Руският патриарх в България: Политик или духовник?

Обиденият патриарх Кирил получи противоречиви оценки
5 мар 2018 20:29,
243
Руският патриарх в България: Политик или духовник?
Снимка: архив "Булфото"

Противоречиви реакции, одобрение и критики, съпроводиха визитата на руския патриарх Кирил в България. Той пристигна за отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

Самият патриарх на Русия си тръгна обиден от страната ни, заради недостатъчната признателност към руския принос за свободата ни.

Според повечето му критици обаче патриарх Кирил се е държал повече като политик, отколкото като духовник. Има и хора, които го одобряват, според тях той е оставил добри впечатления с грижата си за единството на православието.

Посещението на руския патриарх мина на фона на информация, че няколко българи са били посетени в навечерието на 3-и март в домовете си заради техни постове в социалните мрежи, в които службите съзрели заплаха срещу духовника.

Още по темата

Един от тях - отец Рафаил, изрази пред БНР възмущението си от "крещящото нарушаване" на гражданските му права.

"Руският патриарх не дойде в ролята на духовник, нека да не се лъжем. Той дойде в ролята на политик, за да предаде определени послания", каза още отец Рафаил.

Според него "има един процес на тласкане на България в Евразийската орбита, за съжаление и с посредничеството на Българската църква, по-точно със Синода й".

Визирайки действията на службите, отец Рафаил каза, че "виждаме една все по-репресивната българска власт, която започва да действа с все по-милиционерски методи, познати ни от преди 28 години".

Той обясни причината, поради която е бил "профилактиран": "Някой беше сложил коментар (в социална мрежа), че трябва да бъде посрещнат руският патриарх с Макаров, вероятно се има предвид не посланикът на Руската федерация, а съответната марка пистолет и аз отдолу съм коментирал – "Със сребърен куршум J".

"Очевидно никой не би приел това като заплаха… Това цели нещо друго – цели сплашване и ограничаване на свободата", каза отец Рафаил.

По-друга е оценката за посланията руския патриарх Кирил на богослова Мариян Стоядинов, който е най-впечатлен от словата му за единството на православието.

"Хората, които са запознати с процесите в съвременното православие, няма как да отрекат, че това е най-важната тема. Тя беше послание към всички, които по някакъв начин поставят въпросителна пред мечтата… за единство на православната църква", каза той.

Според Стоядинов има сериозно напрежение между поне два лагера в съвременното православие, така че грижата за единството на православието трябва да е водеща.

"Патриархът каза и нещо друго – жестът е върнат, дългът е изпълнен, т.е. руската църква е направила твърде много, за да излезе нашата църква от изолацията и схизмата, която много лесно може да бъде провокирана или предизвикана отново", каза богословът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 127То червената *** едва ли знае кой е Манерхайм. Те знает единствено За Сталину, за Путину, за Кочину.
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МишоМишо чети. Ако искаш да те ограмотявам трябва да ми плащаш.
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майор Грудев-СливенПо скоро вий ще заминете за храна на китайските прасета в Сибир. Матушката ви е пробит *** от всякъде, досущ като такива измислени майори като теб.
105
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Свободата не е само ДАР. Свободата е и отговорност. И ако в Свободата не застанеш на пътя на Истината и Правдата, не я заслужаваш.Ако си роб на идеологеми, клубар на новопрочиташи историята мошенници, или си къс в акъла, за да схванеш защо се прави всичко това, не си достоен за Свободата.
104
16
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Деградирала работа, САЩ спасявали Русия от глад, при това 4 пъти.Много ви моля разкажете на вашия невеж слуга кога и точно как?Факт е, че Русия,а не друга държава обявява война на |Турция през 1877 година.Невежество е да се говори за пряко военно участие с еквивалент на руското от други държави. Ролята им е била нищожна. Да не говорим за това, че към момента Турция е пряк съюзник на Германия, Англия и Австро-Унгария. Въпрос кой разделя БГ на Княжество и Източна-Румелия и защо? Дали им пука?
103
8
 
11
 
! Отговори
пътеката преди 6 години
Не се извинява за думите на Путин относно азбуката миналата година. Забрави да се извини за наглите изявления на горолителката на руското правителство.И за капак, не е доволен че сме го поканили.Трабва да се поучим от грешката си и да не го каним повече.
102
13
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Политик или духовник? По-скоро ченге и пиянде. да си ходи в дивашката страна и да не ни се бърка.
101
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 112Загубата че е позорна позорна е. След капитулацията на Русия и поради пълното руско безсилие руснаците потопяват целия си военен флот но входа на Азовско море за да възпрепятстват тържестваното навлизане на турсия, английския и френския флот в него. Коя друга държава е правила посдобна глупост?
100
6
 
7
 
! Отговори
до Space X преди 6 години
и още нещо което пак не знаеш, в Североизтока е била най сериозната част от туркста армия почти през цялото робство, защо ли? защото само от там е можело да дойде спасение, от запад идва само помощ! как си обясняваш че всички чети хадути и ревлюционери са все от южна България? защото Севера и Североизтока са били пълни с аскер и там българин не може да си играе на революция и на хайдути, това истината. севера е бил крепост на башибозука, много неща не са ти ясни още за съжаление но ще ги научиш
99
5
 
8
 
! Отговори
Обиден преди 6 години
Кой го е обидил, нали всички около него бяха евнуси. БПЦ съвместно с РПЦ трябва да направят едно съвместно разследване кой го е обидил и как е бил обиден.
98
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският патриарх явно е очаквал тук да завари обоярищничена крестиянска крепостническа тълпа която да му лижe патрахила, но не е познал.
97
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Позорната загуба" в Кримската война, не отряза Руската империя от Черно море. А за поражението на Англичаните на Тихоокенския фронт, няма да прочетеш в укипедия.А същите избягали Българи, докато са се проклинали, са създали Одеското Българско настоятелство.
96
6
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Винаги ме е натъжавала гледката на обиден милиционер. :(
95
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До българинаАко САЩ искаха смъртта на Русия нямаше да я спасяват 4-ри пъти от глад и войни през 20-ти век. Радбери че ако наистина искаха това Русия няма да просъществува и 5 години.
94
12
 
12
 
! Отговори
Слава на Русия преди 6 години
Срам ме е като чета как са промити мозъците на някой и не помнят историята,но докато има хора който в студа веят знамена на Шипка и Плевен,има надежда.
93
6
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
104 Това е била грешка на руското командване последвана от по голяма грешка на турското командване . Ако онази армия беше вшезла в бой то падаше обсадата на Плевен и руснаците се изтегляха безславно за пореден път
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важното е да помним една истина:Резултата от всяко освобождение трябва да бъде СВОБОДА!
91
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
101 значи нямаш място тук и в България марш в Русия
90
3
 
4
 
! Отговори
българина преди 6 години
До до 92-руския ***, явно не знаеш защо в североизтока има турци? пак не си знаеш историята, Силистра Русе Шумен Варна основна турска армия добре укрепена, там изобщо не е имало военни действия и нико не е бягал на никъде ни българи ни турци, за това турците са останали, щото не са трепани. тази армия се предаа сама чак след края на войната, просто руската армия е водила успешни битки по цяла стара планина и този гарнизон е бл просто заобиколен без бой, спестени са излишни жертви, ное блокир
89
3
 
12
 
! Отговори
Жоа преди 6 години
Потомците на Царя Освободител воглаве с неговия син император Николай Втори бяха разстреляни от Съветската власт.