Всяко пето дете у нас не ходи на забавачка

Смъртността сред децата до 1 г. - далеч над средната за ЕС
18
Всяко пето дете у нас не ходи на забавачка
Снимка: архив, БулФото

Всяко пето дете в България на възраст 3-6 години не посещава детска градина, става ясно от материали на фондация "За нашите деца" за ранното детско развитие, раздадени на форум по темата.

Много деца от най-бедните семейства остават извън обхвата на обществените детски градини. Показателите на ромските деца във всички сфери са по-ниски - под 40 на сто от тях са записани в детски градини въпреки по-голямата им нужда от предучилищна подготовка, посочват експертите.

Смъртността сред децата до една година продължава да бъде далеч над средната за Европейския съюз, като през 2014 година за пръв път от 17 години насам стойността й се увеличи и е 7,6 на 1000, пише в материалите.

Живеещите в риск от бедност и социално изключване деца в България са 43,7 на сто, според анализ на Евростат, цитиран от фондацията, което е предпоставка за рискове за ранното развитие на децата. 6,5 от децата до пет години са с изоставане на ръста, а повече от 25% са с различна степен на анемия.

Като предизвикателство пред България се откроява това, че жените без здравно осигуряване и тези от най-уязвимите социални групи често нямат достъп до здравни грижи по време на бременността. Продължава и да е тревожно висок броят на децата, които биват изоставяни след раждането, допълват експертите, цитирани от БТА.

Да се разработи Национална стратегия за ранното детско развитие, препоръчват анализаторите в изводите на изследване "Ранното детско развитие в България". Изследването е направено от фондация " За нашите деца", съвместно със сдружение " Дете и пространство" и Института за изследване на населението и човека към БАН.

Анализаторите препоръчват още приемане на наредба за стандарти за ранното детско развитие. Осъзнаване на бедността като основен фактор, възпрепятстващ достъпа на децата и техните семейства до услуги, които са от решаващо значение за тяхното развитие, е препоръка към институциите, отразена в изводите на проучването.

Разширяване на пакета от безплатни профилактични прегледи и изследвания на бременните жени, осигурен от НЗОК, разширяване на възможностите за осигуряване на здравни грижи за неосигурените бременни жени, въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицинско лице при децата до 3 години, разкриване на интегрирани услуги за деца с увреждания и хронични заболявания, са също сред препоръките.

Експертите смятат, че трябва да се подобри достъпът до детска градина и да се предприемат мерки за разширяване на обхвата на децата в детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ехх тази държава преди 6 години
Има много гледни точки неотразени тук-честото боледуване на децата-в някои градини заради сополи ги връщат,как да работиш?!"Дружелюбния" персонал в градините...От селата децата трябва да пътуват до близкия град... И най-вече нарастващия брой роми,защото в Бг те само раждат по повече от едно дете....Българите цяла фамилия гледаме едно дете
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз плащам на гледачка в къщи. Представяш ли си как ще си пусна децата на градина... никакъв шанс.
13
0
 
6
 
! Отговори
към журналистите преди 6 години
Дали ще ви се обърне езика, ако вместо "забавачка", изписвате "детска градина", както е съгласно ЗПУО?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, познайте всяко пето дете от кой етнос е. Те на училище не ходят, вие на детски градини ще ги водите. Ха-ха-ха!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е и нужно да ходи. Като оставим настрани задължението да посещава по половин ден предучилищна две години преди първи клас, всъщност в останалото време родителите ще си решат какво да прави. И не винаги този тип социализиране е най-полезно или въобще добро. В няко забавачки условията и персоналът са кошмарни и е по-добре детето на ходи по такива места. То и в училищата е така, но законът задължава.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8С такова супер щедро дарение осигурих за баща си прилично гробно място. Този човек приживе беше известен специалист в своята област и благодарение на създадени от него инсталации в хазната са наливани милиони. Но това не се зачита от никого днес.Вие вероятно сте редовен данъкоплатец и ангажиран с полезна професия човек, но за вашето дете бонуси не се предвиждат, дори напротив - за него се създават трудности. Съвсем по нашенски!
9
7
 
11
 
! Отговори
За неосигурените преди 6 години
бременни жени ще е най-полезна на първо място една солена глоба заради безотговорността - да тръгнеш да създаваш дете без да си осигурявана, означава официално заявено намерение за джебчийство (директно да бъркаш в джоба на данъкоплатците) или обричане на бъдещото дете на мизерия (защото никой не ти гарантира, че междувременно няма да настъпят резки политически промени, вследствие на които да бъдат спрени всякакви соц. помощи).Такава мярка ще е полезна - за вразумяване!
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за какви етноси говорите. за моето чисто бяло дете не се намери място в детска градина примерно. Е, срещу 1800лв "дарение" в общината можело да го вземат де.
7
5
 
5
 
! Отговори
Наложително е преди 6 години
Посещаване на забавачка през последната година, преди да тръгне на училище, трябва да се наложи дори ако трябва с най-строги санкции. Едни разбират само ако ги удариш по джоба. Няма ли пари, накарай го да отработва и му спри детските и всякакви други помощи. Точно в тази предучилищна забавачка ще се прецени знае ли детето български език, има ли специални потребности и т.н. В противен случай ще пречи на съучениците си през следващата година в училище.За неосигурените бременни .............
6
0
 
13
 
! Отговори
гого преди 6 години
пише се ясла или детска градина, стига с тези купешки приказки ,забавсчки, школа, насъщни и...в 21 век сме не в 19 ти.Дайте да говорим тогава на старобългарски или църковно славянски.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последният таг "Още по темата:" явно казва, за кои деца става въпрос.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото всяко 5то дете е от етноса който толкова много е привилегирован от нашите политици,пардон унищожители. Айде да слагаме разграничения
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе стига с тази "забавачка" казва се дестска градина.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко поето дете в България е от привилегированите етноси. След 10 години ще е всяко второ. Това чакат управниците. Индийците да станат повече от нас и тогава проблема с недостига на места в забавачките ще се реши от само себе си.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги бият лелките ли? Жените си гледат децата.