервю Кръстев прави следното обобщение: "Кризите винаги имат и положителен ефект. Сега европейските общества за пръв път започнаха да се интересуват от различията помежду им. Днес германците знаят за гръцката икономика повече, отколкото когато и да било преди, а поляците - много повече от преди за отношението на германците към имиграцията. В някакъв смисъл това създава усещането за обща съдба."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
България е в момента Трашария! А Германия си остава Германия!
42
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Нали много го искахте то зи запад. Сега си го ползвайте със здраве.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омръзна ми да чета изпълнени с бълвоч коментари на политолози, които само хвърлят пясък в очите на хората. Българите не имигрираха на запад, защото в Холандия може да има политически лидер хомосексуалист, а в България - не. Те имигрираха на запад, защото там има повече пари, по-достойно заплащане на труда. Стига с тези спекулации. Причините на 99% са финансови.
40
0
 
8
 
! Отговори
лицемери преди 6 години
А защо не пише че бягаме,заради липсата на върховенство на закона...това довежда корупция,ниски доходи,ненаказуемост за власт имащите...чувство на несправедливост у народа.затова бягаме от БГ
39
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Не вярвам на "бивш" комнист, умряла змия и на Иван Кръстев, защото винаги се кръсти пред финикийските знаци. Който му плати повече - за него работи!
38
1
 
7
 
! Отговори
Оня с коня преди 6 години
Тази мантра, че "щом не мислим като западняците, значи сме изостанали варвари" грантаджиите трябва да си я приберат и да ходят да я пробутват в Саудитска Арабия, примерно. Никога не сме били като западняците и никога няма да бъдем. И това не е нарочно, или защото сме лоши. Просто сме различни хора.
37
1
 
3
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
До ДавидНародите никога не са лидери, те са разнолика тълпа, сива маса, стадо, което винаги се управлява, манипулира и води от някой лидер, запомни това!
36
4
 
14
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
А дали Западът е нормален! Там е отговора, оказа се че Западът съвсем не е нормален, а деградиращ и разлагащ се, Източна Европа е нормалната Европа, все още носеща традиционните европейски ценности. Надаждата е в държавници като Орбан, Фицо, а не в западните ***, *** и пенделгейзери! Иван Кръстев е типичен бивш полит-работник, на БКП, сега лижещ дир-ни-ка, (haarige arsch und ***) на фрау Лесби Меркел!
35
1
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Подкрепям ТмТ,статията не е обективна. Бежанският поток към Европа бе в резултат на това, че бяха поканени. И не е съвсем вярно да сравняват източноевропейците и азиатците. Живея в Германия и комуникирам ежедневно със сирийци, авганистанци , иракчани и тн. Абсолютно коренно различни са от европейците като вяра, обичаи, традиции, мислене, бит и каквото се сетиш. И те нямат никакви трудови навици , за разлика от източноевропейците. Категорично не подкрепям, че трябва да сме под един знаменател .
34
0
 
9
 
! Отговори
shrek преди 6 години
Кривата мацуна и чарвена морда да отива да рови яслата на Сорос и да не ни мъти главите с чарвена плява.
33
2
 
23
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Иван Кръстев тотално се е объркал в усилията си да се подложи на своите спонсори. Той хвали Меркел,че когато Италия и Гърция са се задъхвали от прииждащите нашественици,тя/ Меркел/, видите ли,благородно е помогнала,като е приела част от тях. Всъщност това нашествие беше в следствие на призивите на Меркел всички да дойдат в Европа. "Елате тук,има място за всички ви!". Тъй като Иван Кръстев хич не е глупав /де да беше!/, то очевидно неговите разсъждения изпълняват мисията на Троянския кон. Срамно!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз заминавам за Русия .. да направя оръжие да унищожа окупатора САЩ..
31
3
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
Нещо интересно в Днес , за разлика от криминалните новнини всеки час .
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... ценности, в които голяма част от българите сме възпитани, но и това ще стане... Не ти ща да чуя за Англия, Германия, Дания.... Швеция... Мога само да ходя на екскурзии или на "работеща" такава за макс. 3 месеца.
29
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги видях как живеят германците - не благодаря не е за мен! И къде ще сравнявате, климат, природа, начин на живот. Тук е толкова по-пъстро, има от всичко за всеки... безплатно! Ето - зимата ни е зима, лятото също, дъжд, сняг, пек... зеленчуците и плодовете ни - най-добрите (ама не от западните вериги, ами от българска градина - ако ти си ги гледаш - несравнимо), планината, морето (дори и с недостатъците си пак е супер... И всичко ти е на максимално 5 часа. Ако се спазваха и християнските...
28
2
 
11
 
! Отговори
маке преди 6 години
как ми се кръка навън вали снег приказка вие с тапа политика ме занимавате
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е лидер . Лидера е от народа.Да ама като преброим гласовете на народа той излиза. Няма как да броим само гласовете на Чипровци.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Карлуково да си прибират пациента и там да му приложат лечение със електрошок време е комунизма да се връща и подобни политолози гейове и други извратеняци да увиснат по стълбовете.
25
3
 
11
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Това не е лидер . Лидера е от народа . От малко населено място . Лидерите , които търсите са от Чипровци и региона , там е старата карма . Но вие решете . Роби или деца на Бъдещето .
24
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра статия. Интересни разсъждения. Дано допренесе, макар и малко, за разбирателство в Европа.