Агресия, нападения… учители и лекари – най-потърпевшите

Насилието на работно място е често във феминизираните сектори
18
Агресия, нападения… учители и лекари – най-потърпевшите
Снимка: Reuters, архив

Най-много стрес и тормоз на работното място има сред учителите, след тях са медицинските специалисти и журналистите. Данните съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция по темата.

Според синдикалистите необходимо е създаване на Закон за насилието на работното място.
 
6 милиона жени по света търпят насилие на работното място, това е световен, а не само български проблем, съобщи Янка Такева.

Според нея насилието на работното място е най-разпространено  във феминизираните сектори.

По думите на Такева в тези сфери има насилие, дискриминация, по-ниско заплащане и оттам - по-нисък социален статус в сравнение с професиите, в които има по-балансирано представителство на половете.

Тя смята, че проблемът е както на световно ниво, така и в България, където търпимостта към насилието е поколенчески проблем и има много силни стереотипи, с които трябва да се борим от ранна детска възраст.
 
Според европейско проучване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и тормоза на работното място, обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.

"Но само 25% от тях са въвели мерки за борба с проблема. А в много страни от С този дял не надвашава10%", заяви той. 

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков потърси корените на насилието в България и в дълбокото чувство на несправедливост, което изпитва всеки българин.

Според заместник социалния министър Росица Димитрова никакви обичаи и традиции не могат да оправдаят насилието на работното място и трябва да се създаде обществена нетърпимост към проблема.
Министерството работи в партньорство с АСП по проект "Заедно срещу насилието", финансиран по ОП "РЧР", по който ще се разработят законодателни предложения за борба с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен децата са най-често жертва на агресия,в домовете за деца и в семействата и навсякъде,следват учителите.При лекарите ситуацията е друга.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се сложи на един ред агресията срещу лекарите и учителите, и то от учителски синдикален лидер, е пълно безобразие!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такева, че има насилие срещу учителите, всекидневно и многостранно, е всеизвестен факт. Въпросът е как синдикатите защитават учителите от посегателствата срещу достойнството им. Как го правите, госпожо, и с какво сте полезни на тези обезверени и смачкани Ваши членове! Защото, ако ги защитите адекватно, ще защитите и обществото, и родителите, с които непочтено заигравате!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големото робство е в най-феминизраните сектори ,.. Феминизацията води към робство на жените ,..Затова работете и учете неща които не са за жени.. Щото покрай жените в тези сектори поробсват и мъжете...
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата , бизнеса и евреите-геноцидери много държат жените да работят , само работещия плаща данъци и тегли кредити.. Кредит се отпуска за доход.. По този начин има двойно повече данъкоплатци и кредито-получатели..
9
15
 
6
 
! Отговори
инж. преди 6 години
Не приветствам и не оправдавам агресията, но...Учителите и лекарите да попрегледат собствените си редове и да кажат честно не се ли срещат сред тях еднолични търговци, предлагащи за висока цена нискокачествено образование и здравеопазване? Учителите обичат ли децата? Лекарите помнят ли какво е милосърдие?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилието идва от работодателите
7
2
 
16
 
! Отговори
ВРЕМЕТО ДОЙДЕ преди 6 години
МАЙ ВЕЧЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ВСИЧКО ДА ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ И НА УЛИЦАТА ....А НЕ САМО ДА СЕ МЪЛЧИ И ТЪРПИ.......КОЛКОТО И ДА Е НЕВЕРОЯТНО АКО ТАКА ПРОДЪЛЖАВАТ НЕЩАТА ВСИЧКО НА ПРОСТЕСТ И НАРОДА ДА СИ ИСКА СВОЕТО ..... МАЙ НЕ СА ДАЛЕЧЕ ДНИТЕ КОГАТО ЧЕ ЖИВЕЕМ ПО ДОБРЕ......
6
1
 
34
 
! Отговори
annybody преди 6 години
1. Абсолютната безнаказаност и делегирани бюджети2. Промяна на образователната системата из основи с акцентуване върху ДИСЦИПЛИНИРАНОСТТАВсички знаят какво трябва да се направи - и никой нищо не прави вече 30 години.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно за това ли плъховете вече млатят и полицаите като шкембе у плет оти са феминизирани.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Плъшоц-и самозабравили се рецидивисти нямащи респект от закона (който е за смяна) и безпомощната "държава".
3
5
 
17
 
! Отговори
Не щем конвенциата преди 6 години
Вероятността от смъртност на работното място е много по - восока при мъжете. Причината ? Най - смъртоносните професии на този свят се заемат от мъже. Кога ще видим статия за това ?
2
9
 
20
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Разбира се, там където са много жени на едно място и шефът е жена, насилието и стреса са налице. Още взимайте само жени.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в 99% от случаите от КОЙ са нападнати???