За какъв хляб плащаме и ядем? 80% от качеството – неустановено!

Има и двоен стандарт на хранителните продукти на пазара
9 мар 2018 18:48,
36
За какъв хляб плащаме и ядем? 80% от качеството – неустановено!
Снимка: Pixabay

Освен двойния стандарт в предлагането на хранителни продукти у нас и в чужбина, който заблуждава потребителя, на родния пазар се продава хляб с незнаен произход.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Причината за това е, че от 1000 фурни в страната само 200 са се регистрирали доброволно като производители, каза Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително, което е вратичка те обикновено да се записват като търговски дружества само в общините, за да плащат патентно право, обясни тя и допълни, че при натравяне на човек, купил си храна, произведена от такава фирма, той трудно може да предяви претенции, пише "Монитор".

Кукушева припомни, че в останалите страни от ЕС регистрацията на производителите на хляб и храни е задължителна, като в някои от държавите с това се занимават браншовите асоциации. Според нея именно те са в състояние да се справят със сивия сектор в хлебопроизводството. По думите й обаче първо най-после трябва да се приеме Закона за храните и силно се надява това да стане до края на годината.

Сред предложенията й е и на учениците вместо евтини закуски, да се дават ваучери на стойността на закуските, за да могат да преценят какво да си купят.

На втория форум с участието на еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис вчера бе дискутиран и проблемът с двойния стандарт на храните, нашумял през последните няколко години най-вече в страните от Източна Европа.

"Има двоен стандарт и това бе доказано - каза председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева. - Потребителят трябва да има право на избор на продуктите, а храната продавана под една марка да има едно съдържание.

Така и големите компании, които държат големите пазари ще предложат и продукти с различно наименование, за да не се подвежда потребителят... да се чувства равнопоставен на единния европейски пазар" - добави Танева и предложи да има и единен европейски орган за контрол на двойните стандарти, който ще може по-лесно да се противопостави на влиянието на големите транснационални компании в хранителния сектор.

Еврокомисарят Витянис Андрюкайтис, който е и лекар, предложи да се помисли за замяната на захарта в детските храни с мед, който според, него като лекар е по-безвреден и има повече енергия, необходима за организма на подрастващите.

Относно вредните съставки в храните - консервантите, овкусителите и ароматизаторите, консумирани от европейците, той даде идея да се създаде официален портал, в който да има официални данни от изследвания, а не хората да се информират за качествата на храните от интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз г-жа Кукушева ако има колай и 5 лв. да направи хлеба , ще и е малко. Вижте изкупиха пшеница качествена за по 23 ст. килограма. Реколта 2017 бе една от най добрите и по количество и по качество и какво стана с хлеба пак некачествен и пак не е евтин.Къде отива българската пшеница?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хлябът е нормално да мухляса, при съответните условия. Ако има добавки, които не разрешават развитието на плесен, това е друг въпрос. Но хлабът следва да бъде добра среда за спори, ако разбира се е чист. Спорите са във въздуха.
13
6
 
11
 
! Отговори
мразената Турция преди 6 години
Ако я няма Турция ще умрем от глад !Абсолютно всичко внасяме от Турция на много изгодни цени според джоба ни !
12
2
 
7
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
От доста години живея в ЕС/на запад от БГ/ . И на мен ми се е случвало да изхвърля хляб/за мой срам/ ама защото е станал "на кокал". За сметка на това мухлясал хляб няма. Просто няма! Е, цената е около 3 евро/кг ама това е друга тема.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаят, че хлябът е изпечено тесто.Тестото се меси от брашно, вода и др. минимални и маловажни добавки.Преди 29 години състава на брашното беше смляна пшеница.Големият въпрос днес е: знае ли някой колко % смляна пшеница има в днешното брашно?Според заглавието пшеницата в брашното е не повече от 20%.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До внос от ТурцияДобра идея ! И бе з това абсолютно всичко внасяме от Турция , защо да не внасяме и хляб ? То се вижда ,че от нас нищо не става ,само знаем да плямпаме ,но когато става дума за качествена работа ,хич ни няма ! Земята пустее , нито достатъчно домати произвеждаме ,нито картофи и др. ! Ако не са турците ,нашите трапези на 90 % ще останат празни защото сами не можем да произведем това което ни е необходимо ,а и от Германия не можем да внасяме защото е скъпо !
9
4
 
13
 
! Отговори
внос от Турция преди 6 години
Хем качествен ,хем по-евтин !
8
1
 
24
 
! Отговори
Дофтору преди 6 години
Ако толкова ви се яде хляб си купете от някъде хубаво зърно, смелете го, направете си квас, месете и печете в обикновена фурна и ще ядете нещо наистина хубаво.
7
1
 
27
 
! Отговори
Дофтору преди 6 години
Даже спрях изобщо да ям хляб и тестени изделия, чувствам се прекрасно и свалих почти 10кг. Хляба го развалят още от зърното заради селектираните високодобивни сортове при които високия добив е за сметка на качеството на състава, след като го добият отнемат първо обвивката и после зародиша на зърното докато остане само талаш от който нищо не става но за да направят хляб от него се почва с добавките и набухвателите и то става чудесен на вид и цвят продукт дето по добре не го яжте. Ако толкова.....
6
0
 
12
 
! Отговори
Хлебарка преди 6 години
И само неграмотен човек казва "натравяне" - терминът е "отравяне"! И в цялата човешка история няма "натровен" от хляб човек!Тази М.К., да си покаже дипломата за средно образование, че висше няма!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хлябът е отврат!
4
1
 
15
 
! Отговори
Хлебарка преди 6 години
Каква е тази глупост, на тази неграмотна жена! Всички производители на храни (включително и на хляб), са длъжни и се регистрират в БАБХ и после могат да произвеждат! И членовете на нейната организация (НБСХС), съгласно нейните думи, произвеждат 80% от хляба в България! Следователно, членовете на НБСХС, произвеждат нелегален и незаконен хляб! И уникалната глупост "патентно право"! Патент за какво?
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купете си машина за правене на хляб. Има ги на цени от 70 до 700 лева. Няма кой знае каква разлика. Слагат се водата, маята, брашното и след 3 часа имате великолепен хляб! Продават се и готови миксове, в които всичко е премерено и сложено.Можете да оставите машината на отсрочен старт и сутринта хлябът е готов - топъл и ароматен. Не правя реклама, просто от няколко години готов хляб не купувам. Не си заслужава.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядем .... на Германия.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смилат стар хляб и го добавят в тестото като подобрител.