В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

В документите ни ще има електронен подпис и биометрични данни
26 мар 2018 13:00,
136
В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!
Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти си си дал биологичните данни още със шомпела в казармата и ще продължаваш да даваш още много години докато не отидеш в Германия, Дания, Швейцария, да видиш как си живеят хората спокойно.
21
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито,вече ще бъдете следени ,чрез личната си карта с GPS !Вървим уверено към диктатура!По кой закон власта трябва ,да знае къде се намира гражданина Х,примерно?
20
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19с една смяна на личните карти ще вземат някакви милиончета да позакърпят положението и да ви затворят очите с..хич не ме интересува колко струва и кой какво е крал.аз биологични данни няма да давам и точка!
19
2
 
54
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 6 години
Новият Световен Ред в действие. Такива са командите отгоре. Рептиллът Ротшийлд нарежда, нашите изпълняват.Следващата стъпка ще бъде имплантиране на чип в ръката - белегът на Дявола.
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо парите ли имат бе *** герберски или бспарски всички трябва да бъдете изгонени от България всички управници защото вие за 25 години изгонихте половин България, не било за пари нали крадоха крадоха и милиарди дългове и с една смяна на личните карти ще вземат някакви милиончета да позакърпят положението и да ви затворят очите с 5 багера по улиците да си викате е почва нещо да се прави, а то некъв *** натъпка с краката асфалта в дупката и след два месеца същото, е това е народе.
17
5
 
23
 
! Отговори
**** преди 6 години
А защо не се направи така,там където се изисква подпис да се слага и пръстов отпечатък,така ще отпаднат и злоупотрепите и измамите с прехвурляне и препродажбите на жилища и коли,и още много други.
16
0
 
42
 
! Отговори
ктк преди 6 години
Ако личната карта се сменя след като изтече целия срок на старата - може. Моята е безсрочна и да има да вземат. АКО аз искам ще я сменя. Ако не - има и европейски съдилища,като мен са хиляди.
15
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам в новите лични карти да се запише и номера на обувките, цвят на косите, ръст и килограми, кога на жените им идва течението , имаш ли гъдел и някои други и за всяко несъответствие / ако си напълнял много например/ да има солена глоба.
14
0
 
41
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Е колко пъти ще ги сменят тия карти!Не се ли накрадоха ГЕРБ?
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Пак далавера за пари..който вижда далавера, сам прави такава!хората не ги интересуват изобщо кол ше струва това, а се възмущават от това, че вече има се бърка в личното пространство на "генетично" ниво.само животните прошнуроват така!
12
2
 
27
 
! Отговори
po zle ot komunizam преди 6 години
a zashto в него ще има биометричните данни снимка и пръстов отпечатък. Az ne sym bandit. V Belgia nikoi ne mi vzema пръстов отпечатък. policeiska mafiotska dyrjava.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и в старите тикви,надраменници на еКлектората ще монтират по един чип,за дистанционно управления и същия, нито ще реагира,нито ще усети!Да живей Чипо Еклекторатов!
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Борисов 3 едни карти ,при Борисов 4 друг образец ли-чни карти.
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8кво общо имат тук парите, бе? хората се възмущават от вземането на отпечетъци, което се прави само на престъпници!дали вече не се счита, че всички хора са престъпници? #кой се пази така мвного от харата?
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак далавера за пари.
7
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такава кражба, тия се уляха. Личните си карти ги сменяме по-ческто от дрехите си бе - алоуууу. Откраднете си по друг начин, като ви трябват пари. ***
6
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли ще събирате пари бе герберска мафия, оставете малко народа да вземе въздух несретници с несретниците. Откраднахте парите с обществени поръчки, цъфна цяла България в дупки и се чудите от къде да съберете пари, по добре търсете парите от обществените поръчки, от саниране, огради, ндк, какво ли още не потънаха милиарди и все си е едно и също Куче влачи рейс диря няма.
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубаво е, че поне има право на отказ от "пръсти", че това вече заприличваме баш на животните за угояване - "прошнуровани и пронумеровани".няма да свърши добре цялата тая работа с тия "пръсти"... "утре" може да се окажеш "извършител на престъпление" и още куп безобразия, за които не искам и да споменавам...
4
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Второ ЕГН, после трето, после четвърто...Важното е едни парички да се прибират...
3
0
 
42
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Според мен електронния подпис трябва да е задължителен, а биометричните данни и ЕГН по желание. Електронно правителство няма как да има без цифров сертификат. Остава обаче въпроса защо се ползва безжична технология, може би защото по-лесно се крадат данните и един четец е над 100 лева, докато стандартен е 10 лева.

Спонсорирани публикации