Вяра по наследство: За църквите говори потомък на Антим I

Светозар Филипов е създател на фондация "Български манастири и църкви"
10 мар 2018 07:45,
29

Антим I е виден висш български православен духовник, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия.

"Аз съм потомък на една от сестрите на Екзарх Антим Първи. Ние много се гордеем с това, че сме негови потомци. По ирония на съдбата аз съм учил и в училище, което беше наречено на неговото име. Потомците му, които живеят в Америка, мои братовчеди, също много се гордеят, че са наследници на велик българин", каза Светозар Филипов, родственик на Антим Първи и създател на фондация "Български манастири и църкви".

Той коментира и реставрацията на Желязната църква в Истанбул и броя на джамиите в България, според статистиката на Евростат, която поставя България на първо място от страните в Европа по брой на джамии.

Повече за семейните истории на родственика на Екзарх Антим Първи гледайте в събота от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RELIGIATA E OPIUM ZA NARODITE--NYAMA BOG,NYAMA ZAR TUK BOIKO E GOSPODAR
25
2
 
3
 
! Отговори
велика Византия преди 6 години
Християнството е наложено от Византия по нашите Земи , тогава хората не са разбирала дори какво се случва все едно като през 21век да не знаеш какво е Компютър и за какво се използва
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По цял свят е необходима само е една единствена църква. В ерусалим. Всичко друго само копира и имитира вяра за да сигнализира добродетели които не олицетворява с надеждата за някакво спасение и задгробен живот. Нито евреите са богоизбран народ нито земята е плоска нито светът е на 6 хил години, а много по-стар. и това е само началото на заблудите на религията която е крала много от еврейските текстове. Секта живееща в илюзия която сама си повярва.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9ХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААА
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв потомомък бе , той се е отрекъл от корените си и е станал американец.. престанете да рекламирате изменници и предатели..
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 5Путин ги харесва,тайно,защото насочват вълната бежанци към ЕС.
20
0
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
До АнонименНе мога да повярвам че има някой ,който харесва ислямските главорези от ИДИЛ и се счита за нормален човек!
19
2
 
8
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Християнството през 866 г. по Византия и Възродителен Процес през 21 век. си приличат по едно , наложени насила
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До атеиститеМи писнало ми е да слушам за богове, хосоркопи, ясновидки и тем подобни идиощини и разни психично нестабилни да ми обясняват как някакъв литературен герой не ми се е бил открил. Какво има да му чета на новия завет? Какво ме засяга? Това е прото литература. Библята е един сборник от разкази които в голямата си част дори не са исторически верни. Нито Давид е съществувал нито Моисеи. Какво да го чета?
17
0
 
4
 
! Отговори
До атеистите преди 6 години
Нали няма Бог, какво се палите в коментариите тогава? И най ви идва от вътре да плюете христианството , а не сте прочели нищо от Новия Завет .
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14Стига сме си говорили глупости. Ако кажа, че примерно Бог ми говори ще ми повярва ли някой? Не, ще ме помислят за луд. Що? Нали го има, нали му се молим? Значи когато ти говориш на Бог е ок ама когато той ти проговори е вече шизофрения. Интересно нещо е това религията...
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На същия Принцип е наложен и Славянския език по Византия но айде в събота да не тръгнат някои със слаби сърца към Спешното
14
1
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Това, че Светата Троица не ти се е открила, е единствено поради твоето собствено нежелание. За Пинокио - в този разказ човекът се у наподобява на Бог, като създава дървеното човече.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Християнстово е било просто за политика. Вески който е искал да бъде "модерен" или да има приятели в Европа е трябвало да приеме християнството или са ги смятали за варвари. На никой реално не му пука за богове и подобни глупости.
12
4
 
7
 
! Отговори
до: 9 преди 6 години
Християнството е наложено насила от Византия у нас , пише точно и ясно в Уикипедия за Борис I , на теб дали ти харесва или не е друг проблем в крайна сметка Проекта Християнизиране е успешен
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вяра в литературни герои от стари книги ... и това се подстрекава? Защо? Все едно аз да се кланям на Пинокио... с какво тоз бог е по-истински от Пинокио? С нищо. И двата съществуват само в книгите.
10
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Като те блокирам сега и няма да можеш повече да коментираш тука
9
3
 
3
 
! Отговори
Стоян Динков преди 6 години
До Анонимно 8всички*** сте едни и същи
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покръстването през 866 г. е по добра Тема за дискусия , хубаво е да се знае как сме станали Християни по Византия отколкото да живеем като хипнотизирани
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да не блокираш сега коментирането тука от злоба