Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит
Обновена: 3 мар 2018 21:51 | 3 мар 2018 21:35,
149
Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!
Снимка: Правителствената информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османска власт, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря", каза българският премиер. 

Той посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири. 

"Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава", посочи Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.

Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. 

"Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила", каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. 

"Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората", посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия. 

Министър-председателят информира патриарх Кирил и за основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани. 

"Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме", каза Борисов.

Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България. 

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
30
 
! Отговори
Лелееее, преди 6 години
Имаме прекрасни отношения.Боже,какъв нагъл лъжец и лицемер.Нямам думи...Но,хората трева не пасат..
96
14
 
8
 
! Отговори
Банго преди 6 години
Вангу,имаш право.Пред огледалото са три прасета,а не едно!
95
3
 
29
 
! Отговори
Дони преди 6 години
Не трябваше да се срещат с човек подкрепил Истамбулската конвенция!Анатема!
94
20
 
7
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
Стига сте плюли Борисов...Застанете пред огледалото и се погледнете ти и ти и ти и ти какво сте направили за Държавата България или само пишете ли пишете.....Родината България е друго нещо.Нея намесвайте нея.
93
6
 
35
 
! Отговори
Той преди 6 години
Срам ме е от такъв министър председател ......
92
4
 
21
 
! Отговори
ГНЯВ преди 6 години
А ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА ЦИНИЗМА И ВУЛГАРНИТЕ ДУМИ НА ПРОТЕСТЪРА МАНОЛ ГЛИШЕВ . ТОЗИ *** Е СР АМ ЗА БЪЛГАРИЯ , ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО , ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН . ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ ЛИ ? ТОЙ Е ВДЪХНОВЕН ОТ Б Б , КОИТО УВЕРИ , ЧЕ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ СЕ РАЗБИРА , ИМАТ ДИАЛОГ . ЗАТОВА НЕ ЧАКАЙТЕ ВТОРИ ЛИФТ ,НЕ ЧАКАЙТЕ НАКАЗАНИЕ. ВИЕ , ПАТРИОТИТЕ МУ ТЕГЛЕТЕ ЕДИН ЯК БОЙ ЗА НАКАЗАНИЕ
91
7
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Само тиквите може да измислят такъв *** сценарий съдружие между Гинка Ошворната,Божков Черепа,Цветелина Тиквата,Румен Пашата и Българската Държава!Даже Премиера рекетира все едно е шеф на СИК!На Тиквата не му пука за народа, а за парите на СИК откраднати от народа!
90
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С голяма омраза се пише против всичко руско . Злобата е на хората не знаещи нищо , дори не са били в Русия ! Думите , които прочетох са за Ердоган !
89
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Довчера разбиваха църквите ,с железни гюлета в Русия,а сега първи првославни?!
88
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен99 Те добре знаят,но не пропускатслучай да унижат България.За Българите Путин не е добре дошъл в България.Диктатор,който избива единоверци "православни братя славяни"в Източна Украйна е агресор.Путин обеща на Сърбия безрезервна подкрепа на сръбската държава и СПЦ,която смята МПЦ за сръбска,а това е в разрез с нашите национални инереси.
87
3
 
13
 
! Отговори
Непокорният преди 6 години
Към Анонимен. Ти си просто голям тъпоъгълник!!! А може и мюсулманин,щом не можеш да различиш хората и безбожник обвиняващ свещенник в такъв ранг в немислици. Ти си грешен и знаеш къде ще попаднеш!!! Дай Боже да ме чуеш и бъдеш справедлив спрямо такива неверници като Анонимен,ако ще 74,80,90 иликолко си ще да се нарича. Вместо подръжка на нашите народи,ти си за отдалечаването ни на нашите народи. Срамота и жалко,че нищо не разбираш))))
86
2
 
19
 
! Отговори
българин преди 6 години
До 98Вярата ни е крепила като народ. Вярата са ни устоите Вярата и писмеността. И тези дето са си оставили костите на ШИПКА И ПЛЕВЕН са имали вяра. На Евро ГЕЙ нему трябва. Него му трябва банан.
85
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския патриарх да вземе най-накрая да разкаже на Путин и Захарова, кой им е дал буквите и православието на славянски език. Да ни спестят комплексарските си изказвания оттук нататък, че Русия е имала значение за нещо и за някого преди 17-ти век.
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли ви нареди СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ , момчета , да пишете за цената на тока ???По заповед на Тиквата , цената беше повишена с 12 % от 01. 07. 2012 г . !!!!!!!Обедняващия народ , вече трета година ,усети номера на ГЕРБ през зимата !А и баба знае : хляб за събота и неделя по левче ..... 2 лева хляб за уикенда по 1,5 лв .................3 леваЗаблудата , която правите е за 80 % от гласуващите за ГРОП. !
83
3
 
23
 
! Отговори
българин преди 6 години
До 45ТИ бил ли си в Москва Виждал ли си колко църкви има построени от дарения на хората. Патриаршеската катедрала, която при Путин построиха отново.?Колко манастири и църкви древни са поддържани ПЕРФЕКТНО?И са пълни с вярващи.
82
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освобождението на България не е църковен празник,нито пък църквата е освободила Българския народ от османлиите! Моля патриарсите да си гледат църковните дела и да не се намесват в светските дела на държавните! Нали България е светка държава,а не религиозна,или може би се лъжа?
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешоКупи си Техноимпекс!
80
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен84 Заради надписаните сметки на тока през 2013,комунистите от БСП и ЧЕЗ носят моралната отговорност,за запалилите се хора.БСП са ***,затова никога няма да се доберат до власта.
79
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74 Русия -империята на злото."Кат Русия няма втора".
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80 България съществува от 7 век под едно и също име.Досега не са"ни махнали",по скоро изчезват държави,които пишат на латиница.