Преди 140 г. възкръсва България. Честит национален празник, българи!

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните ни борби
Обновена: 3 мар 2018 07:34 | 3 мар 2018 07:30, Елка Василева
615
Преди 140 г. възкръсва България. Честит национален празник, българи!
Снимка: архив, Булфото

България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено. Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречана Българска земска войска.

Шипченската епопея прави прелома на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!
 


615
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
417
0
 
0
 
! Отговори
Thomasjalry преди 11 месеца
заказать оптимизация группы под поиск в контакте логин в скайпе SEO PRO1
416
7
 
1
 
! Отговори
Непразнуващ преди 1 година
Руският император е пратил войските си за да му завоюват нови земи - нашите земи!

Само 80% главанаци могат да празнуват това ...
415
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни безродници мучат, че сме били платили 32 тона злато на руснаците за освобождението ни, но не задават въпроса откъде един поробен народ се е сдобил с него. Отговорът е, че това е злато от османските трезори в страната, което турците не са успяли да вземат със себеси при изтеглянето си. Към днешна дата 32 тона злато = 1 300 000 000 Евро. Тоест 1,5 % от БВП на България за 2016. Нима предлагате да си върнем това злато и да станем отново рая в отоманската империя?!!!
414
7
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Бай Т

По - скоро няма да ги има твоите червени другари с петолъчките!
413
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте проклети до девето коляно, алчните гербави крадци и унищожители на България!
412
2
 
4
 
! Отговори
Сериозно ли преди 1 година
без германците щяхме да яяздим магарета още, с тях пък изчезваме устойчиво, ходи разбери кое е по-малко лошото??
411
3
 
7
 
! Отговори
Бай Т преди 1 година
Как върви свободата? Нямате армия, нямате болници, нямате правила за движение по пътищата, дори скапани ябълки няма да имате, ако не внесете от Гърция. Скоо и вас няма да ви има, шииибани американски лизачи
410
1
 
7
 
! Отговори
Явор преди 1 година
До Анонимен
Да, аз си мета пред входа и не само, хората ме гледаха все едно съм луд в началото.. събирайки мезериите на прасетата, които ги хвърлят. Има бездомници около нас обикалят по казаните, копувам им храна и ми помагат да чистим. Не знам много за комунизма на 27 съм.Пари могат да се правят навсякъде (интернет),но морал ако няма и възпитание другото няма значение.
409
1
 
6
 
! Отговори
Музикант преди 1 година
Признателност
408
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не другари405 Комунистите от БКП/БСП ,заедно с руските си ментори, разграбиха Бълграия и ще са нужни десетилетия,да я оправим.
407
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 410 Но днес ни натрапват не онези руснаци от времето на Руско-турската война,а кагебейци,баш комунисти.Комунизмът,както и фашизмът ,бе приднат за престъпен на асамблеята в Париж през 2008.Българският парламент също изгласува такъв закон.
406
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен412 До преди 1989 бяхме патерица на съветската икономика.След тази година,Русия престана да купува български стоки и наложи мито на българския износ за Русия.Естествено,той намаля ,или почти спря.
405
5
 
11
 
! Отговори
Др Тодоров преди 1 година
Поклон,дълбок поклон пред загиналите за свободата на България!!!
Всичко останало е излишно!
България никога не е била на колене както е сега.
Обединете се българи!
Сега е нужно съединение а то прави силата!!!
Струва си да се замислим след 140 години!!!
404
5
 
12
 
! Отговори
Пичове преди 1 година
герб ви се израха на гърдите вие продължавате да се плюнчите срещу Русия. Гинка ще ви прибере и последните стотинки докато лаете по вятъра. После хленчете, че сте бедни заради комунизма. Не, бедни сте заради кухите си тикви.
403
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СЛЕД ВСЕКИ КОМУНИЗЪМ

По време на "лошия комунизъм" бяхме сред 30-те водещи икономики в света.... На едно ниво с Дания и пред Южна Корея! А къде е сега... вероятно на нивото на Мозамбик...
402
4
 
8
 
! Отговори
А герберският преди 1 година
комунизъм е вселенско зло. При предният поне се живееше.
401
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския комунизъм идва трийсетина години след освобождението -така че нека плюенето спре сега .А който не си уважава миналото няма и бъдеще -след 89година правиме точно това рушиме си миналото вместо да го облагородим и да си стъпиме на краката ,чакаме добрият ЕС да ни хвърли някое евро ,което се граби и т.н и т..н Спирам.
400
11
 
4
 
! Отговори
СЛЕД ВСЕКИ КОМУНИЗЪМ преди 1 година
...ГЛАД ,МИЗЕРИЯ , И НИЩЕТА ...ЗА НАРОДА!!
РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ---Е СВЕТОВНО ЗЛО И ТОЙ ТРЯБВАШЕ ДА УМРЕ!
НЕГОВИТЕ НАСЛЕДНИЦИ , ЩЕ ГО ПОГРЕБАТ ДОСТОЙНО , КАТО ГЛЕДАМ , ХА,ХА,ХАААА...
399
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че Запада никога не е обичал Русия ,щот ги е пердашила яко и е силна държава .това ясно ,но на контетата въобще не им е пукало за кланетата унас ние сме много далеко от тях -тя затова е Руско-Турско Освободителна война -така ченека поне днес да не люем руснаците анас ни орязват в последствие щото франсетата ни мразят понеже единствения пленен рицар в цялата им история е Балдуин пленен от Калояна е затова ни мразят както мразяти реснаците заради Наполеон.Сега Поклон пред героизма на децата на Б-я
398
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако комунизма не държеше народа зад ограда отдавна много хора щяха да са на Запад.